אמריקאים רבים ממהרים להזמין את קניותיהם האחרונות מאתרי המסחר הסיניים שיין (Shein) וטמו (Temu) לפני שתקנות חדשות של ממשל טראמפ יטילו מכסים כבדים על חבילות מסין החל מה-2 במאי. השינוי הצפוי מעורר חששות בקרב מיליוני צרכנים שהתרגלו למחירים נמוכים במיוחד של מוצרים המגיעים ישירות מסין לדלת ביתם.
החל מה-2 במאי, ממשל טראמפ עומד לסגור פרצה מסחרית הידועה כ"פטור דה-מינימיס", שאפשרה משלוח מוצרים בעלות נמוכה מבתי חרושת סיניים ישירות לבתי אמריקאים ללא מכסים. המהלך יוסיף תשלומי מכס משמעותיים על חבילות משיין וטמו.
על פי ההודעה מהבית הלבן, מוצרים שנשלחים דרך שירות הדואר האמריקאי יחויבו במכס השווה ל-120% מערך הסחורה, או בתשלום של 100 דולר לחבילה, החל מה-2 במאי. התשלום, שייגבה על ידי סוכנות המכס והגנת הגבולות, יעלה ל-200 דולר ביוני. פריטים שנשלחים מסין באמצעות חברות שילוח אחרות, כמו UPS, יחויבו במכסים של עד 145% מערך הסחורה.
על פי ההודעה מהבית הלבן, מוצרים שנשלחים דרך שירות הדואר האמריקאי יחויבו במכס השווה ל-120% מערך הסחורה, או בתשלום של 100 דולר לחבילה, החל מה-2 במאי. התשלום, שייגבה על ידי סוכנות המכס והגנת הגבולות, יעלה ל-200 דולר ביוני. פריטים שנשלחים מסין באמצעות חברות שילוח אחרות, כמו UPS, יחויבו במכסים של עד 145% מערך הסחורה
"אנשים מודאגים מאוד," אמרה טמיקה ג'ונסון, בת 44 משיקגו, שפרסמה סרטונים בטיקטוק על ההזמנות שלה משיין. "אני מנסה להצטייד בבגדים ובדברים שאני צריכה עכשיו."
ג'ונסון היא אחת מצרכנים אמריקאים רבים שפרסמו בחרדה בטיקטוק וברדיט על השינוי הצפוי לחברות המסחר האלקטרוני הסיניות, המוכרות פריטים זולים כמו שמלות ב-8 דולר ועגלות ב-14 דולר.
שיין וטמו פרסמו הודעות באתרים שלהם השבוע המציינות כי הצרכנים יתמודדו עם התאמות מחירים החל מה-25 באפריל, וקראו לבצע רכישות לפני תאריך זה, מבלי לפרט מדוע בחרו בתאריך זה דווקא. שיין סירבה להגיב; טמו לא הגיבה לבקשת תגובה.
הסחר בחבילות זולות שנשלחות מסין התפוצץ בעשור האחרון. משלוחי דה-מינימיס זינקו ליותר ממיליארד ב-2023 מ-153 מיליון ב-2015, והמקור הגדול ביותר של סחורות כאלה הוא סין, לפי דוח של שירות המחקר של הקונגרס מינואר. הערך הממוצע של משלוחים כאלה היה 54 דולר ב-2023.
עבור ג'ונסון, העובדת עבור הממשל הפדרלי, שיין הפכה ל"כתובת הראשונה שלה לכל דבר", כולל "סירים ומחבתות, המשקל, שטיחי הבית, מראות גדולות, מערכת שואב אבק", והחליפה את וולמארט ואמזון.
החודש, אמרה ג'ונסון, היא קנתה סט מזוודות ב-60 דולר משיין שהיה עולה לה 150 דולר במקום אחר. עם העלאות המחירים החדשות, היא אמרה, "כנראה שאצטרך לחזור לחנויות לראות מה אני יכולה להרשות לעצמי."
הנשיא טראמפ אמר שהתשלומים החדשים יעזרו למאבק בהברחת סמים, באומרו שפנטניל והרכיבים המקדימים שלו היו בין הפריטים שהתגנבו לארצות הברית דרך משלוחי דה-מינימיס.
טמו ושיין היו במוקד הביקורת של מחוקקים בשנים האחרונות עם התרחבות נוכחותן בארצות הברית. פוליטיקאים וקבוצות תעשייה האשימו אותן בתחרות לא הוגנת מול יצרנים אמריקאים ובייבוא פריטים מזויפים. טמו הואשמה בשימוש בעבודה בכפייה בשרשרת האספקה שלה, בעוד ששיין חשפה בשנה שעברה שמצאה עבודת ילדים בשרשרת האספקה שלה. שתי החברות גם נמתחה עליהן ביקורת על כך שהן מעודדות צריכת יתר.
הסחר בחבילות זולות שנשלחות מסין התפוצץ בעשור האחרון. משלוחי דה-מינימיס זינקו ליותר ממיליארד ב-2023 מ-153 מיליון ב-2015, והמקור הגדול ביותר של סחורות כאלה הוא סין, לפי דוח של שירות המחקר של הקונגרס מינואר. הערך הממוצע של משלוחים כאלה היה 54 דולר ב-2023
הן שיין והן טמו הן חברות פרטיות, אם כי שיין שואפת להנפקה ציבורית. טמו הייתה בדרך להגיע לכמעט 20 מיליארד דולר בהכנסות השנה, שזה גדול לקמעונאות בארה"ב, במיוחד בהתחשב בפריטים במחירים נמוכים שהיא מוכרת, אמר סימאון גוטמן, אנליסט קמעונאי במורגן סטנלי. להשוואה, דולר ג'נרל, רשת חנויות הדולר הגדולה ביותר בארצות הברית, רשמה מכירות של כ-40 מיליארד דולר בשנה שעברה.
שיין וטמו הפעילו כל אחת עשרות פרסומות דיגיטליות בארצות הברית ובמקרה של טמו, אפילו פרסומות בסופרבול כדי למשוך צרכנים. אנליסטים בתעשייה אומרים שירידה במכירות שלהן עשויה לפגוע בתעשיית הפרסום האמריקאית.
סידני פרנה, יוצרת תוכן בטיקטוק ופרשנית פוליטית בת 27 מפורטלנד, אורגון, אמרה שהיא קנתה פריטים כמו מדבקות אבני חן לציפורניים מטמו כי הם היו זולים עד כדי 1 דולר לחבילה, ושהיא נהנתה לעשות את הציפורניים של חבריה בבית בזמנים כלכליים קשים. פריטים כאלה יהפכו ליקרים מדי תחת המכסים החדשים, היא אמרה, והוסיפה ש"האוכלוסיות הרגישות ביותר שלנו לא יכולות להרשות לעצמן את העלייה הזו במחירים."
צרכנים רבים מביעים דאגה לגבי האופן שבו ייגבו המכסים החדשים. ברוב המקרים, הצרכנים יהיו אחראים לתשלום האגרות, אך עדיין לא ברור אם הקמעונאים יוסיפו אותן לעלות הפריטים או שהלקוחות יצטרכו לשלם כדי לקבל את חבילותיהם.
המהלך מדגיש את השינוי במדיניות הסחר האמריקאית תחת ממשל טראמפ, שבוחר להתעמת חזיתית עם סין, גם במחיר של העלאת מחירים לצרכנים אמריקאים שהתרגלו לקניות מקוונות במחירים נמוכים במיוחד.