התופעה כבר הפכה לשכיחה: הטלפון הנייד מצלצל ועל גבי המכשיר מופיע מספר שאינכם מכירים. אתם מחליטים לענות לשיחה, ליתר ביטחון, ואז נשמעת הקלטה שבדרך כלל מנסה למכור לכם משהו או לדלות מכם מידע אישי. שיחות הספאם כבר ממש לא חדשות, אך כעת מברר כי תושבי דרום קליפורניה סובלים מכ-9 מיליון כאלה מדי יום.
אילוסטרציה (צילום: טוויטר / Shutterstock)
הבעיה של שיחות הספאם מוכרת לרשויות החוק ולרשות התקשורת הפדרלית (FCC), אך יתכן שהאור בקצה המנהרה יגיע דווקא מחקיקה פדרלית חדשה. הצעת החוק, הקרויה Traced Act, אושרה בבית הנבחרים מוקדם יותר החודש ועברה לסנאט, שם גם זכתה לאישור מהיר. לפי כל ההערכות, הנשיא טראמפ יחתום על החקיקה בשבועות הקרובים.
במסגרת החוק החדש, ספקיות התקשורת יחוייבו לספק ללקוחות כלים שיאפשרו לזהות ולחסום את מספרי הטלפון, לרבות מספרים מזויפים שבדרך כלל דומים למספר הטלפון שלנו (לרוב, הקידומת ושלוש הספרות הראשונות זהות). בנוסף, החוק יאפשר ל-FCC לקנוס את החברות שמבצעות את השיחות הללו בסכום של עד 10 אלף דולר על כל שיחה.
ולמרות החקיקה המחמירה, ידרש זמן רב לסיים את התופעה: "החוק שבדרך לאישור הוא בהחלט צעד בכיוון הנכון", מסבירה מורין מאהוני, אנליסטית בכתב העת Consumer Reports, "אך שיחות הספאם לא ייעלמו באופן מיידי".
הצעת החוק אמורה לשפר את המצב, אך היא לא תמחק לחלוטין את כל שיחות הספאם (צילום: Getty Images)
שיחות הספאם אינן רק מטרד, הן עבירה על החוק (במידה שלא אישרתם לאותה חברה או אותו גוף להתקשר אליכם). אך השיחות הללו הן גם מסוכנות, בייחוד עבור האוכלוסייה המבוגרת. לפי הערכות וועדת הסחר הפדרלית (FTC), במהלך 2018 שיחות הספאם גרמו לצרכנים לנזק בסך 322 מיליון דולר.
אז עד כמה הבעיה שכיחה ברחבי דרום קליפורניה? נתוני ה-FCC מצביעים על כך ש-251.7 מיליון שיחות ספאם בוצעו במהלך חודש נובמבר ב-13 אזורי חיוג המשויכים לאזור.
כך למשל, אזור החיוג 310 (לוס אנג'לס) זכה ל-46.8 מיליון שיחות ספאם במהלך החודש, כמות המתורגמת ל-18.4 שיחות לכל תושב. אזור החיוג 818, המשויך לרוב למספרי טלפון בוואלי, קיבל 31.7 מיליון שיחות במהלך התקופה, או כ-15.3 לכל תושב.
310 ו-818 קיבלו הרבה הכי שיחות ספאם במהלך החודש, אך גם אזורי חיוג נוספים נמצאים ברשימה: מספרי טלפון המתחילים ב-323 קיבלו 24.4 מיליון שיחות (5.6 לכל מספר) והמספרים באזור החיוג 714 נאלצו לסבול 27.8 מיליון שיחות מטרידות (13.4 לכל אדם).
הנתון שאולי ממחיש את הבעיה יותר מכל הוא ההשוואה מלפני שנתיים: נרשמה עלייה של 70% בשיחות הספאם בין נובמבר 2017 לבין החודש הקודם.