הממשל הפדרלי בראשות הנשיא טראמפ הודיע מוקדם יותר היום (שלישי) כי בכוונתו להסיר תקנות בנייה פדרליות, וזאת במטרה לזרז את תהליך הבנייה של החומה בגבול ארה"ב-מקסיקו.
עבודות הבנייה בגבול הדרומי (צילום: AP)
לפי הודעת המשרד לביטחון המולדת (DHS), ויתור על תקנות הרכישה צפוי לאפשר להשלים בצורה מהירה יותר את עבודות הבנייה של חומה באורך 177 מייל (כ-280 ק"מ) העוברת בקליפורניה, אריזונה, ניו מקסיקו וטקסס. למעשה, מדובר ב-10 תקנות שונות המחייבות את הממשל לבצע מכרז פתוח ולהוכיח כי הבחירה בחברה כלשהי מוצדקת.
מי שהודיע על המהלך הוא צ'אד וולף, השר לביטחון המולדת בפועל, שעשה שימוש בחוק משנת 2005 המאפשר לעקוף את התקנות כאשר מדובר בהקמת מכשול בגבול. עד כה, ממשל טראמפ ניצל את סעיף הזה 16 פעמים.
כעת, בממשל טראמפ מצפים כי הפטור שניתן יוביל להקמת חומה באורך של 94 מייל (כ-150 ק"מ) עד לחודש נובמבר, אז יערכו הבחירות בארה"ב. הקמת החומה הייתה אחת ההבטחות של הנשיא במהלך הקמפיין הראשון, אם כי הוא תמיד ציין כי "מקסיקו תשלם על החומה". הקמת החומה באורך של 83 מיילים (133 ק"מ) נוספים עשויה לקרות עד סוף השנה, אך אם הנשיא ייבחר מחדש יתכן שזה יידחה ל-2021.
ויתור על תקנות הרכישה צפוי להביא להקמה מהירה יותר של החומה (צילום: Getty Images)
"תחת הנהגתו של הנשיא, אנחנו בונים יותר ויותר מהחומה, ובקצב מהיר יותר מהעבר", אמרו במשרד לביטחון המולדת.
מהלך זה צפוי לזכות להתנגדות רבה, בעיקר בקליפורניה, אך עד כה בית המשפט צודד עם הממשל בנושא. ב-2018, ביהמ"ש הפדרלי בסן דייגו פסק נגד קליפורניה, שתבעה כנגד הקמת החומה. מספר חודשים לאחר מכן, ביהמ"ש הפדרלי לערעורים קבע כי אין מספיק ראיות כדי להפוך את ההחלטה.
על אף ההתנגדות הדמוקרטית הצפויה, חשוב לזכור כי החוק שבו הממשל עושה שימוש חוקק בשנת 2005 וזכה לתמיכה רחבה. בין אלו שהצביעו בעד החוק היו ברק אובמה (דאז סנאטור מאילינוי, כעבור 3 שנים הפך לנשיא ה-44), ג'ו ביידן (אז הסנאטור של דלאוור, לימים יהפוך לסגנו של אובמה) והילארי קלינטון (ייצגה בזמנו את ניו יורק, בהמשך מונתה למזכירת המדינה).
הסנאטור ברני סנדרס, שבימים אלה מתמודד על המועמדות הדמוקרטית לקראת בחירות 2020, הצביע נגד.