סטודנט יהודי בייל טוען כי הוא הותקף מילולית ופיזית על ידי מפגינים פרו-פלסטינים שהקימו מאהל מחאה זמני בקמפוס ביום שלישי האחרון. נתנאל קריספ, סטודנט בשנתו האחרונה באוניברסיטת ייל, שיתף סרטון שתיעד את האירוע ברשת החברתית X, וזכה ליותר מ-7.6 מיליון צפיות.
"צעקו עליי המון", סיפר קריספ לניו יורק פוסט. "אנשים דחפו אותי, האירו בפניי עם פנסים כדי להרחיק אותי, ונחסמתי פיזית. לעתים עקבו אחריי, הקיפו אותי, דחפו ודחקו בי".
"צעקו עליי המון", סיפר קריספ לניו יורק פוסט. "אנשים דחפו אותי, האירו בפניי עם פנסים כדי להרחיק אותי, ונחסמתי פיזית. לעתים עקבו אחריי, הקיפו אותי, דחפו ודחקו בי"
המחאה התרחשה בעקבות ביקור מתוכנן של שר הביטחון הישראלי איתמר בן-גביר בקמפוס. על פי קריספ, כ-200 סטודנטים יצרו "שרשרת אנושית" שמנעה ממנו ומחבריו היהודים גישה לחלקים מהקמפוס. באחד מהסרטונים שפורסמו, נשמע מפגין אומר לקריספ "אתם" מנסים "להציג את עצמכם כקורבנות". כאשר קריספ שואל למי הכוונה ב"אתם", המפגין עונה: "אתם ישראלים, אחי, אתם ציונים".
אף שהמפגינים הבטיחו להישאר במקום ללילה שלם, הם התפזרו בסופו של דבר לפני השעה 11:30 בערב, לאחר אזהרה סופית מהאוניברסיטה, כך לפי העיתון המקומי של ייל.
קריספ, בן 22 בעל אזרחות ישראלית ואמריקאית שגדל בדנבי, ורמונט, מאמין שהעובדה שהוא יהודי באופן גלוי – הוא חובש כיפה מדי יום – היא שגרמה למפגינים להיות כה עוינים כלפיו.
"הם יצרו שרשרת אנושית זו, טקטיקה שהם השתמשו בה בעבר כדי להרחיק סטודנטים יהודים", אמר.
חוויתו מזכירה את זו של סטודנטים יהודים באוניברסיטת קולומביה, שנתקלו גם הם בשרשרת אנושית באביב שעבר כאשר ניסו להיכנס למאהל מחאה פרו-פלסטיני של חבריהם לספסל הלימודים.
סרטונים שפורסמו ברשתות החברתיות הראו מנהיג מאהל בקולומביה צועק, "סליחה, כולם, יש לנו ציונים שנכנסו למחנה", כאשר חבריהם היהודים לכיתה ניסו לגשת ל"אזור המשוחרר", שהיה בשטח ציבורי בקמפוס. "אנחנו הולכים ליצור שרשרת אנושית במקום שאני עומד כדי שהם לא יעברו נקודה זו ויפגעו בפרטיות שלנו וינסו להפריע לקהילה שלנו", צעק המנהיג.
"הרגשתי 100% לא בטוחה פיזית", אמרה לניו יורק פוסט ג'סיקה שוולב, אחת מהסטודנטיות בקולומביה שנחסמה מלהיכנס למאהל. "אם דבר כזה היה קורה לכל קבוצת מיעוט אחרת, העולם כולו היה עוצר".
עבור קריספ, השרשרת האנושית הייתה רק אחת מחוויות כואבות רבות שהיו לו בקמפוס של ייל מאז ה-7 באוקטובר.
"מיד לאחר הטבח, מאות מחבריי לכיתה והפרופסורים שלי התאספו ממש מחוץ לקמפוס להפגנת מחאה כדי לחגוג את הצלחת ההתנגדות", הוא אמר. "עדיין התאבלנו על אובדן החברים ובני המשפחה שלנו בעקבות האירוע, וזה סוג התגובה שקיבלנו מהקהילה הרחבה יותר של ייל".
קריספ הביע צער על כך ש"אנטישמיות נמרצת ואידיאולוגיות אנטי-מערביות" רווחות בקמפוס שלו.
לצפייה באינסטגרם:
https://www.instagram.com/reel/DIxmQaTtMcX/?utm_source=ig_web_copy_link
"זה לא משהו שציפיתי להתמודד איתו בייל", אמר. "זה היה מקום שבזמן מסוים התייחסתי אליו כבית, אבל עכשיו זה מרגיש יותר כמו מוסד סגור שנתפס על ידי המאושפזים".
עם זאת, קריספ שמח שייל מתחילה סוף סוף להתעמת עם הסטודנטים הללו. לאחר התקרית ביום שלישי, האוניברסיטה ביטלה את מעמדו הרשמי של הארגון "ייליז פור פלסטיין" כארגון סטודנטים. בית הספר גם הודיע על תוכניות לחקור התנהגות אנטישמית באותו לילה.
"אני נותן להם קרדיט על נקיטת צעדים ראשוניים אלה", אמר. "אני מקווה לראות עוד מזה".
האוניברסיטה לא הגיבה לבקשת תגובה של הניו יורק פוסט.
בזמן שהממשל הפדרלי מתכוון לפעול נגד בתי ספר כמו הרווארד בשל אנטישמיות, קריספ מקווה שהחוויה הוויראלית שלו בייל עשויה לעודד את ההנהלה לסדר גם את האוניברסיטה שלו.
הוא אמר, "ייל סוף סוף מקבלת את תשומת הלב שהיא דורשת וראויה לה, מה שאני מקווה יעורר את הממשל הפדרלי לתת עדיפות למקום הזה ולרדת עליו בכוח".
אירועים אלה מתרחשים על רקע עלייה בדיווחים על אנטישמיות בקמפוסים ברחבי ארה"ב מאז התקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023 והמלחמה שפרצה בעקבותיה. הממשל הפדרלי, בראשות הנשיא טראמפ, הביע דאגה גוברת מפני התפשטות האנטישמיות במוסדות האקדמיים האמריקאיים הנחשבים.
לפי דו"ח האנטי-דיפמציה ליג מאפריל 2025, חלה עלייה של 135% באירועים אנטישמיים בקמפוסים אמריקאיים בשנה האחרונה, כאשר אוניברסיטאות עילית כמו ייל, הרווארד, קולומביה ואחרות מובילות ברשימה.
מומחים מציינים כי המתח בקמפוסים הוא חלק ממגמה רחבה יותר של קיטוב פוליטי בארה"ב, המועצם על ידי המלחמה המתמשכת במזרח התיכון והשפעתה על הפוליטיקה האמריקאית. עם זאת, מנהיגי קהילה וחינוך קוראים לאיזון עדין בין חופש הביטוי וזכויות המחאה לבין הגנה על תחושת הביטחון של כל הסטודנטים, ללא קשר לרקע או לאמונות שלהם.