סקר חדש שפורסם ביום שישי חושף תמונה מטרידה עבור הנשיא דונלד טראמפ: רוב מוחלט של האמריקאים רואים את שלושת החודשים הראשונים של כהונתו השנייה כתקופה של כאוס ופחד, כאשר רק מיעוט מהציבור מגדיר את חזרתו לבית הלבן כ"מרגשת".
סקר ניו יורק טיימס/מכללת סיינה גילה כי 66% מהבוחרים הרשומים בארה"ב חשים שהמונח "כאוטי" מתאר היטב את תקופתו השנייה של טראמפ בבית הלבן, בעוד 59% סבורים שהמילה "מפחיד" היא הולמת. מפתיע במיוחד הוא הנתון כי כמעט מחצית מהבוחרים הרפובליקנים (47%) הסכימו שהחודשים הראשונים של הנשיא בתפקידו היו "כאוטיים", כמו גם 75% מהעצמאים.
פחות רפובליקנים ועצמאים — 36% ו-61%, בהתאמה — חשבו ש"מפחיד" היא המילה הנכונה. הסקר מצא כי רק 42% מהבוחרים תיארו את תקופת הכהונה השנייה של טראמפ כ"מרגשת".
66% מהבוחרים הרשומים בארה"ב חשים שהמונח "כאוטי" מתאר היטב את תקופתו השנייה של טראמפ בבית הלבן, בעוד 59% סבורים שהמילה "מפחיד" היא הולמת
ממצאים אלה מהווים אתגר משמעותי לנשיא בן ה-78, שהתחייב להחזיר את אמריקה לגדולתה ולפתור במהירות את המשברים שהוא טען שנוצרו בתקופת ממשל ביידן. במקום זאת, הדעה הרווחת בציבור האמריקאי היא שהתקופה מאז ינואר 2025 התאפיינה באי-סדר ובלבול.
דירוג האישור של הנשיא טראמפ נמוך בכל הנושאים שנסקרו. הבוחרים העניקו לנשיא את הציונים הגבוהים ביותר על האופן שבו טיפל בהגירה, כאשר 47% מאשרים ו-51% אינם מאשרים. זהו נתון מטריד במיוחד עבור טראמפ, שעשה מהמאבק בהגירה הבלתי חוקית את נושא הדגל של מערכת הבחירות שלו.
דירוגי האישור הנמוכים ביותר של טראמפ הגיעו כאשר הבוחרים נשאלו על האופן שבו התייחס למלחמת רוסיה נגד אוקראינה ולגירושו של קילמר אברגו גרסיה, חבר כנופיית MS-13 לכאורה. רק 35% מאשרים את הטיפול של טראמפ במלחמת אוקראינה-רוסיה, בעוד 31% מאשרים את המקרה של אברגו גרסיה. דירוג האישור נטו של הנשיא עמד על -21 נקודות בשני הנושאים.
פחות ממחצית מהבוחרים היו שבעי רצון מהאופן שבו טראמפ ניהל את הממשל הפדרלי (44%); הכלכלה (43%); הסחר (42%); וסכסוכים בחו"ל (40%). באופן כללי, 42% אישרו את עבודתו של טראמפ בבית הלבן עד כה, בעוד 54% לא אישרו.
"אלה לא הנתונים שנשיא רוצה לראות בסיומם של 100 הימים הראשונים שלו בתפקיד", אומר פרופ' רוברט שטיינר, מומחה למדע המדינה מאוניברסיטת קולומביה, בשיחה עם העיתון. "במיוחד כאשר מדובר בנשיא שכבר כיהן בתפקיד וידע למה לצפות, הציבור ציפה ליציבות ולמקצועיות גבוהה יותר".
ממשל טראמפ הגיב לסקר בחריפות. "הסקרים האלה מוטים ותמיד היו, בדיוק כפי שהיו ב-2016 וב-2024", אמר דובר הבית הלבן בהצהרה. "הנשיא טראמפ עסוק בפתרון הבעיות שביידן-האריס יצרו — משבר הגבול, אינפלציה, פשיעה גואה ואיומים בעולם. התוצאות ידברו בעד עצמן".
אנליסטים פוליטיים מצביעים על מספר גורמים שתרמו לדירוגים הנמוכים של טראמפ. ראשית, הנשיא נכנס לתפקידו עם ציפיות גבוהות מצד תומכיו, שהאמינו שהוא יוכל לתקן במהירות את מה שהם ראו כבעיות שנוצרו בתקופת ביידן.
שנית, המדיניות השנויה במחלוקת של טראמפ, במיוחד בנושאי הגירה וסחר בינלאומי, פילגה את הציבור. הכרזת התעריפים על סין והאיחוד האירופי, שלאחריה באה השהיה פתאומית, יצרה בלבול בשווקים ובציבור.
שלישית, מערכת היחסים המורכבת של טראמפ עם רוסיה ועם נשיא אוקראינה זלנסקי הובילה לביקורת הן מהדמוקרטים והן מבכירים רפובליקנים. הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם אמר לאחרונה כי פוטין "משחק באמריקה כמו באיטיז", ביקורת חריפה מבן ברית קרוב של הנשיא.
המדיניות השנויה במחלוקת של טראמפ, במיוחד בנושאי הגירה וסחר בינלאומי, פילגה את הציבור. הכרזת התעריפים על סין והאיחוד האירופי, שלאחריה באה השהיה פתאומית, יצרה בלבול בשווקים ובציבור
אולם, מומחים מזהירים שעדיין מוקדם מדי לקבוע כיצד תיראה המורשת של תקופת הכהונה השנייה של טראמפ. "זה לגמרי אפשרי שהממשל יתייצב לאחר תקופת הסתגלות ראשונית", אומרת ד"ר שרה לוין, אנליסטית פוליטית ממכון ברוקינגס. "הנתונים הכלכליים עדיין חזקים יחסית, והציבור האמריקאי נוטה לשפוט נשיאים בסופו של דבר על פי המצב הכלכלי שלהם".
הסוקרים סקרו 913 בוחרים ברחבי המדינה בין ה-21 ל-24 באפריל. טעות הדגימה של הסקר הייתה 3.8 נקודות אחוז.
עבור טראמפ, השאלה המרכזית היא האם הוא יוכל לשנות את הנרטיב ולשפר את האופן שבו הציבור תופס את ממשלו. הדבר עשוי להיות קריטי לא רק להצלחת סדר היום שלו, אלא גם להשפעתו על הבחירות לקונגרס בשנת 2026, שבהן הרפובליקנים יתאמצו לשמור על השליטה בשני בתי הקונגרס.
"הנשיא טראמפ עומד בפני אתגר ייחודי כנשיא החוזר לתפקיד לאחר ארבע שנים בחוץ", מסביר פרשן פוליטי בכיר. "הציבור כבר מכיר אותו וגיבש דעות חזקות עליו. השאלה היא האם הוא יוכל לשכנע מחדש את הספקנים שהוא באמת יכול 'להחזיר את אמריקה לגדולתה' כפי שהבטיח".