קיים גבול דק בין אסרטיביות וביטחון עצמי לאגרסיביות או חוצפה. אסרטיביות נדרשת מאיתנו בשלל מצבים בחיים, מעבודה ועד למערכות יחסים.
אימון מתאים יכול לגרום לכם להיות מאושרים ורגועים יותר – פועל יוצא מכך הוא מערכות יחסים בריאות יותר עם הסובבים אתכם. 'קל להגיד', אתם בטח חושבים. איגדנו עבורכם 9 טיפים פרקטיים לאימוץ גישה אסרטיבית בחיי היום-יום שלכם.
1. דברו בגוף ראשון
לאחר שקבעתם יעד עבור השיחה ואתם יודעים בדיוק מה תרצו לאמר, זה הזמן לגשת לעבודה. דרך ההתבטאות שלכם חשובה למדי – אם תרצו לשדר אי הסכמה, עדיף לכם לדבר בגוף ראשון (אני) מאשר לדבר בגוף שני (אתה); במצב השני אתם עלולים להיתפס כבעלי עמדה מאשימה, הגורמת לצד השני, אם כי לא דרך קבע, להסתגר ו/או להתגונן.
לדוגמא – במקום לאמר "אתה תמיד מדבר בטלפון", אמרו "כשאתה מתעסק בטלפון במהלך ארוחת הערב, אתה גורם לי להרגיש לא מוערך/ת".
2. אמצו את הביטוי "חלק ממני"
כשלפניכם מספר אפשרויות או כשאתם בסיטואציה שאינה בשליטתכם, הצהרות המכילות את הביטוי "חלק ממני" יעזרו לכם לתקשר בצורה טובה ומדויקת יותר.
לדוגמא – "חלק ממני מייחל להיות יותר זמין במהלך היום, אך החלק השני יודע שכרגע הדבר אינו מתאפשר במהלך שעות העבודה".
באופן זה אתם בעצם חושפים את התמונה המלאה לגבי המצב הנתון – למרות ההגבלים, אתם לא שווי נפש לגבי הנושא שלפניכם.
3. עקבו אחרי שפת גופכם
סעיף זה אולי נשמע ברור ומתבקש, אך במקרים רבים אנו כלל לא שמים לב לשפת גופנו. עמידה על שלכם והגנה על דעותיכם או צרכיכם עלולה להיות מבהילה עבור רובנו – עם זאת, אל לכם לתת לגופכם לגלות את הלך רוחכם האמיתי.
שפת גוף אסרטיבית כוללת ישיבה ישרה, ללא תזוזים מיותרים או סימני לחץ אחרים, הפניית גוף נכונה ושמירה על קשר עין. על גופכם לשדר פתיחות – אתם לא מפחדים מתגובה, אלא מצפים לבואה. שמרו על גוף משוחרר, ידיים לא שלובות או קפוצות, ודברו בקול רם וברור.
כך תעבירו את המסר הבא בעזרת גופכם - "אני בסדר ואתה בסדר".
4. זכותכם להשיב בשלילה
אנשים רבים מתקשים במשימה, שעל פניה נשמעת פשוטה וקלה, ומפחדים לאמר "לא". זהו מצב נורמלי, שכן סירוב יכול לעורר תחושות לא נעימות. באם בקשה או הצעה מתנגשת בעקרונותיכם או בלוח הזמנים שלכם, מותר לכם פשוט לאמר "לא". אל לכם לנסות למזער, להצדיק או להסביר את שעומד אחרי החלטתכם.
בטווח הקצר, אנשים אולי יתאכזבו מכם, אלא שבטווח הארוך אתה ואהוביך תפיקו מכך תועלת רבה.
5. בקשו סליחה רק כשנחוץ
בדומה לרצון שלנו להסביר מה עומד מאחורי ה"לא" שלנו, לפעמים אנו מתנצלים על דברים שלא דורשים סליחה או התנצלות. לדוגמא – מצבים שלא בשליטתנו, התנהגותם של אחרים וכיוצ"ב. אם כך, אסרטיביות פירושה צמצום התנצלויות ובקשת סליחה, אך שהדבר נחוץ - כשהצד השני מרגיש פגוע, טרוד או מרומה, כתוצאה מהתנהגותנו.
6. החליפו "סליחה" ב"תודה"
אדיבות היא מעלה חשובה - אסרטיביות אין פירושה חוסר נימוסים. קחו בחשבון שהקרת תודה, במצבים בהם דרך קבע הייתם מתנצלים, היא דרך מעולה לשמור על תקשורת בעלת נופך חיובי.
לדוגמא – אמרו "תודה שחיכית", לעומת "סליחה שאיחרתי".
7. הקשיבו
כפי שצוין לעיל, אדם אסרטיבי לא מפחד מתגובת הצד השני. באם מדובר בסביבת העבודה, או שמא בחייכם הפרטיים, תקשורת בריאה הינה המפתח. בכדי להקשיב טוב יותר, על תשומת ליבכם להיות עם האדם איתו אתם משוחחים, להימנע מקטיעתם ולשאול שאלות הבהרה.
חשוב להתייחס ברצינות לדבריו של העומד מולכם ולהתאמן על אמפתיה, שימו עצמכם בנעליו לפני שאתם מגיבים.
8. היו מודעים להשלכות של גישתכם האסרטיבית
התנהגות אסרטיבית יכולה לעורר התנגדות, ואף כעס, בקרב הצד השני. זה בסדר, כל עוד זה לא גורם לכם לזוז מעמדתכם. גישה אסרטיבית, קחו בחשבון, תחייב אתכם לקחת אחריות על ההשלכות השונות, וכן להבין שגם אלו יחלפו. יותרה מכך, מצב זה הינו עדיף מאשר הסתרת רגשותיכם ודעותיכם, הסתרה אך מעוררת רגשות חרדה וטינה.
9. עשו חזרות
נשמע טיפשי, אבל אין בושה בחזרה על הדברים שברצונכם להעביר! נסו את זה עם חבר או בן משפחה מהימנים, או אפילו בגפכם. הכנה ותכנון מראש יעלו את ביטחונכם וישפרו את התוצאות.
זכרו – אסרטיביות מצריכה אימונים רבים והיא אינה מושגת בן לילה. חלק מהימים יהיו טובים יותר מימים אחרים, אך בסופו של דבר, זה יהיה שווה את זה.