בהודעה שפורסמה בשקט ביום שישי בלילה, ממשל טראמפ העניק פטור משמעותי לסמארטפונים, מחשבים, מוליכים למחצה ומוצרי אלקטרוניקה אחרים מהמכסים החדשים על מוצרים מסין, במהלך שמהווה הקלה משמעותית לחברות טכנולוגיה כמו אפל ודל ולמחירי האייפונים ומוצרי צריכה אלקטרוניים אחרים.
ההודעה, שפורסמה על ידי מנהל המכס והגנת הגבולות האמריקאי (CBP), כללה רשימה ארוכה של מוצרים שלא יהיו כפופים למכסים ההדדיים שהטיל הנשיא טראמפ בימים האחרונים על סחורות סיניות כחלק ממלחמת סחר מחמירה. הפטורים יחולו גם על מודמים, נתבים, כונני פלאש ומוצרי טכנולוגיה אחרים, שברובם אינם מיוצרים בארצות הברית.
עם זאת, הפטורים אינם מהווים הקלה מלאה. מכסים אחרים עדיין יחולו על מוצרי אלקטרוניקה וסמארטפונים. ממשל טראמפ הטיל מכס של 20 אחוזים על סחורות סיניות מוקדם יותר השנה בגין מה שהממשל אמר שהיה תפקידה של המדינה בסחר בפנטניל. והממשל עדיין עשוי להגדיל את המכסים על מוליכים למחצה, רכיב חיוני בסמארטפונים ומוצרי אלקטרוניקה אחרים.
"קשה לדעת אם יש הבנה בתוך הממשל שארגון מחדש של הכלכלה האמריקאית הוא מאמץ ענקי," אמר מתיו סלוטר, דיקן בית הספר לעסקים טאק בדרטמות'.
הפטורים על מוצרי אלקטרוניקה חלים על כל המדינות, לא רק על סין.
טים קוק, המנכ"ל של אפל, היה בחזית החיזור של התעשייה אחרי טראמפ. הוא תרם מיליון דולר להשבעתו של טראמפ ולאחר מכן ביקר בבית הלבן כדי להתחייב שאפל תשקיע 500 מיליארד דולר בארצות הברית במהלך ארבע השנים הבאות
עם זאת, כל הקלה לתעשיית האלקטרוניקה עשויה להיות קצרת טווח, שכן ממשל טראמפ מכין חקירת סחר נוספת הקשורה לביטחון לאומי של מוליכים למחצה. זה יחול גם על מוצרים נלווים כמו אלקטרוניקה, מכיוון שמוליכים למחצה רבים נכנסים לארצות הברית בתוך מכשירים אחרים, אמר אדם המכיר את העניין. חקירות אלה הובילו בעבר למכסים נוספים.
קרולין לוויט, דוברת הבית הלבן, אמרה בהצהרה ביום שבת כי טראמפ עדיין מחויב לראות יותר מוצרים ורכיבים אלה מיוצרים מקומית. "הנשיא טראמפ הבהיר שאמריקה אינה יכולה להסתמך על סין לייצור טכנולוגיות קריטיות" וכי בהנחייתו, חברות טכנולוגיה "ממהרות להעביר את הייצור שלהן לארצות הברית בהקדם האפשרי," אמרה.
פקיד בכיר בממשל, שדיבר בעילום שם כי לא הוסמך לדבר בפומבי, אמר כי הפטורים של יום שישי נועדו לשמור על אספקת מוליכים למחצה של אמריקה, טכנולוגיית יסוד המשמשת בסמארטפונים, מכוניות, מצנמים ועשרות מוצרים אחרים. מוליכים למחצה מתקדמים רבים מיוצרים בחו"ל, כמו בטייוואן.
פול אשוורת', הכלכלן הראשי של צפון אמריקה ב-Capital Economics, אמר כי המהלך "מייצג הסלמה חלקית של מלחמת הסחר של הנשיא טראמפ עם סין."
הוא אמר כי 20 סוגי המוצרים שקיבלו פטור ביום שישי מהווים כמעט רבע מייבוא ארה"ב מסין. מדינות אחרות באסיה יהיו מנצחות גדולות אף יותר, אמר. אם המכסים על אותן מדינות יופעלו שוב, הפטור יכסה 64 אחוזים מייבוא ארה"ב מטייוואן, 44 אחוזים מהייבוא ממלזיה וכמעט שליש מהייבוא הן מווייטנאם והן מתאילנד, הוא אמר.
השינויים באו בסיומו של שבוע פרוע שבו טראמפ חזר בו מרבים מהמכסים שהציג ב-2 באפריל, אותו כינה "יום השחרור". המכסים ההדדיים שלו הציגו מיסים שהיו מגיעים עד 40 אחוזים על מוצרים המיובאים ממדינות מסוימות. לאחר שהמניות ושוקי האג"ח צנחו, טראמפ שינה כיוון ואמר שיעצור את ההיטלים ל-90 יום.
סין הייתה היוצאת מן הכלל להקלה של טראמפ מכיוון שבייג'ינג בחרה להגיב על המכסים האמריקאיים עם היטלים משלה. במקום להשהות מכסים על ייבוא סיני, טראמפ הגדיל אותם ל-145 אחוזים ולא הראה נכונות לחסוך מחברות כלשהן את אותם עמלות. בתגובה, סין אמרה ביום שישי שהיא מעלה את המכסים שלה על סחורות אמריקאיות ל-125 אחוזים.
זה שלח את מניותיהן של חברות טכנולוגיה רבות לצניחה חופשית. במהלך ארבעה ימי מסחר, שווי השוק של אפל, המייצרת כ-80 אחוזים מהאייפונים שלה בסין, ירד ב-773 מיליארד דולר.
לעת עתה, המיתון של טראמפ הוא הקלה גדולה לתעשיית הטכנולוגיה שבילתה חודשים בהתקרבות לנשיא. מטא, אמזון ומספר מנהיגי טכנולוגיה תרמו מיליונים לטקס ההשבעה של הנשיא טראמפ, עמדו מאחוריו כשהושבע לתפקידו בינואר והבטיחו להשקיע מיליארדי דולרים בארצות הברית כדי לתמוך בו.
טים קוק, המנכ"ל של אפל, היה בחזית החיזור של התעשייה אחרי טראמפ. הוא תרם מיליון דולר להשבעתו של טראמפ ולאחר מכן ביקר בבית הלבן כדי להתחייב שאפל תשקיע 500 מיליארד דולר בארצות הברית במהלך ארבע השנים הבאות.
האסטרטגיה חזרה על הטקטיקה של קוק במהלך הכהונה הראשונה של טראמפ. כדי למנוע בקשות שאפל תתחיל לייצר את מוצריה בארצות הברית במקום בסין, קוק טיפח מערכת יחסים אישית עם הנשיא שעזרה לאפל לזכות בפטורים ממכסים על האייפונים, השעונים החכמים והלפטופים שלה.
האיום של מחירי אייפון גבוהים יותר גרם לכמה אמריקאים למהר לחנויות אפל כדי לקנות טלפונים חדשים. אחרים מיהרו לקנות מחשבים וטאבלטים שיוצרו בסין.
הפטורים האחרונים עשויים להפחית את הלחץ הכלכלי על הצרכנים האמריקאים ולמתן את האינפלציה, אבל על פי מומחים, מכסים נוספים על מוליכים למחצה עדיין עשויים להגיע בשבועות או חודשים הקרובים, מה שיכול להשפיע שוב על מחירי מוצרי האלקטרוניקה בארה"ב.