מוחסן מהדאווי, מארגן הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת קולומביה, נעצר ביום שני על ידי רשויות ההגירה האמריקאיות לאחר שהגיע לפגישה בוורמונט שהאמין כי היא צעד לקראת קבלת אזרחות אמריקאית, כך מסרו עורכי דינו.
מהדאווי, שנולד וגדל במחנה פליטים בגדה המערבית והגיע לארה"ב בשנת 2014, מחזיק בגרין קארד כבר עשר שנים. הוא מסיים את לימודי התואר הראשון שלו בפילוסופיה בבית הספר ללימודים כלליים של קולומביה ותכנן להירשם לתואר שני בבית הספר ליחסים בינלאומיים בסתיו הקרוב.
שעות לאחר המעצר הפתאומי במרכז ההגירה בקולצ'סטר, ורמונט, אמו, אחותו הגדולה ועורכי דינו ניסו נואשות לאתר אותו. עורכי דינו ביקשו צו מניעה זמני כדי למנוע מגורמים פדרליים להעביר אותו לתחום שיפוט שמרני יותר - טקטיקה שנעשה בה שימוש במעצר ובניסיון הגירוש של לפחות ארבעה מפגינים אחרים מהקולג'.
שופט פדרלי בוורמונט, ויליאם ק. סשנס השלישי, העניק במהירות את הבקשה והורה כי מהדאווי, מבקר גלוי של המבצע הצבאי של ישראל בעזה, לא יורחק מארה"ב או יועבר מחוץ לוורמונט עד שיורה אחרת. עורכי דינו אמרו כי נכון לשעות אחר הצהריים של יום שני, הם אישרו שהוא עדיין בוורמונט.
מהדאווי לא הואשם בפשע. לפי עורכי דינו, נראה כי ממשל טראמפ מבקש את הרחקתו מהמדינה תחת אותו סעיף חוקי שבו הוא משתמש לעצור סטודנט פלסטיני אחר מקולומביה, מחמוד חליל, בטענה שנוכחותו מהווה איום על מדיניות החוץ והאינטרסים של הביטחון הלאומי של ארה"ב. גורמי הגירה טענו כי מפגינים פרו-פלסטינים אפשרו את התפשטות האנטישמיות, אך לא הציגו ראיות לביסוס הטענה
"זו שיטת הפעולה שלהם," אמרה עורכת דינו של מהדאווי, לונה דרובי. "הם פשוט ממשיכים להסתיר את האדם עד לנקודה שבה עורכי הדין שלו לא יכולים להבין או לזהות היכן להגיש את הבקשות. אנחנו פועלים בעיוורון, והם מחזיקים בכל המידע, ובכל זאת מוטל עלינו לנסות להגיש במקום הנכון."
מהדאווי הוא הסטודנט הפלסטיני האחרון שנלכד ברשת הממשל של טראמפ, המכוונת לסטודנטים זרים המעורבים בארגון פרו-פלסטיני בקמפוסים אמריקאים.
הוא לא הואשם בפשע. לפי עורכי דינו, נראה כי ממשל טראמפ מבקש את הרחקתו מהמדינה תחת אותו סעיף חוקי שבו הוא משתמש לעצור סטודנט פלסטיני אחר מקולומביה, מחמוד חליל, בטענה שנוכחותו מהווה איום על מדיניות החוץ והאינטרסים של הביטחון הלאומי של ארה"ב. גורמי הגירה טענו כי מפגינים פרו-פלסטינים אפשרו את התפשטות האנטישמיות, אך לא הציגו ראיות לביסוס הטענה.
לאחר התקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023, מהדאווי, שהוא בשנות השלושים המאוחרות לחייו, יסד יחד עם חליל את "דאר: החברה הפלסטינית לסטודנטים באוניברסיטת קולומביה", כדי "לחגוג את התרבות, ההיסטוריה והזהות הפלסטינית", על פי עתירת עורכי דינו. הוא גם עזר לייסד את "קולומביה יוניברסיטי אפרטהייד דיווסט", קואליציה רחבה יותר שהובילה הפגנות פרו-פלסטיניות רבות בקמפוס, ודחפה את האוניברסיטה למשוך השקעות מישראל.
אולם מהדאווי צעד צעד אחורה מארגון סטודנטים במרץ 2024, לפני הקמת המאהלים בקמפוס והשתלטות על בניין קמפוס, האמילטון הול. בראיונות באותה תקופה, הוא אמר שזה נבע בחלקו ממעמדו כמהגר ומאמונותיו כבודהיסט מתרגל. במשך שנתיים, הוא היה נשיא אגודת הבודהיסטים באוניברסיטת קולומביה.
הוא דיבר בפומבי על חוויותיו כילד שראה את חברו הטוב ביותר נהרג על ידי חייל ישראלי, והזכיר זאת בראיון ל"60 דקות" בדצמבר 2023. אך הוא גם אמר שהוא רוצה סיום שלום לסכסוך הישראלי-פלסטיני.
"המוטיבציה שלי מגיעה מאהבה עכשיו, לא מכעס, לא משנאה," אמר בראיון.
כמו עם חליל, מספר קבוצות פרו-ישראליות קיצוניות מסיתות באינטרנט למעצרו ולגירושו של מהדאווי מאז חזרתו של הנשיא טראמפ לבית הלבן.
בטאר ארה"ב, אחת מהקבוצות הללו, פרסמה ב-X ב-30 בינואר כי "מחזיק הוויזה מוחסן מהדאווי נמצא ברשימת הגירוש שלנו". במרץ, הם חזרו על כך, ופרסמו "מוחסן מהדאווי הבא וגם ברשימת הגירוש."
הוא גם הופיע בפרופיל ב"קנרי מישן", קבוצה אחרת המציינת סטודנטים וקוראת לנקיטת פעולות נגד אלה שהם טוענים שהם פרו-חמאס.
ביום שני בבוקר, מהדאווי הגיע לראיון שנאמר לו שהוא קשור להתאזרחותו. במקום זאת, קציני הגירה, חלקם עם פנים מכוסות, הניחו על מהדאווי אזיקים ועצרו אותו, על פי הצהרה שפורסמה ביום שני משני הסנאטורים של ורמונט, ברני סנדרס, עצמאי, ופיטר וולש, דמוקרט, ונציגה בקה בלינט, דמוקרטית.
מהדאווי, שכתובתו הקבועה היא בווייט ריבר ג'נקשן, ורמונט, ביקש עזרה מהמחוקקים לפני פגישתו, חושש מהגרוע ביותר.
הם גינו את מעצרו ודרשו את שחרורו.
"זה לא מוסרי, לא אנושי ולא חוקי," אמרו שלושת המחוקקים בהצהרה. "מר מהדאווי, תושב חוקי של ארה"ב, חייב לקבל הליך הוגן על פי החוק ולהשתחרר מיידית ממעצר."
חברו של מהדאווי, מייקי ברץ, תיאר אותו כאדם אמפתי מאוד ואמר שבליבו, מהדאווי האמין שכל בני האדם ראויים להיות מטופלים בכבוד. מהדאווי פנה לברץ לפני כששה חודשים כי רצה לפגוש סטודנטים ישראלים בקולומביה - ברץ הוא יהודי ונולד וגדל בישראל עד שעזב בגיל 12.
הם היו מבלים שעות בשיחות על חייהם ומצאו נקודות משותפות מפתיעות. ברץ, שסיים את לימודיו בקולומביה בדצמבר עם תואר שני במדיניות ביטחון בינלאומי, הגיש לאחרונה בקשה לעבודה בניו יורק טיימס.
"זה פלסטיני. אני ישראלי. העמים שלנו במלחמה," אמר ברץ, בן 31. "והנכונות שלו לשמוע באמת וללמוד באופן פעיל ולהבין את החוויה הישראלית - אף פעם לא פגשתי מישהו שכל כך מהר היה מוכן לקבל משוב."