לאורך מרבית ההיסטוריה האנושית העשירים נזקקו למעוטי היכולת לעשות את העבודות ההכרחיות לניהול עסקיהם כדי שיוכלו להמשיך בעשיית הרווחים. כיום מדובר לא באדונים ומשרתים, אלא במעסיקים ומועסקים. בתוך חוקי משחק אלה חלקנו מתוגמלים יותר ואחרים פחות, אך מרביתנו מבלים את שנותינו במימוש יוזמות של אחרים במטרה לשלם חשבונות.
אך עתה נראה כי כל זה עומד להשתנות שכן הגיעה העת שסרטי המדע הבדיוני ניבאו, העת בה רובוטים יחליפו את מרבית תחומי העבודה המוכרים לנו כיום.
(צילום: Sceince News)
למעשה כבר בשנת 2020 מליוני בני אדם איבדו את מקום עבודתם בשל אוטומציה רובוטית ונראה כי תהליך זה רק יילך ויגבר בשנים הקרובות.
כשהמחשב נכנס לעולם העבודה באמצע שנות השמונים, דברים רבים השתנו, כשהאינטרנט נכנס בסוף שנות התשעים, עולם העסקים כבר השתנה מהקצה אל הקצה, אך האינטרנט והמחשב עדיין לא יכלו בעצמם להחליף פונקציות ידניות שמילאו עובדים. לעומת זאת הרובוטים, המשלבים כוח מכני וכוח חישובי כן מסוגלים לכך.
נכון אתם כבר בטח אומרים לעצמכם "כמה כתבות כבר קראנו בנושא, תחרות עם טכנולוגיה אינה מאורע חדש, ומדברים על כך כבר שנים, והינה אנו עדיין עובדים", אבל עתה לא מדובר עוד בספוקלציה. שכן התחרות שלנו עם מכונות היא הגורם המרכזי לאי עליית השכר בעשורים האחרונים. שכן ההיגיון העיקרי של מעסיק בתגמול משמעותי לעובד נעלם משעה שאת העבודה ניתן לבצע בעלות פחותה על ידי גורם מהימן שאינו מצריך הוצאות נוספות.
בנוסף, חישבו רק על תעשיות רבות שפשטו את הרגל בעשור האחרון בעידן הדיגיטציה והרובוטיקה כגון, תעשיית המוניות הממוסדת, משרות רבות העוסקות בתיווך אנלוגי, וצמצום כוח העבודה בסקטור הפיננסי ובשירותי הטלפוניה - כולם תוצר של התקדמות רובוטית ודיגיטלית.
(צילום: Dreamstime)
וגם בקרב תאגידי ענק התופעה מוכרת, קחו לדוגמא את ג'נרל מוטורס שכיום עובדיה הם או מרכיבים, או מהנדסים, בין לבין מועסקים אנשי שיווק ומכירות, אך פס הייצור רובו ככולו מנוהל על ידי רובוטים דבר שגרם לפרישה מוקדמת של אלפי עובדים.
גנ'רל מוטורס לא לבדה, בשני העשורים האחרונים למעלה משני שליש ממקומות העבודה שנוצרו בארה"ב התאפיינו בהיותם מקומות עבודה של מפעילי ציוד או סחורות בשכר נמוך. דבר שפוגע במעמד הבינוני באמריקה. ועתה ביתר שאת שכן ככל שהרובוטים יהפכו יעילים וזולים יותר לייצור (באמצעות מדפסות תלת-מימד) גם העבודות הללו (הזולות) ייעלמו במספרים גבוהים – ונמצא עצמנו במצב של אבטלה טכנולוגית המונית.
מלבד ג'נרל מוטורס נראה שאת מגמת החלפת העבודה הזולה מובילה המעסיקה הגדולה בארה"ב וול-מארט שדיווחה באחרונה כי היא מתכוונת להגביר עוד יותר את צבא הרובוטים שברשותה.
למעשה בוול-מארט התהליך הזה כבר החל, הרשת "מעסיקה" רובוטים שיסקרו את המדפים בלמעלה מ-650 חנויות ברחבי ארה"ב, רובוט הבוסה-נובה שתוכנן על ידי בוסה-נובה רובוטיק מסן-פרנסיסקו מצויד ב-15 מצלמות ויסותבב במעברים תוך שליחת התראות לעובדי החנות כשמוצר אוזל מהמלאי בכך יפתור הרובוט בעיה שעולה כמעט טריליון דולרים בשנה עבור חנויות קמעונאות.
בנוסף לסקירת מדפים וול מארט כבר משתמשת בצבא רובוטים לניקוי רצפות, הורדת משאות, ואיסוף הזמנות. אחת המטרות של הקמעונאית הגדולה באמריקה היא הורדת מספר צוותי הניהול ואנשי דרג ביניים בחנות והפיכת העובדים שיישארו בשורות החברה לחלק מצוות מגובש שיזכה להעלאה בשכר אך גם לאחריות גדולה יותר.
"עובדים הם כמו קבוצות קטנות, ויש להם קשר למנהיג. הם רוצים להשיג תוצאות ולדעת אם הם מפסידים או מנצחים", כך מוסר דרו הולר סמנכ"ל בכיר בוול-מארט שתומך במהלך.
וולמארט (צילום: Transport Topics)
אך שינויים אלה לא ישפיעו רק על וול-מארט, לפי סקר אחר מסתבר כי כ-45% מהעבודות שאנו מבצעים כרגע יכולות להיות מוחלפות ברובוטים. ויש החוזים כי למעלה מ-20 מיליון עבודות ייצור בעולם ייעלמו בעשור הקרוב. מחקר של אוקסופרד אקונומיקס טוען כי ב-11 השנים הבאות 14 מיליון רובוטים יוטמעו בתהליכי העבודה בסין לבדה.
"כתוצאה מהרובוטיזציה עשרות מליוני עבודות יאבדו, במיוחד באזורים עוני של קהילות מקומיות הסומכות על עובדים עם כישורים נמוכים. הדבר יתורגם להתגברות בפערי ההכנסה", כך טוען מחבר המחקר.
בעוד שבמדינות המתועשות תופעה דומה רק תגביר את הפער ההולך וגדל ממילא בין עשירים ועניים.
החדשות הטובות הן שההיקף המלא של תרחישים אלו אינו בהכרח יקרום עור וגידים בצורתו המלאה בעשור הקרוב, החדשות הרעות הן שלא בטוח שאם תרחיש דומה יתרחש יהיה לממשלות או לתאגידי העל איזשהי תכנית ליום שאחרי. ובתוך כך נעמדים אנו גם מול דילמה מוסרית, האם בכלכלת השוק החופשי יש להורות או לחייב מעסיקים להעסיק עובדים אנושיים.? ואם לא, מה עם מליוני הנשים והגברים שלא יוכלו להאכיל את בני משפחותיהם דבר שעלול ליצור גיהנום חברתי שאת ממדיו קשה לדמיין.
ומנגד תרחיש אחר אפשרי הינו גן העדן הטכנולוגי אודותיו מתנבאים ראשי פרויקט וונוס, ורבים מסופרי המדע הבדיוני, בו נחיה בעולם שבו נעבוד בתורות, ולתקופות קצובות וכולם יחיו על בסיס הכנסה אוניברסלית שיוויונית שתשמש כפיתרון במסגרתו כולנו נהנה מפירות רובוטים העובדים 24/7, והמספקים שפע בלתי נלאה של סחורות, מזון, מוצרים, ושירותים, כמובן עד שאלה יחליטו שאנחנו נהיה אלה שנעבוד עבורם.