הקדנים יוצאים היום לקלפיות כדי להכריע האם להעניק לראש הממשלה הזמני מארק קרני מנדט מלא של ארבע שנים, או להעביר את השלטון למפלגה השמרנית בהנהגת פייר פואלייבר, לאחר יותר מתשע שנות שלטון של המפלגה הליברלית.
על פי נתוני חברת הסקרים פולימרקט, סיכוייו של קרני להישאר בתפקיד ראש הממשלה עומדים על 77.6 אחוזים, מה שמסמן ירידה בהשוואה ל-80.5 אחוזים בשבוע שעבר. סקר שפורסם ביום ראשון על ידי חברת Abacus Data מצא כי הליברלים זוכים ל-41 אחוזים מהתמיכה, לעומת 39 אחוזים לשמרנים, פער צר יותר מהפער של חמש נקודות האחוז שנרשם ב-21 באפריל.
מועמד המפלגה הליברלית מארק קרני (שמאל), מנהיג המפלגה השמרנית פייר פואלייבר (ימין)
מערכת הבחירות הנוכחית מתנהלת בצל משבר ביחסי קנדה-ארה"ב, לאחר שהנשיא דונלד טראמפ הטיל מכסים של 25 אחוזים על יבוא קנדי ו-10 אחוזים על יבוא אנרגיה מקנדה, מה שהגביר את החששות ממלחמת סחר בין שתי המדינות. טראמפ אף איים לספח את קנדה כ"המדינה ה-51" של ארה"ב.
קרני, שכיהן בעבר כנגיד הבנק המרכזי של קנדה ושל בנק אנגליה, זכה בבחירות להנהגת המפלגה במרץ וקרא לבחירות מהירות תשעה ימים לאחר כניסתו לתפקיד. הוא החליף את ג'סטין טרודו, שהודיע בינואר על התפטרותו מתפקיד ראש ממשלת קנדה.
"הנשיא טראמפ מנסה לשבור אותנו כדי שאמריקה תוכל להשתלט עלינו", אמר קרני בעצרת ביום שישי. הוא הבטיח לעמוד לצד העובדים והעסקים הקנדיים ולהגן על ריבונות המדינה.
מנגד, פואלייבר, מנהיג המפלגה השמרנית, טען כי "הממשלה הליברלית החלישה את הכלכלה שלנו עם חוקים נגד אנרגיה, ביורוקרטיה ומיסים גבוהים שהבריחו 500 מיליארד דולר מהמדינה שלנו לארצות הברית... חולשה זו מאיימת על יכולתנו לעמוד על שלנו".
בקנדה, הבוחרים אינם מצביעים ישירות לראשות הממשלה. במקום זאת, מנהיג המפלגה שזוכה במספר המושבים הגדול ביותר הופך באופן מסורתי לראש הממשלה. אם אף מפלגה לא מצליחה להשיג רוב מוחלט, נוצרת ממשלת מיעוט, והמפלגה עם מספר המושבים הגדול ביותר משתפת פעולה עם מפלגות אחרות כדי להעביר חקיקה.
תוצאות ראשוניות צפויות להתפרסם בשעות הלילה המאוחרות של יום שני או בשעות הבוקר המוקדמות של יום שלישי, שעון מקומי.