מפלגת הליברלים בהנהגת ראש הממשלה מארק קארני זכתה בניצחון מפתיע בבחירות הפדרליות בקנדה, כפי שהודיעה אתמול (יום שני) תאגיד השידור הקנדי. הניצחון מהווה תפנית דרמטית במערכת בחירות שהושפעה באופן חסר תקדים מאיומיו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על כלכלת קנדה וריבונותה.
הליברלים, שנראו בדרך לתבוסה היסטורית לפני מספר שבועות, הצליחו להפוך את המגמה לאחר שטראמפ הטיל מכסי סחר כבדים על קנדה ואף איים בפומבי לספח אותה כ"המדינה ה-51" של ארצות הברית. איומים אלה עוררו זעם רב בקרב הקנדים והציתו גל פטריוטיות חסר תקדים במדינה, שבדרך כלל נחשבת לשכנה השקטה והידידותית של ארה"ב.
"אנחנו יכולים לתת לעצמנו הרבה יותר ממה שדונלד טראמפ יכול אי פעם לקחת מאיתנו," אמר קארני בנאומו האחרון לפני הבחירות, כשהוא מתייחס לתוכניתו לביטול חסמי סחר בין הפרובינציות הקנדיות. "אנחנו יכולים להיות כלכלה אחת. זה בהישג ידינו"
נכון לשעה זו, עדיין לא ברור אם הליברלים זכו ברוב מוחלט של 172 מושבים מתוך 343 בבית הנבחרים, מה שיאפשר להם להעביר חקיקה ללא תמיכה מהאופוזיציה. אם לא יזכו ברוב מוחלט, יצטרכו הליברלים להקים ממשלת מיעוט ולהסתמך על תמיכה מחברי אופוזיציה.
מערכת הבחירות התרחשה בצל מתקפת דריסה קטלנית בוונקובר בשבת האחרונה, שגרמה להשעיה זמנית של הקמפיינים. המשטרה שללה מניע טרוריסטי וקבעה כי החשוד הוא תושב מקומי עם היסטוריה של בעיות נפשיות.
"אנחנו יכולים לתת לעצמנו הרבה יותר ממה שדונלד טראמפ יכול אי פעם לקחת מאיתנו," אמר קארני בנאומו האחרון לפני הבחירות, כשהוא מתייחס לתוכניתו לביטול חסמי סחר בין הפרובינציות הקנדיות. "אנחנו יכולים להיות כלכלה אחת. זה בהישג ידינו."
קארני, הבנקאי המרכזי לשעבר שהחליף את ג'סטין טרודו כראש הממשלה וכמנהיג הליברלים בינואר, זכה במושב שלו באוטווה. הוא היה הנגיד הראשון של בנק אנגליה שאינו בריטי מאז הקמתו ב-1694, ושימש גם כראש הבנק המרכזי של קנדה.
מנהיג מפלגת השמרנים, פייר פואליבר, קיווה להפוך את הבחירות למשאל עם על טרודו, שהפופולריות שלו ירדה לקראת סוף עשור שלטונו בשל עליית מחירי המזון והדיור והגירה מוגברת. אך התערבותו של טראמפ שינתה את הדינמיקה של הבחירות באופן דרמטי.
הקנדים הגיבו לאיומיו של טראמפ בדרכים מגוונות: בבתי קפה רבים הוחלף קפה "אמריקנו" ב"קנדיאנו", מדפי חנויות האלכוהול הממשלתיות פונו מיינות ומשקאות אמריקאיים, ורבים בחרו לבטל נסיעות לארה"ב ולהחרים מוצרים אמריקאיים. כאשר ההמנון האמריקאי מושמע באצטדיונים, נשמעות קריאות בוז - התנהגות בלתי אופיינית בעליל לקנדים, שבדרך כלל נחשבים לאדיבים ומתנצלים.
"אנחנו יכולים להגן על מה שהופך את קנדה לקנדה," אמר ג'גמיט סינג, מנהיג המפלגה הדמוקרטית החדשה הפרוגרסיבית, בתגובה לאיומיו של טראמפ. "כל דמוקרט חדש שתשלחו לאוטווה יעמוד על המשמר למען ארצנו. ולעולם לא ייסוג."
למרות הכחשותיו של טראמפ, קנדה מספקת כמעט רבע מהנפט שאמריקה צורכת מדי יום. כ-60% מייבוא הנפט הגולמי של ארה"ב מגיע מקנדה, כמו גם 85% מייבוא החשמל של ארה"ב. קנדה היא גם הספקית הזרה הגדולה ביותר של פלדה, אלומיניום ואורניום לארה"ב.
בראיון שפורסם ביום הבחירות ב"אטלנטיק", חזר טראמפ על עמדתו לגבי סיפוח קנדה, באומרו שמדינתו אינה זקוקה לדלק, נפט, עץ או "אנרגיה מכל סוג" מקנדה. הוא הוסיף כי "כמדינה [אמריקאית], זה יעבוד נהדר."
בחירות אלה התאפיינו גם בהצבעה מוקדמת בשיעור שיא, עם 7.3 מיליון קנדים שהצביעו לפני יום הבחירות. מערכת הבחירות הקנדית מבוססת על שיטת "הראשון שחוצה את קו הסיום", כאשר המועמד המקבל את מספר הקולות הרב ביותר בכל מחוז בחירה נבחר לפרלמנט, ללא צורך ברוב
אילו הצטרפה קנדה לארה"ב, היא הייתה הופכת למדינה הגדולה ביותר באוכלוסייתה, עם אוכלוסייה גדולה יותר מקליפורניה - מה שהיה מעניק לה יותר מהשווה ערך ל-54 קולות אלקטורליים, 52 חברי קונגרס ושני סנאטורים.
בחירות אלה התאפיינו גם בהצבעה מוקדמת בשיעור שיא, עם 7.3 מיליון קנדים שהצביעו לפני יום הבחירות. מערכת הבחירות הקנדית מבוססת על שיטת "הראשון שחוצה את קו הסיום", כאשר המועמד המקבל את מספר הקולות הרב ביותר בכל מחוז בחירה נבחר לפרלמנט, ללא צורך ברוב.
קנדה היא מונרכיה חוקתית, עם המלך צ'ארלס השלישי מבריטניה המשמש כראש מדינה טקסי. מערכת הבחירות שלה מבוססת על זו של בריטניה.
בזמן שהקנדים חוגגים את תוצאות הבחירות, רבים מהם עדיין מודאגים מהיחסים העתידיים עם שכנתם הדרומית. יחסי קנדה-ארה"ב, שבדרך כלל נחשבים ליציבים וידידותיים, עברו טלטלה חסרת תקדים בחודשים האחרונים. כעת, קארני וממשלתו החדשה יצטרכו להתמודד עם האתגר של שיקום יחסים אלו, תוך שמירה על האינטרסים והריבונות של קנדה.
"לעולם לא נהיה המדינה ה-51," אמר אחד התומכים בחגיגות הניצחון של הליברלים באוטווה, כשהוא לובש חולצת "Never 51" — סיסמה שהפכה לסמל של ההתנגדות הקנדית לאיומי הסיפוח של טראמפ. "אנחנו קנדים, ואנחנו גאים בכך."