טקס מיוחד לציון יום השואה ייערך ביום ראשון בפארק פאן פסיפיק בלוס אנג'לס, במלאת 80 שנה לשחרור מחנות הריכוז הנאציים ולסיום מלחמת העולם השנייה. האירוע, שיחל בשעה 11:00 בבוקר, יאחד את תושבי העיר בזיכרון הקולקטיבי של אחד האירועים הטרגיים ביותר בהיסטוריה האנושית.
במרכז הטקס תעמוד שיחה עם ניצולת השואה אריקה פאביאן, שתשתף את סיפור הישרדותה המרגש. האירוע יכלול גם את חשיפתו של פרויקט אמנות קהילתי מיוחד, פרי שיתוף פעולה בין האמן הישראלי-אמריקאי תומר פרץ לבין גבריאלה קרין, אף היא ניצולת שואה. היצירה משלבת אלמנטים אמנותיים וסיפורים אישיים, ומהווה גשר בין הדורות ובין העבר להווה.
"לכל ניצול יש סיפור ייחודי, וחשוב מאוד שנשמר את הסיפורים האלה לדורות הבאים," אמרה בת' קין, מנהלת מוזיאון השואה בלוס אנג'לס, המארגן את האירוע. "בעוד מספר הניצולים הולך ומתמעט עם השנים, האחריות לשמר את זיכרון השואה עוברת לדור הבא."
באופן ייחודי, הטקס השנה יכלול גם התייחסות לאסון הטבע שפקד את לוס אנג'לס בינואר האחרון, כאשר שריפות הענק פאליסיידס ואיטון גרמו להרס רב. הרבה איימי ברנשטיין מבית הכנסת קהילת ישראל בפסיפיק פאליסיידס, ששרד את השריפה, תשא דברים על חשיבות הקהילה והסולידריות בעתות משבר, ועל הקשר בין זיכרון השואה לבין התמודדות עם אתגרים עכשוויים.
טקס יום השואה בלוס אנג'לס מתקיים על רקע עלייה מדאיגה במספר האירועים האנטישמיים בארצות הברית ובעולם בשנה האחרונה. על פי נתונים שפורסמו לאחרונה, למרות האטה מסוימת בהשוואה לשיא שנרשם מיד לאחר ה-7 באוקטובר, מספר התקריות האנטישמיות נותר גבוה משמעותית בהשוואה לתקופה שלפני פרוץ המלחמה בעזה
ראש עיריית לוס אנג'לס, קארן באס, תשתתף באירוע ותישא דברים קצרים. באס, שנכנסה לתפקידה לפני כשנה וחצי, הדגישה בעבר את חשיבות הזיכרון הקולקטיבי ואת המחויבות למאבק באנטישמיות ובשנאה מכל סוג.
הטקס נערך בתיאום עם יום הזיכרון לשואה ולגבורה, המכונה גם "יום השואה". על פי החלטת הכנסת משנת 1951, יום זה מצוין בכ"ז בניסן בלוח השנה העברי, שהחל השנה בשקיעת יום רביעי והסתיים בשקיעת יום חמישי.
מוזיאון השואה בלוס אנג'לס, הממוקם בפארק פאן פסיפיק, הוא המוביל את הטקס. המוזיאון, שנוסד על ידי ניצולי שואה בשנת 1961, הוא המוסד העתיק ביותר מסוגו בארצות הברית ומשמש כמרכז חינוכי מרכזי ללימוד השואה במערב ארצות הברית.
האירוע מתקיים על רקע עלייה מדאיגה במספר האירועים האנטישמיים בארצות הברית ובעולם בשנה האחרונה. על פי נתונים שפורסמו לאחרונה, למרות האטה מסוימת בהשוואה לשיא שנרשם מיד לאחר ה-7 באוקטובר, מספר התקריות האנטישמיות נותר גבוה משמעותית בהשוואה לתקופה שלפני פרוץ המלחמה בעזה.
סקר שנערך לאחרונה הראה כי פחדים מפני אנטישמיות גורמים ליהודים רבים בארצות הברית לשנות את התנהגותם. רבים דיווחו על הימנעות מלבישת סמלים יהודיים בפומבי, מהשתתפות באירועים יהודיים, ואפילו מביקור במוסדות יהודיים.
הנשיא דונלד טראמפ פרסם ביום רביעי הכרזה המציינת את התקופה שבין ה-20 באפריל ל-27 באפריל כ"ימי זיכרון לקורבנות השואה", וביקש מהאומה לציין את "השנה ה-80 לשחרור מחנות המוות הנאציים עם לימוד, תפילות ואזכרות מתאימות, ולכבד את זכרם של קורבנות השואה ורדיפות הנאצים על ידי זכירת הלקחים של זוועה זו כדי שהיא לעולם לא תחזור על עצמה."
"במהלך ימי הזיכרון לקורבנות השואה, אנו מהרהרים בפגיעה האפלה בכבוד האדם שהציבו הנאצים," אמר טראמפ בהכרזתו. "אנו מוקירים את זכרם הנצחי של כל אלה שחייהם אבדו למגפה הקטלנית של האנטישמיות. מעל לכל, אנו נשבעים לעולם לא לשכוח את זוועות השואה. אנו מצהירים ש'לעולם לא עוד' משמעותה עכשיו."
עבור הקהילה היהודית בלוס אנג'לס, אחת הגדולות בארצות הברית עם למעלה מ-500,000 חברים, הטקס מהווה הזדמנות חשובה להתאחד ולחזק את הקשרים הקהילתיים. רבנים ומנהיגים קהילתיים מזרמים שונים ביהדות ישתתפו באירוע, המדגיש את האחדות מעבר להבדלים דתיים ותרבותיים.
ד"ר מייקל ברנבאום, היסטוריון ומרצה בכיר באוניברסיטת דרום קליפורניה, הדגיש את חשיבות האירוע במיוחד בעת הנוכחית: "כשהדור האחרון של ניצולי השואה הולך ומתמעט, האחריות לשמר את הזיכרון ההיסטורי ולהפיק ממנו לקחים לימינו מוטלת על כתפינו. הטקס הזה הוא לא רק אזכרה, אלא גם קריאה לפעולה נגד שנאה, גזענות ואפליה בכל צורותיהן."
הציבור הרחב מוזמן להשתתף באירוע, והכניסה חופשית. בנוסף לטקס המרכזי, המוזיאון יציע סיורים מודרכים מיוחדים לאורך היום, וכן פעילויות חינוכיות למשפחות ולילדים, המותאמות לגילאים שונים.