מספר אוניברסיטאות בפלורידה חתמו על הסכמים לשיתוף פעולה עם שירות ההגירה והאכיפה המכסית (ICE), במסגרת מאמץ מתמשך של מנהיגי המדינה לסייע למדיניות ממשל טראמפ בנושא הגירה.
אוניברסיטת פלורידה אישרה ביום שישי כי חתמה על הסכם "287(g)" המאפשר לגורמי אכיפת חוק מקומיים לפעול כסוכני הגירה. "אנו יכולים לאשר שחתמנו על הסכם 287(g)," אמר דובר האוניברסיטה ל-CNN.
על פי ההסכם, ICE מאציל לשוטרים מקומיים "את הסמכות לבצע פונקציות ספציפיות של קציני הגירה תחת הנחיה ופיקוח של הסוכנות," כפי שמגדיר משרד הביטחון הפנימי.
המהלך מתרחש בזמן שממשל טראמפ ממשיך לנקוט בצעדים נגד אזרחים זרים הקשורים לאוניברסיטאות אמריקאיות יוקרתיות. המקרים הבולטים הראשונים התמקדו באלה שנחשדו בתמיכה בארגוני טרור, כפי שהיה במקרה של מעצרו של מחמוד ח'ליל בעקבות הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת קולומביה.
על פי ספירת CNN, יותר מ-525 סטודנטים, מרצים וחוקרים מ-88 מכללות ואוניברסיטאות ברחבי ארה"ב ביטלו את הוויזות שלהם השנה, כאשר מספר גדל והולך של איומי גירוש לסטודנטים כוללים ביטול ויזות על בסיס עבירות קלות יחסית, כמו עבירות קלות מלפני שנים.
ארבעה סטודנטים מאוניברסיטת פלורידה ביטלו את הוויזות שלהם, כך מסר מנהל יחסי הציבור של האוניברסיטה ל-CNN ביום שישי.
על פי ההסכם, ICE מאציל לשוטרים מקומיים "את הסמכות לבצע פונקציות ספציפיות של קציני הגירה תחת הנחיה ופיקוח של הסוכנות," כפי שמגדיר משרד הביטחון הפנימי
האפשרות של הגברת אכיפת ההגירה עלולה לגרום לחיכוך נוסף בקמפוס של אוניברסיטת פלורידה. ביום רביעי, התקהלו המונים כדי למחות נגד גירושו של סטודנט קולומביאני, לפי דיווחי WCJB, סניף של CNN. המפגינים אמרו כי סטודנטים בינלאומיים חוששים לאחר הגירוש.
ההסכם בפלורידה מאפשר לשוטרים מקומיים לתשאל את מי שהם חושדים בהם שהם שוהים במדינה באופן בלתי חוקי ו"לשרת ולבצע צווי מעצר עבור הפרות הגירה," על פי הצהרה של המושל רון דה-סנטיס בפברואר לגבי סוכנויות אכיפת חוק אחרות במדינה שחתמו על הסכמים דומים.
דוברת משרד המושל הפנתה ביום שבת שאלות למועצת המושלים של פלורידה, הגוף המנהל של מערכת האוניברסיטאות במדינה.
"מספר מחלקות משטרה באוניברסיטאות במערכת האוניברסיטאות של מדינת פלורידה משתפות פעולה עם שירות ההגירה והאכיפה המכסית," אמרה הדוברת קסנדרה אדוארדס בהודעת דוא"ל. "מחלקות המשטרה באוניברסיטאות שלנו תמיד מעודדות לשתף פעולה עם גורמי אכיפת חוק אחרים כדי לאכוף את החוק המדינתי והפדרלי."
אוניברסיטת דרום פלורידה התקשרה בהסכם עם ICE, כך מסר דובר האוניברסיטה ל-CNN בשבת.
"כל סוכנויות אכיפת החוק במדינה, כולל USFPD ומחלקות המשטרה באוניברסיטאות אחרות במדינה, צפויות לפעול לפי הנחיית המושל מפברואר להתקשר בהסכמים עם שירות ההגירה והאכיפה המכסית," אמר הדובר מייקל לאבל.
"USF עובדת באופן קבוע עם סוכנויות אכיפת חוק מקומיות, מדינתיות ופדרליות כדי לסייע בשמירה על בטיחות קהילת האוניברסיטה והאבטחה של הקמפוסים שלנו."
אוניברסיטת מרכז פלורידה חתמה גם היא על הסכם עם ICE, לפי דיווחי WFTV, סניף של CNN. CNN פנתה לאוניברסיטת פלורידה הבינלאומית ולאוניברסיטת פלורידה האטלנטית בנוגע לדיווחים חדשותיים שמשטרת הקמפוס שלהן עשתה את אותו הדבר.
ברחבי פלורידה, 200 סוכנויות אכיפת חוק מדינתיות, מחוזיות ועירוניות התקשרו בהסכמי 287(g) עם ICE, ויותר מ-40 אחרות יש להן הסכמים ממתינים, לפי משרד הביטחון הפנימי.
מהלך זה מצטרף לשורה של צעדים שנוקטת ממשלת טראמפ בחודשים האחרונים להגברת אכיפת ההגירה בקמפוסים אוניברסיטאיים. ההתמקדות הגוברת בסטודנטים וחוקרים בינלאומיים עוררה דאגה בקרב מוסדות השכלה גבוהה ברחבי ארה"ב, שרבים מהם תלויים במידה רבה בסטודנטים בינלאומיים הן מבחינה אקדמית והן מבחינה כלכלית.
ההשלכות של מדיניות זו עלולות להיות משמעותיות עבור המוסדות האקדמיים בפלורידה. לפי נתוני המכון לחינוך בינלאומי, פלורידה היא אחת מהמדינות המובילות בארה"ב במספר הסטודנטים הבינלאומיים, שתורמים מיליארדי דולרים לכלכלת המדינה מדי שנה.
מבקרי המדיניות טוענים כי הפיכת שוטרי קמפוס לסוכני הגירה עלולה ליצור אווירה של פחד ואי אמון בקהילות האקדמיות, ולפגוע ביכולתן של האוניברסיטאות למשוך ולשמר כישרונות בינלאומיים. מנגד, תומכי המדיניות טוענים כי זהו צעד הכרחי להגברת האכיפה של חוקי ההגירה ושמירה על ביטחון לאומי.
ככל שיותר מוסדות אקדמיים מצטרפים להסכמים אלה, נראה כי הדיון על תפקידן של אוניברסיטאות בנושאי הגירה והאיזון בין אכיפת חוק לבין חופש אקדמי ימשיך להתעצם בחודשים הקרובים.