מחזור שמן לבישול יכול להועיל לתקציב משק הבית, אך החדשות הרעות מצביעות על תרכובות בשמן הבישול, שעלולות לגרום לבעיות בריאות. כשממחזרים שמן לבישול נוצרות תרכובות שעלולות לגרור שינויים גנטיים ושינויים ביוכימיים שמאיצים את התקדמות סרטן השד, את היווצרותם של תאים סרטניים ואת התפשטותם. כך עולה ממחקר חדש בעכברים, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת אילינוי.
במסגרת המחקר, לאחר צריכת דיאטה דלת שומן במשך שבוע אחד, קבוצת אחת של עכברים הוזנה בשמן סויה טרי. זאת, בעוד שקבוצה אחרת צרכה שמן ממוחזר, שעבר חימום חוזר לטמפרטורות גבוהות, במשך 16 שבועות.
החוקרים השתמשו בשמן סויה, משום שהוא נמצא בשימוש רחב בתעשיית המזון לצרכי טיגון עמוק.
החוקרים דימו מצב של סרטן השד בשלב מאוחר, על ידי הזרקת תאי סרטן מסוג 4T1 לעכברים. מדובר על תאים שנמצאים בשלב אגרסיבי של המחלה, שעלולה ליצור גרורות באופן ספונטני במספר אתרים מרוחקים בגוף, כולל בריאות, בבלוטות הכבד והלימפה.
עשרים יום לאחר ההזרקה, נמצאו פי ארבעה יותר גרורות בקרב העכברים שצרכו את שמן הסויה הממוחזר, מאשר בקרב העכברים שצרכו את שמן הסויה הטרי. כאשר החוקרים בחנו את הריאות של העכברים שצרכו את השמן הממוחזר הם מצאו יותר גרורות.
כאשר ממחזרים שמן לבישול הטריגליצרידים מתנתקים זה מזה, חומצות השומן החופשיות משחררות כימיקל רעיל, בשם אקרוליין, אשר לו תכונות מסרטנות. החוקרים יודעים זה זמן רב, ששמן ממוחזר מכיל אקרוליין ומחקרים קודמים מצאו קשר בינו לבין מגוון רחב של בעיות בריאותיות, כולל טרשת עורקים ומחלות לב.
לדברי החוקרים, הפחד הגדול ביותר של מי שהתגברו על סרטן השד הוא הישנות של המחלה. ברוב המקרים יש תאי גידול רדומים בדמם של החולים שהחלימו. החוקרים סבורים, כי מה שמעיר את התאים האלה קשור גם בתזונה. בהמשך לכך, החוקרים ממליצים להפחית את הסיכון באמצעות צמצמום הגורמים המזיקים בתזונה.