ממחקר חדש, שנערך לאחרונה, עולה כי ירידה במספר הנימים בחלק האחורי של העיניים עשויה להיות דרך חדשה ולא פולשנית לאבחון מוקדם של פגיעה ביכולות הקוגניטיביות, מצב המבשר על התפתחות של אלצהיימר.
החוקרים זיהו שינויים בכלי הדם שבעין האנושית באופן לא פולשני, באמצעות מצלמת אינפרא-אדום וללא צורך בצבע או סריקת MRI יקרה. החלק האחורי של העין נגיש מבחינה אופטית לסוג חדש של טכנולוגיה, שיכול לכמת שינויים בנימים בפירוט רב וברזולוציה שאין שניה לה. כך העין הופכת מראה אידאלית למצבו של המוח.
לדברי החוקרים, ברגע שהתוצאות מאומתות, זו עשויה להיות דרך שתספק סוג נוסף של סמן ביולוגי לזיהוי אנשים שנמצאים בסיכון גבוה לפתח אלצהיימר. לאחר מכן ניתן לעקוב אחר אנשים אלה באופן הדוק יותר, כשהם יכולים להיות מועמדים ראשיים לטיפולים חדשניים, שמטרתם להאט את התקדמות המחלה או למנוע הופעת דמנציה, שקשורה באלצהיימר.
טיפולים לאלצהיימר יעילים יותר אם הם מתחילים לפני שמתרחש נזק מוחי נרחב וירידה ביכולות הקוגניטיביות. עד כה היה ידוע שחולי אלצהיימר הציגו צמצום בזרימת הדם באזור הרשתית וצמצום במספר כלי הדם. עם זאת, עד כה לא היה ידוע, אם השינויים האמורים מתרחשים גם אצל אנשים במצב מוקדם של המחלה או במצב של פגיעה קוגניטיבית קלה, ונמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח דמנציה.
ניתן ליישם ניסויים בטכנולוגיה פשוטה זו במרפאות לטיפול באלצהיימר. קבוצות נתונים גדולות יותר יהיו משמעותיות לצורך אימון הסמן הביולוגי, כאמור. כמו כן, הן יסייעו למצוא את שילוב הבדיקות הטוב ביותר לאבחון מוקדם של אנשים שנמצאים בסיכון גבוה לפתח את המחלה.