מלחמת הסחר הגלובלית התלקחה ביום רביעי לרמות חסרות תקדים, כאשר סין והאיחוד האירופי הכריזו על מכסי נגד משמעותיים בתגובה למכסים הכבדים שהטיל הנשיא דונלד טראמפ. ההסלמה המהירה שלחה את השווקים העולמיים לתוהו ובוהו, והציתה חששות גוברים מפני מיתון עולמי.
לאחר שטראמפ העלה את המכסים על סחורות סיניות ל-104 אחוזים, בייג'ינג הגיבה בהטלת מכסים נגדיים של 84 אחוזים על מוצרים אמריקאיים. במקביל, האיחוד האירופי אישר הטלת מכסי נגד משלו שייכנסו לתוקף בשבוע הבא, בתגובה ראשונה רשמית למכסי הפלדה והאלומיניום של טראמפ.
לאחר שטראמפ העלה את המכסים על סחורות סיניות ל-104 אחוזים, בייג'ינג הגיבה בהטלת מכסים נגדיים של 84 אחוזים על מוצרים אמריקאיים. במקביל, האיחוד האירופי אישר הטלת מכסי נגד משלו שייכנסו לתוקף בשבוע הבא, בתגובה ראשונה רשמית למכסי הפלדה והאלומיניום של טראמפ
המסמכים שפורסמו מראים כי מכסים של 25 אחוזים יוטלו על מגוון רחב של מוצרים אמריקאיים, החל מתירס ועד לזכוכית שטוחה. האיחוד האירופי הודיע כי "צעדי הנגד יכולים להיות מושעים בכל עת, אם ארה"ב תסכים לתוצאה מוסכמת הוגנת ומאוזנת".
ההפסדים בשווקי המניות בעולם הולכים ומצטברים מאז שטראמפ הכריז על סבב המכסים האחרון בשבוע שעבר. המסחר במדד S&P 500 היה תנודתי, לאחר שמדדים אירופיים ואסיאתיים ירדו, בעוד שהדולר גם הוא נחלש. תשואות איגרות החוב הממשלתיות, הנחשבות באופן מסורתי למקלט בטוח בתקופות של אי-ודאות, עלו בחדות כאשר המהומה התפשטה גם לשוק זה.
מפולת השווקים הרחבה משקפת דאגה מעמיקה שהמכסים של טראמפ עלולים לשבש את שרשראות האספקה הגלובליות, להאיץ אינפלציה ולהצית האטה כלכלית חמורה. מניות, איגרות חוב והדולר בדרך כלל אינם יורדים כולם בו-זמנית.
אך הנשיא נותר בלתי מעורער באופן פומבי. "תהיו רגועים!" פרסם ברשת Truth Social בבוקר יום רביעי. "הכל יסתדר היטב. ארה"ב תהיה גדולה וטובה יותר מאי פעם!"
מנהיגי עולם רבים מיהרו לנהל משא ומתן עם ממשל טראמפ, תיאמו שיחות טלפון ושלחו משלחות לוושינגטון. ממשלות כמו טייוואן ווייטנאם הציעו ויתורים בתקווה להימנע מהמכסים. טראמפ אמר כי 70 מדינות פנו לארצות הברית, וכי פקידים יחלו בשיחות עם יפן ודרום קוריאה. ביום רביעי, הוא דחק בחברות להעביר את המפעלים שלהן לארצות הברית באופן מיידי ואמר כי אלה שיעשו זאת יימנעו ממכסים.
המכסים החדשים גרמו לטלטלה חסרת תקדים בשווקים הפיננסיים. מדדי המניות באסיה ובאירופה צנחו, כאשר מדד CAC 40 הצרפתי איבד את כל הרווחים שצבר מתחילת השנה. מדד S&P 500, מדד המניות המוביל בארה"ב, היה קרוב להיכנס לשוק דובי, סף מדאיג למשקיעים.
במקביל, נרשמה תופעה חריגה בשוק האג"ח, כאשר תשואות עלו בזמן שמניות והדולר נפלו. תשואות עולות כאשר משקיעים מוכרים איגרות חוב - מורידים את מחיר האג"ח - מה שיכול לשקף דאגות לגבי אינפלציה, מעבר מנכסים במטבע דולר אמריקאי או צורך של משקיעים לגייס מזומנים לכיסוי הפסדים בעסקאות אחרות. עליית התשואות מעלה את עלות ההלוואות למשכנתאות, כרטיסי אשראי, הלוואות עסקיות ושיעורי ריבית רבים אחרים.
בנוסף, מחירי הנפט צנחו לרמתם הנמוכה ביותר מזה יותר מארבע שנים, איתות נוסף להידרדרות האמון בחוסן הכלכלה. במוקדים מסחריים ותעשייתיים ברחבי אסיה, עסקים מתמודדים עם ההשפעות של ההיטלים. באזור של חנויות קטנות לביגוד ומכונות בגואנגג'ו, סין, האווירה בין בעלי המפעלים הייתה מתוחה.
בתגובה למשבר, לפחות שני בנקים מרכזיים הורידו את עלויות האשראי ביום שלישי, בהתייחס למכסים ולפסימיות הגוברת לגבי הכלכלה העולמית. הודו וניו זילנד ביצעו את המהלכים בפגישות שתוכננו עוד לפני כניסת המכסים לתוקף.
מנכ"ל חברת התעופה דלתא, אד בסטיאן, הזהיר כי מלחמת הסחר עלולה להוביל למיתון. "כולם מוכנים לאי-ודאות," אמר, "אם זה יימשך, ולא נגיע לפתרון בקרוב, כנראה שניכנס למיתון."
בתוך כך, לארנס סאמרס, שר האוצר האמריקאי לשעבר, הזהיר במדיה החברתית כי המכירות הרחבות מצביעות על "סלידה כללית מנכסים אמריקאיים בשווקים הפיננסיים הגלובליים" והזהיר מפני האפשרות של "משבר פיננסי רציני שנגרם כולו על ידי מדיניות המכסים של ממשלת ארה"ב."
"אנחנו מטופלים על ידי השווקים הפיננסיים הגלובליים כמו שוק מתעורר בעייתי," כתב.
המשבר המתגלגל ממחיש את השינוי הדרמטי ביחסי הכוחות הכלכליים העולמיים, כאשר המעצמות המובילות נוטשות את עקרונות הסחר החופשי לטובת פרוטקציוניזם ולאומיות כלכלית. התוצאה היא עולם כלכלי חדש ומסוכן, שבו הגלובליזציה כפי שהכרנו במשך עשורים עומדת בפני איום חסר תקדים.