שימוש לטווח ארוך בתרופות להורדת רמת הכולסטרול (סטטינים) יכול לצמצם את הסיכון לגלאוקומה. מדובר על קבוצת מחלות שפוגעות בעצב הראייה ועלולות להוביל לעיוורון. כך עולה ממחקר שנערך לאחרונה.
במחקרים קודמים על הקשר בין שימוש בתקופות להורדת כולסטרול לבין גלאוקומה נמצאו תוצאות סותרות. כעת, במחקר גדול, שהתבסס על נתונים שנאספו במשך תקופה ארוכה, התקבלו תוצאות חד משמעיות.
החוקרים עקבו אחר 136,782 משתתפים במשך 15 שנה. הם עקבו אחר השימוש בתרופות להורדת כולסטרול ומספר המקרים של גלאוקומה. המחלה יוצרת הצטברות של נוזלים בעין ובהמשך לכך פוגעת בעצב הראייה ועלולה להוביל לעיוורון.
המשתתפים דיווחו על רמות הכולסטרול שלהם ועל כל שימוש שעשו בתרופות להורדת רמת הכולסטרול, במרווחי זמן קבועים בין השנים 1988 ל-2012. במשך 15 שנים נרשמו 886 מקרים של גלאוקומה מהסוג הנפוץ ביותר. כל עליה של 20 נקודות ברמת הכולסטרול הכללי הציגה עליה של שבעה אחוזים בסיכון לגלאוקומה.
לשימוש בתרופות להורדת כולסטרול היתה השפעה מועילה, כך סבורים החוקרים. זאת, לאחר שקלול גורמים משפיעים שונים. שימוש במשך חמש שנים או יותר בתרופות להורדת כולסטרול הוביל לירידה של 21 אחוז בסיכון למחלה. לדברי החוקרים, התרופות לטיפול בכולסטרול מורידות את הלחץ בעין ומסייעות לשמירה על זרימה טובה של דם ועשויות לסייע בהגנה על העצב האופטי.
עם זאת, לדברי החוקרים, טיפול בגלאוקומה או מניעתה כשלעצמם אינם סיבה להתחיל ליטול תרופות להורדת כולסטרול. המחקר לא התייחס לשאלה האם התרופות עוצרות את התקדמות המחלה ולשם כך יש צורך בניסוי קליני.