הנשיא דונלד טראמפ הבהיר אתמול כי אין "פטור" ממכסים על אייפונים ומכשירים אחרים המיוצרים בסין, בניגוד לדיווחים קודמים שרמזו אחרת. "אף אחד לא יחמוק מזה," כתב טראמפ ברשת החברתית שלו Truth Social, והדגיש כי מוצרים אלה יהיו כפופים למכסי הפנטניל הקיימים בשיעור של 20%, ופשוט "עוברים לקטגוריית מכס אחרת".
הבהרה זו הגיעה לאחר שביום שישי צוות הנשיא פרסם תקנה שנראתה כמעניקה פטור למגוון מכשירים אלקטרוניים מהמכס ה"הדדי" החדש על יבוא מסין, שעלול היה להגיע לשיעור של עד 145%. הפרסום עורר בלבול רב, שכן יותר מ-80% ממוצרי אפל מורכבים בסין, ומומחים העריכו שמחירי אייפון עשויים לזנק עד 2,300 דולר תחת משטר המכסים החדש.
מחירי האייפון צפויים לזנק במאות דולרים בשל המכסים על סין
מזכיר המסחר האוורד לוטניק הסביר בראיון לרשת ABC כי מוצרי אלקטרוניקה המיובאים מסין יעמדו בקרוב בפני מכס ייחודי משלהם. "הם פטורים מהמכסים ההדדיים, אבל הם ייכללו במכסי המוליכים למחצה, שיגיעו בעוד חודש או חודשיים," אמר לוטניק. "כל המוצרים האלה יכנסו תחת קטגוריית המוליכים למחצה, ויהיה להם סוג מכס מיוחד כדי להבטיח שהייצור של אותם מוצרים יחזור לארה"ב."
ביום רביעי שעבר, כאשר שורת תעריפי המכס ה"הדדיים" של טראמפ עמדו להיכנס לתוקף, הנשיא שינה כיוון באופן פתאומי והכריז על השהייה של 90 יום בעוד צוותו מנהל משא ומתן על הסכמים חדשים עם מדינות שונות. טראמפ שמר על מכס בסיסי של 10% על כמעט כל היבוא והכריז על מכס של 125% על סחורות ושירותים המגיעים מסין. בנוסף, סין עדיין תעמוד בפני מכס של 20% שהוכרז מוקדם יותר השנה בשל חששות מסמי הפנטניל, מה שמביא את השיעור הכולל על רוב היבוא מסין ל-145%.
"מה שנחשף הוא שאנחנו צריכים לייצר מוצרים בארצות הברית, ושלא נהיה בני ערובה של מדינות אחרות, במיוחד מדינות סחר עוינות כמו סין," הוסיף טראמפ.
יועץ בכיר לסחר וייצור, פיטר נבארו, התעקש ביום ראשון כי "המדיניות היא ללא פטורים, ללא החרגות", למרות ההפוגה למוצרי אלקטרוניקה. הוא הסביר כי הבעיה עם שבבים היא מורכבת, כיוון שארה"ב לא קונה שבבים בכמויות גדולות בנפרד, אלא כחלק ממוצרים מוגמרים.
ממשל טראמפ מנסה להחזיר את ייצור המוליכים למחצה לארה"ב דרך מכסים, בניגוד לניסיון של הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, שניסה לעשות זאת באמצעות חוק ה-CHIPS משנת 2022, שכלל סובסידיות לחברות שבבים. טראמפ היה ביקורתי כלפי חוק ה-CHIPS וטען שמכסים הם אמצעי יעיל יותר להחזרת ייצור המוליכים למחצה לארה"ב.