מכוניות חשמליות הפכו מזמן להרבה מעבר לסתם עוד "טרנד", והיצרניות מנסות להגדיל את הטווח של אותן מכוניות ע"מ להפוך אותם לשכיחות יותר בכבישי ארה"ב. על רקע גל הקור שפקד את רוב ארה"ב בשבוע שעבר, מחקר חדש חושף נתונים מדאיגים באשר לביצועי המכוניות הללו בטמפרטורות נמוכות.
הדגמה של מכונית חשמלית של טסלה בשלג (צילום: Shutterstock)
מכוניות כגון טסלה מודל 3, שברולט בולט וניסאן ליף פלוס מציעות טווח נסיעה מוגדל של כ-200 מייל על כל טעינה, ובדגמים מסוימים מספר זה מזנק ל-300 מייל על כל טעינה. מחקר חדש של האגודה האמריקאית לכלי רכב (AAA) טוען שטווח הנסיעה יורד, בממוצע, ב-41% כאשר הטמפרטורה יורדת מתחת ל-20 מעלות פרנהייט.
מדובר במחקר הראשון שבוחן את הסוגייה של תפקוד מכוניות חשמליות בתנאי קור, והממצאים הפתיעו גם את יוזמי המחקר: "מצאנו שההשפעה של הטמפרטורה על אורך הנסיעה האפשרי במכוניות חשמליות הייתה גדולה בהרבה ממה שציפינו", אמר גרג באנון, המהנדס הראשי של AAA.
הקור משפיע באופן גורף על המכוניות, ללא קשר לדגמם "בחנו חמישה כלי רכב חשמליים: i3 של ב.מ.וו., שברולט בולט, ניסאן ליף, טסלה מודל S והגולף החשמלית של פולקסווגן. לא היה שוני גדול בין המכוניות, ונראה שמדובר בבעיה שכל יצרניות כלי הרכב החשמליים ייאלצו להתמודד איתה", אמר באנון.
"בניגוד למכונית בעלת מנוע בעירה, שיכול לספק חימום לאוטו ע"י חום שנפלט מהמנע, מכוניות חשמליות לוקחות כוח מהמצבר ע"מ להפעיל חימום. חלק מהבעיה היא בסוללות הליתיום, שהן פועלות בצורה מיטבית ב-70 מעלות פרנהייט", הסביר באנון. המחקר אף מצא כי מכוניות חשמליות מאבדות מהטווח שלהן בתנאי חום קיצונים. כך למשל, בטמפרטורה של 95 מעלות הטווח יורד ב-4% (כאשר המזגן לא מופעל). לעומת זאת, כאשר "בקרת האקלים" מופעלת על 70 מעלות, המכונית מאבדת 17% מערכה.
בטסלה סירבו לקבל את ממצאי המחקר ופרסמו את ההודעה הבאה: "בהתאם למידע שהתקבל מלקוחות שביצעו יחדיו מיליוני נסיעות, לא דווח על מכונית מודל S שאיבדה מהטווח שלה ב-20 מעלות פרנהייט. בחום של 95 אכן ישנה ירידה, אך מדובר בירידה של אחוז בודד", כלשון ההודעה.