על פי דו"ח חדש של חברת התיווך רדפין, עשרות אלפי עסקאות נדל"ן ברחבי ארצות הברית התבטלו במהלך חודש מרץ. הנתונים מצביעים על כך שכ-52,000 חוזי רכישה בוטלו, שיעור המהווה 13.4 אחוזים מכלל הבתים שנמכרו באותו חודש.
זהו השיעור השלישי הגבוה ביותר של עסקאות מבוטלות בחודש מרץ מאז שנת 2017, עת החלה רדפין לתעד נתונים אלה. רק מרץ 2023 (13.7 אחוזים) ומרץ 2020 (16.4 אחוזים) הציגו שיעורי ביטול גבוהים יותר.
הערים בהן נרשמו השיעורים הגבוהים ביותר של ביטולי עסקאות נמצאות באזורים שחוו בום נדל"ני במהלך מגפת הקורונה, כאשר ערים בפלורידה וטקסס מובילות את הרשימה. אורלנדו שבפלורידה הובילה עם שיעור ביטולים של 18.7 אחוזים, ואחריה פורט וורת' שבטקסס עם 18.4 אחוזים.
שיעור הביטולים הגיע ל-13.4% - השלישי בגובהו מאז 2017
המצב הנוכחי משקף חששות גוברים בקרב רוכשים פוטנציאליים לגבי עתיד הכלכלה האמריקאית. מומחים מזהירים כי מדיניותו הכלכלית של הנשיא דונלד טראמפ, הכוללת הטלת מכסים נרחבים על שותפות סחר וגירוש המוני של מהגרים, עלולה לגרום לעלייה ביוקר המחיה ואף להוביל למיתון.
נתוני רדפין מראים גם כי 44.4 אחוזים ממוכרי הבתים בארה"ב הציעו ויתורים לקונים ברבעון הראשון של השנה, עלייה מ-39.3 אחוזים בשנה שעברה. ויתורים אלה כוללים כסף לתיקונים, לעלויות סגירת העסקה או להפחתת שיעורי המשכנתא.
סוכני נדל"ן מדווחים על שינוי בהתנהגות הקונים והמוכרים. צ'יילי מקויי, סוכן נדל"ן בפורטלנד, אורגון, ציין: "קונים נהגו לבקש ויתורים עבור דברים קטנים כמו תיקונים. כעת הם מנהלים משא ומתן על ויתורים כדי שיוכלו להרשות לעצמם לרכוש בית."
צ'ן ז'או, כלכלנית בכירה ברדפין, הסבירה: "שווקי ההימורים מעריכים את הסיכויים למיתון בלמעלה מ-50 אחוזים, מה שבאופן מובן גורם לאנשים להיזהר מלהשקיע חלק גדול מכספם בבית או רכב." היא הוסיפה כי "הירידה בביקוש עשויה לגרום למחירי הבתים להישאר יציבים, או אפילו לרדת, וקיים סיכוי שהריביות על המשכנתאות ירדו בחודשים הקרובים."
סקר שנערך לאחרונה על ידי רדפין מגלה כי כמעט רבע מתושבי ארה"ב מבטלים תוכניות לרכישות גדולות השנה, כמו קניית בית או רכב, בגלל המכסים של טראמפ, בעוד 55 אחוזים ציינו שהם הרבה פחות נוטים לעשות זאת.