הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
מחקר חדש: חוסר התאמה בן הלו"ז לאופי האדם עשוי לפגוע בתפקוד
חוסר ההתאמה הזה עשוי להוביל ל"ג'ט לג חברתי", ו-60% מהסטודנטים סובלים ממנו. לדוגמא, מי שנחשב ציפור לילה, אבל נאלץ לקום מוקדם לשיעור חשוב - ייתכן והוא יסבול מהתופעה

כאשר העבודה, הלימודים ופעילויות מתוזמנות אחרות אינן מסונכרנות עם השעון הטבעי של הגוף, התוצאה היא מה שמכונה "ג'ט-לג חברתי" שמשפיע על תפקודו של האדם.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


ציפורי לילה אבל נאלצים לקום מוקדם ללימודים? ייתכן שאתם סובלים מג'ט לג חברתי (צילום: Shutterstock)

 

כך עולה ממחקר שבוצע לאחרונה ועשה שימוש במחשבי אוניברסיטה כדי לעקוב אחר הפעילויות היומיומיות של קרוב ל-15,000 סטודנטים במהלך שנתיים. החוקרים מצאו שהבדלים גדולים יותר בין מערכת שעות הלימודים של הסטודנטים לבין "אב-הטיפוס" הטבעי שלהם – ציפור בוקר, ציפור לילה או משהו באמצע – קשורים לביצועים אקדמאים גרועים יותר.

"ג'ט-לג חברתי הוא חוסר התאמה בין השעון הביולוגי של האדם לבין הסביבה שלו שנובע מחובות או אילוצים חברתיים כמו עבודה ולימודים", אומר עורך המחקר ארון שירמר מאוניברסיטת צפון-מזרח אילינוי בשיקגו.

"לדוגמה, סטודנט מטיפוס 'ציפור הלילה' שצריך להתעורר פעמיים בשבוע לשיעור שמתחיל בשעה 8:00 בבוקר סביר להניח שיסבול מג'ט-לג חברתי", מסביר שירמר בראיון לסוכנות רויטרס.

שירמר, ושותפו למחקר בנג'מין סמאר מאוניברסיטת קליפורניה, רצו בתחילה לבחון את ההיפותזה שסטודנטים שהם 'ציפורי לילה' יתפקדו טוב יותר בשיעורים שמתקיימים בשעות הערב.

"ככל שהמשכנו לנתח את הממצאים נהיה לנו ברור שהם יכולים גם לשמש כדי למדוד רמות של ג'ט-לג חברתי בקרב מספרים גדולים של סטודנטים. המחקר שפרסמנו כולל את שני הרעיונות האלה ביחד", הוא מסביר.

כפי שמוסבר ב- Scientific Reports, צוות המחקר ניתח את נתוני התחברות הסטודנטים למערכת הלמידה המקוונת של אוניברסיטת צפון-מזרח אילינוי בין השנים 2014-2016 כדי לשרטט פרופילי פעילות יומיים עבור 14,896 סטודנטים.

"הנתונים האלה מייצגים את הזמן שהסטודנטים השקיעו באופן מיוחד במאמצים אקדמאים ממוקדים מסוג כלשהו. בכך הם נבדלים מנתונים שנאספו בדרכים אחרות, למשל מרשתות חברתיות כמו טוויטר ופייסבוק, שבהן התוכן והתיזמון הם בעיקר חברתיים", מסביר שירמר.

 

רוב הסטודנטים חווים ג'ט לג חברתי

החוקרים ניתחו את זמני השיעורים באוניברסיטה, את השעות בהן הסטודנטים התחברו למערכת המקוונת ואת מה שהם עשו בימים שבהם היו להם שיעורים לעומת ימים שבהם לא היו להם שיעורים. הם מצאו שכ- 4,000 סטודנטים היו באופן טבעי פעילים יותר בשעות המוקדמות יותר של היום, לעומת 3,400 סטודנטים שנטו להיות פעילים בשעות מאוחרות יותר. רק ל- 40% מהסטודנטים היה שעון ביולוגי שנראה מסונכרן עם שעות הלימודים האקדמאיות שלהם.

המסקנה של המחקר היא ש- 60% מהסטודנטים חווים ג'ט-לג חברתי על בסיס יומיומי של 30 דקות לפחות. תופעה זו קשורה לממוצע ציונים נמוך יותר, במיוחד בקרב 'ציפורי הלילה' שלקחו שיעורים בשעות מוקדמות יותר מאלו שבהן היו פעילים יותר באופן טבעי.

המחקר לא הוכיח שג'ט-לג חברתי גורם לתפקוד גרוע יותר, אבל החוקרים סבורים שהגישה שלהם לנושא יכולה לשמש את המנהלים לבחון מחדש את זמני השיעורים או לזהות את הסטודנטים שיכולים להפיק תועלת מפעולות שיפחיתו את הג'ט-לג החברתי שלהם.

לדברי שירמר, סדר יום לא יציב פוגע בסנכרון של השעון הפנימי שלנו והדבר משפיע על התפקוד ועל הבריאות שלנו. למרבה הצער, תופעות אלו זוכות לעתים קרובות להתעלמות או לזלזול.

שירמר הביע תקווה שהממצאים "יסייעו לאדם הממוצע להיות מודע, ואולי אף להפיק תועלת, מהקצב הביולוגי הטבעי שלו, כדי לזכות בחיים בריאים יותר".

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE