חוק חדש שנועד להגביל את יכולתם של בתי המשפט לחסום צווים נשיאותיים של דונלד טראמפ, עבר בבית הנבחרים האמריקאי ומחכה כעת להצבעה בסנאט, מעורר דאגה עמוקה בקרב מגיני זכויות אדם וחוקתיים.
הצעת החוק H.R. 1526, המכונה "חוק למניעת פסיקות סוררות" (No Rogue Rulings Act), אושרה בבית הנבחרים בשבוע שעבר ברוב של 219 תומכים מול 213 מתנגדים. מטרת החוק, לפי הרשומות הרשמיות של הקונגרס, היא לתקן את החוק הפדרלי כדי להגביל את יכולתם של בתי משפט מחוזיים להוציא צווי מניעה כלל-ארציים נגד החלטות הנשיא.
הנציג דארל עיסא, שמייצג את המחוז ה-48 של קליפורניה וכולל חלקים ממחוז ריברסייד, הציג את הצעת החוק בסוף פברואר 2025. לפי ההצעה, בתי משפט מחוזיים יוכלו להוציא צווי מניעה רק אם הם חלים על הצדדים הספציפיים בתיק העומד בפניהם, ולא באופן כלל-ארצי.
"המאמצים של הקונגרס שמטרתם לערער את עצמאותה והגינותה של הרשות השופטת הם ניסיונות גלויים לרצות נשיא שחושב שהוא מלך, והם מבקשים להכניס אוטוקרטיה בדרכים שאמורות להדאיג את כולם. הנשיא ותומכיו יודעים שמה שהם עושים הוא בלתי חוקי, ולכן הם מנסים לשנות את הכללים ואת החוק," אמרה לנה זוורנשטיין, מנהלת בכירה של תוכנית בתי המשפט ההוגנים בארגון.
לאחר אישור החוק בבית הנבחרים, עיסא פרסם הצהרה באתר האינטרנט של המחוז שלו, בה האשים "שופטים אקטיביסטים" בניצול לרעה של סמכותם:
"כמעט בכל יום, שופטים פדרליים אקטיביסטים מנצלים לרעה את סמכותם לפי סעיף 3 לחוקה, סותרים את החוקה, וחוסמים את הנשיא דונלד טראמפ מלממש את סמכותו הביצועית לגרש מהגרים בלתי חוקיים שביצעו פשעים, להפחית הוצאות ממשלתיות מיותרות ולחזק את הצבא שלנו," אמר עיסא בהצהרה שפורסמה ב-10 באפריל.
הנציג אוסטין פפלוגר, המייצג את המחוז ה-11 של טקסס ותומך בהצעת החוק, כתב מאמר דעה משותף עבור FOX News, בו טען כי החוק יהיה הפתרון לעצירת "הפיכה בבית המשפט".
מתנגדי החוק טוענים כי אישורו יהווה איום על החוקה האמריקאית ועל מערכת האיזונים והבלמים של הממשל.
האיגוד האמריקאי לזכויות האזרח (ACLU) טוען כי החוק יגביל את יכולתם של בתי המשפט לעצור פעולות בלתי חוקתיות. מייק זמור, מנהל מחלקת המדיניות וענייני הממשל הארצי של ACLU, קורא לסנאט לדחות את הצעת החוק.
"אם אנחנו רוצים שנשיאים יצייתו לחוק, בתי המשפט צריכים להיות מסוגלים לעצור אותם כשהם חורגים מסמכותם," אמר זמור בהצהרה שפורסמה באתר האינטרנט של ACLU.
ארגון נוסף, "ועידת המנהיגות לזכויות אזרח וזכויות אדם", גם תקף את הצעת החוק וטען כי היא תאפשר "השתלטות של טראמפ".
"מאמצים של הקונגרס שמטרתם לערער את עצמאותה והגינותה של הרשות השופטת הם ניסיונות גלויים לרצות נשיא שחושב שהוא מלך, והם מבקשים להכניס אוטוקרטיה בדרכים שאמורות להדאיג את כולם. הנשיא ותומכיו יודעים שמה שהם עושים הוא בלתי חוקי, ולכן הם מנסים לשנות את הכללים ואת החוק," אמרה לנה זוורנשטיין, מנהלת בכירה של תוכנית בתי המשפט ההוגנים בארגון.
זוורנשטיין הוסיפה כי החוק מהווה גם איום על הדמוקרטיה:
"אנו זקוקים לתגובה חזקה להגנה על הדמוקרטיה שלנו, ולא למחוקקים שמשנים במהירות את הכללים כדי להיטיב עם נשיא פורע חוק שמעריך נאמנות וכוח מעל הזכויות של כולנו. אנו מפצירים בסנאט לדחות אמצעים דומים. במקום זאת, המחוקקים צריכים להתמקד בקידום הצעות שישפרו את הרשות השופטת עבור כל האנשים, כך שיום אחד בתי המשפט שלנו יספקו באמת צדק שווה לכולם," היא אמרה בהצהרה.
כפי שצוין קודם לכן בדיווח זה, החוק ממתין לאישור הסנאט. אם החוק יאושר בסנאט, הוא יעבור לשולחנו של הנשיא טראמפ, שם הוא עשוי להיחתם ולהפוך לחוק.
מבקרים רואים בחוק חלק ממגמה רחבה יותר של התקפות על עצמאות הרשות השופטת תחת ממשל טראמפ. בעוד שתומכי החוק טוענים כי מטרתו היא לרסן שופטים שחורגים מסמכותם, המתנגדים מזהירים כי הגבלת יכולתם של בתי המשפט לבלום החלטות נשיאותיות בלתי חוקתיות פותחת דלת לשלטון אוטוקרטי.
הצעת החוק מגיעה בזמן שבו ממשל טראמפ מקדם סדר יום שאפתני, כולל גירוש המוני של מהגרים בלתי מתועדים וקיצוצים משמעותיים בתוכניות פדרליות. בתי משפט פדרליים שימשו בעבר ככלי חיוני לבלימת צווים נשיאותיים שנויים במחלוקת, כולל איסורי הגירה ושינויי מדיניות אחרים.
עבור ארגוני זכויות אזרח ומשפטנים חוקתיים, הסיכון העיקרי הוא שהחוק עלול לשבש את האיזון העדין של רשויות הממשל האמריקאי, ולהעניק לנשיא כוח רב מדי ללא הפיקוח המשפטי הנדרש. הדאגה היא שצעד זה עלול להוביל להתדרדרות במערכת האיזונים והבלמים שבבסיס הדמוקרטיה האמריקאית.
ככל שהסנאט מתכונן להצביע על הצעת החוק, הוויכוח ממשיך להתלהט בין אלה שרואים בו אמצעי נחוץ לשמירה על הסמכות הנשיאותית, לבין אלה שמזהירים כי הוא מהווה איום ממשי על עצמאות הרשות השופטת ועל יסודות הדמוקרטיה האמריקאית.