הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
חשש מהמועמדים הדמוקרטים? כמות בדיקות הרקע להשגת כלי נשק מתקרבת לשיאים חדשים
רק ביום שישי האחרון הוגשו יותר מ-200 אלף בקשות, וכעת מספרן במהלך השנה עומד על יותר מ-25 מיליון. השיא נקבע ב-2016, השנה האחרונה לכהונת הנשיא לשעבר אובמה, ועומד על 27.5 מיליון. מומחים מסבירים כי בחירתו של הנשיא טראמפ גרמה לירידה מסוימת אשר כונתה "טראמפ סלאמפ"

מספר בדיקות הרקע לרכישת כלי נשק בארצות הברית מתקרב לשיא חדש, ורבים בתעשייה טוענים שמדובר בתגובה לרצון של מועמדים דמוקרטים להפוך את התהליך לקשה יותר על רקע ריבוי אירועי הירי בשנים האחרונות.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


מחלקת השוטגאנים בחנות לכלי נשק במיזורי, בשבוע שעבר במהלך ה"בלאק פריידי" (צילום: AP)

 

ב-11 החודשים הראשונים של השנה התבצעו לא פחות מ-25.4 מיליון בדיקות רקע ע"י ה-FBI. לשם השוואה, השיא השנתי האחרון שנקבע ב-2016 (השנה האחרונה לכהונתו של הנשיא לשעבר אובמה) עמד על 27.5 מיליון. בבלאק פריידי, יום שישי האחרון, התקבלו 202,465 בקשות לבדיקות רקע.

חשוב לציין כי מדובר במספר הבדיקות בלבד, ולא במספר האישורים או במספר כלי הנשק שנמכרו, בעיקר כי חלק מהמדינות מחייבות בדיקת רקע נפרדת על מנת לקבל היתר לנשיאת כלי נשק ולא רק לרכישתו. עם זאת, בכל זאת מדובר בנתון הכי מדויק שיש, שכן ישנן לא מעט יצרניות נשק ולא כולן מפרסמות את נתוני המכירות המדויקים.

 

הנשיא טראמפ הפך ליקיר ה-NRA, אך דווקא בשנתיים הראשונות לכהונתו נרשמה ירידה בכמות כלי הנשק שנמכרו (צילום: Getty Images)

 

עם כניסתו של הנשיא טראמפ לתפקידו, נרשמה ירידה ניכרת בכמות הבקשות שהוגשו, ובתעשיית כלי הנשק כינו זאת "טראמפ סלאמפ". אך כעת, כשאנחנו נמצאים פחות משנה לבחירות לנשיאות, השינוי לכיוון השני מורגש היטב.

"ה'טראמפ סלאמפ' זה דבר אמיתי, אבל ההיבט הפוליטי של כלי הנשק השתנה במעט בשנה האחרונה. מעמדו של הנשיא טראמפ התערער, ופחות או יותר כל המועמדים הדמוקרטים מנסים להציע רפורמה בתעשייה שתהיה מחמירה יותר מיריביהם", הסביר אדם וינקלר, מרצה בחוג למשפטים ב-UCLA ומומחה לזכויות נשיאת כלי נשק.

 

על אף התמיכה שקיבל מתעשיית הנשק, הנשיא טראמפ חתם על חקיקה שהופכת את השימוש ב-bump stock, מכשיר שהופך את כלי הנשק לאוטומטי, לעבירה פדרלית (צילום: AP)

 

ומצדו השני של המטבע, באיגוד הרובאים הלאומי (NRA) רואים בטראמפ כאחד הנשיאים שהכי תמכו בתעשיית הנשק בהיסטוריה המודרנית, והוא זוכה לתמיכה אדירה מצד חברי הארגון. הנשיא הופיע בכל אחד מהכנסים השנתיים של הארגון מאז 2016 (בה טרם נבחר) וזכה לתרומות בסך כ-30 מיליון דולר מהארגון עצמו.

אך בפועל, זכויותיהם של המחזיקים בכלי נשק לא הורחבו במהלך תקופת כהונתו. הצעת חוק שנועדה להקל על רכישתם של משתיקי קול לא עברה בקונגרס, והנשיא עצמו דחף חוק שיאסור על מכירתם של bump stocks, דבר שהופך כלי נשק חצי אוטומטי לאוטומטי. לחץ כבד הופעל על הנשיא לבצע את המהלך לאחר שהרוצח שטבח בהמונים בלאס וגאס לפני יותר משנתיים עשה שימוש במכשיר זה.

גם יצרניות הנשק בעצמן עוברות תקופה לא פשוטה. רמינגטון ארמס, למשל, הכריזה על פשיטת רגל במרץ 2018 וחברת קולט הודיעה כי תפסיק לייצר את הגרסה האזרחית של הרובה סער AR-15 שבו נעשה שימוש בעשרות אירועי ירי המוניים ברחבי המדינה.

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE