ביום שלישי השבוע בשעות אחר הצהריים כאשר ראיין אוזאווה תושב הוואי הגיע לסניף הקוסטקו שליד המשרד בו הוא עובד, תור ארוך של עגלות המשתרך לאורך החנות קידם את פניו. היו אלה קונים שביקשו להצטייד בנייר טואלט ומגבות נייר.
מדפים ריקים (צילום :אלוסטרציה)
עובדי קוסטקו הגבילו את הקונים לחמש חבילות לאדם, כתוצאה מכך חלק מהקונים עזבו את המקום בידיים ריקות. "העובדה שרשויות הבריאות הורו לא להיבהל הייתה מספיקה דיה כדי להבהיל אנשים", אמר אוזאווה, שהינו מנהל תקשורת בחברת היי טק באי הנסמך רובו ככולו על ייבוא מאסיה לסיפוק צרכי תושבי.
תמונות דומות נראו לאורך כל ארה"ב, אך גם באוסטרליה, צ'כיה, איטליה ובריטניה בהם הצטיידות במוצרי בסיס למקרה של התפשטות המגיפה לקהילות הפכה לאיום ממשי.
מדפים ריקים גם בבריטניה (צילום: infowars)
אכן לא רק שוק המניות חווה טלטלות מההשלכות האפשריות של הנגיף הגורם לשיעולים, התעטשויות, וחום גבוה, ושבמקרים קיצוניים עלול להוביל לדלקת ריאות שעלולה (במיוחד בקרב חולים בגיל מבוגר) להוביל למוות. כרגע לפי מומחי בריאות הנגיף מועבר לרוב דרך התעטשות או שיעול.
תרופות, חומרי ניקוי, חומרי חיטוי לידיים, מסכות לפנים, כפפות סטריליות ועוד רוקנו מהמדפים במספר מוקדים ברחבי ארה"ב והסיבה אינה טריוויאלית או תוצר של פאניקה מיותרת אלא דווקא שיקול כלכלי רציונלי ביותר - שכן בקרוב יחלו להירשם מחסורים בחנויות הנסמכות על היבוא מסין.
"שחיקה נוספת בחידוש הייצור מסין יכולה לגרום לכך שבאמצע אפריל ייתכנו מחסורים בארה"ב", מסר אנליסט בכיר בבנק וולס-פארגו שציין כי "אם המחירים לא עלו עדיין, הם כנראה יעלו בקרוב ב-25-30%".
מדפים ריקים באיטליה (צילום: EPA)
העלייה במחירים תתרחש במקביל לקמעונאים העלולים להתמודד עם מחסור מכיוון לקוחותיהם המצטיידים בהכנה לתרחיש הנורא מכל. ענקית בתי המרקחת CVS דיווחה כבר עתה על עליה חדה בביקוש של מוצרי טואלטיקה וניקיון.
גם בתחומי האלקטרוניקה, הלבוש, וה'עשה זאת בעצמך', המסתמכים בעיקר על ייבוא מסין, חלה עלייה ניכרת בביקוש.
תחום נוסף שנראה בו היעונת משמעותית בצורך להצטייד ושאינו נסמך דווקא על סין הוא תחום המזון. ובמיוחד המזון היבש. עם זאת בשל העובדה שארה"ב מייצרת כ-35% מהמזון בעולם קשה לראות כי התפשטות הנגיף בסין תשפיע בצורה משמעותית על ההיצע.