הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
בעקבות משבר הקורונה: האם הטסים מארה"ב לישראל יונחו להכנס לבידוד?
משרד הבריאות בירושלים הוציא שורה של הנחיות לתושבים ובראשן איסור כניסה ממספר מדינות מרכזיות באירופה. כמות הנדבקים בארה"ב נעה סביב המספרים באזורים אלו והמצב רק הולך ומחריף. כעת עולה השאלה לגבי השלב הבא שעלול להשליך על קווי ארה"ב - תל אביב

כחודשיים לאחר התפרצות נגיף הקורונה מיעד המקור, מחוז וואהן שבסין, מיותר כבר לקבוע כי הוא טלטל את העולם כולו. מיום ליום מדינות באירופה מדווחות על זיהוי ראשון של נשאים בשטחן, כמו לדוגמה הבוקר בפולין, כאשר במקביל באיטליה, איראן ודרום קוריאה המצב רק הולך ומחמיר.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


שדה התעופה בן גוריון. צילום אילוסטרציה

ארצות הברית, מעצם היותה אולי המדינה המרכזית בעולם מבחינת חשיבותה, מהווה באופן צפוי, גם כן אזור גיאוגרפי דומיננטי להתפשטות הנגיף. עד כה דווח על 11 מקרי מוות, כולם בחוף המערבי, ומעל מאה נדבקים ברחבי המדינה. במקביל ישנן הערכות כי כמות הנשאים היא גדולה הרבה יותר שכן אין מספיק ערכות בדיקה על מנת לאמוד את מספרם המדוייק ובנוסף תסמיני המחלה הם בדרך כלל קלים לאדם הבריא הממוצע ויתכן שהוא כלל אינו מודע להיותו נושא אותה.

למרות זאת, נדמה כי ההיסטריה הגדולה ביותר סביב הנגיף היא בישראל, שם חרף העובדה שעד כה רק 15 איש אובחנו באופן רישמי כנשאים, ננקטים אמצעי הזהירות אולי הקפדניים והקשוחים ביותר בעולם המערבי. 

ביום רביעי הודיע משרד הבריאות על שורה של הנחיות ובראשן 11 אלו:


1. ישראלים השבים מ- צרפת, גרמניה, שוויץ, ספרד אוסטריה יחויבו בבידוד בית למשך 14 יום, ההחלטה רטרואקטיבית מיום עזיבת היעד.
2. זרים ממדינות אלו לא יוכלו להיכנס לישראל, אלא אם יציגו יכולת מוכחת לבידוד בית. ישום החלטה זו יכנס לתוקף בימים הקרובים.
3. איסור גורף לקיום כנסים בינלאומיים בישראל.
4. תושבי ישראל השבים מכינוסים בינלאומיים בחו״ל– יחויבו בבידוד בית 14 יום.
5. עובדי מערכת הבריאות – איסור גורף לצאת לחו"ל.
6. חל איסור לקיים אירועים המוניים והתקהלויות מעל 5,000 איש.
7. חל איסור השתתפות בהתכנסויות מעל 100 איש, לאנשים שחזרו מכל יעד בחו״ל ב-14 הימים האחרונים.
8. המלצה לנציב שירות המדינה לאסור באופן גורף יציאות עובדים לחו"ל.
9. המלצה לבני 60 ומעלה ולבעלי מחלות רקע כרוניות כגון מחלות לב, סכרת, יתר לחץ דם, מחלות נשימתיות או דיכוי חיסוני, להימנע מהתקהלויות וממגע עם אנשים ששבו מכל יעד בחו״ל או בעלי תסמינים או אנשים החשודים כחולים.
10. תיירים ששהו באיראן, עיראק, סוריה, לבנון (ב-14 יום האחרונים) לא יורשו להיכנס.
11. משרד הבריאות ממליץ להקפיד הקפדה יתרה על היגיינה ולהימנע מלחיצות ידיים.

 

נוסעים בשדה התעופה של לוס אנג'לס, במהלך החודש שעבר

ראש הממשלה, בנימין נתניהו קיים באותו היום דיון בראשותו בנושא המשך היערכות לנגיף הקורונה, בהשתתפות שר הבריאות, במשרד הבריאות בירושלים.

"סיימתי עכשיו, יחד עם שר הבריאות והצוות המקצועי, דיון נוסף לגבי הטיפול שלנו במשבר הקורונה", אמר נתניהו, "אני אומר "משבר" אבל צריך להבין, אנחנו בעיצומה של מגפה עולמית. לא קוראים לזה כך, אבל זו האמת וצריך להגיד אותה. ייתכן שהיא מן המסוכנות ביותר של המגפות הללו שהיו במאה השנים האחרונות. אבל ישראל נמצאת במצב הטוב ביותר מכל המדינות האחרות, יחד עם עוד 2-3 מדינות במערב".

נתניהו הוסיף: "אנחנו נמצאים במצב טוב יותר כי מלכתחילה אני הנחיתי על מדיניות של היערכות יתר ולא היערכות חסר. נאלצנו לנקוט בצעדים נוקשים, אפילו נוקשים מאוד, כדי להאט את קצב ההתפשטות של המחלה בישראל, ואכן כך קרה. אנחנו נקטנו גם במדיניות של בידוד נרחב ובדיקות נרחבות, שמדינות רבות לא עשו כך. נאלצנו גם לנקוט צעדים לגבי טיסות ולגבי השבים מחוץ לארץ".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו, במהלך הדיון שנערך במשרד הבריאות בירושלים

מדיניות זו הובילה בין היתר לביטול כנסים, משחקי ספורט, הופעות ואירועי פורים בערים השונות. בנוסף מעל 100 אלף איש, ובתוכם תלמידי בתי ספר הוכנסו לבידוד מחשש שהיו במגע עם אדם שנשא את הנגיף. כמו נשקלת האפשרות לאסור על שימוש בתחבורה הציבורית. 

לגבי כל נשא מפרסם משרד הבריאות את המסלול שעבר עד לאבחון הנגיף. מדובר בצעד שלפחות כאן בארה"ב כלל אינו נהוג, ולמעשה התושבים בה אינם יודעים אם היו בקרבת נשא כזה או אחר, במה שעלול להגדיל את פוטנציאל החשיפה בקרב אוכלוסיה כה גדולה אשר מכילה תושבים רבים שנמנעים מלקבל שירות רפואי.

בימים האחרונים דווחה השערת מספר בכירי רשויות, על כך שיתכן שכמות הנדבקים בארה"ב היא המונית הרבה יותר מכפי שפורסם. 

בנוסף נראה שגם הנהלים הקשוחים בכניסה לגבולות ישראל הם פשוט חסרי תקדים במסגרת המשבר העולמי הנוכחי.

לאור המדיניות הנוכחית, כעת נשאלת השאלה האם הדבר ישפיע גם על הטסים מארה"ב לישראל ובחזרה. בדיון שנערך אמש במהדורת חדשות ערוץ 12, טרם ההנחיות החדשות דווח כי במשרד הבריאות הישראלי עוקבים מלבד מדינות אירופה, גם אחרי ההתפתחויות בארה"ב בדאגה מכוון שכאמור, אין מספיק מידע לגבי מקור ההדבקות בניגוד לישראל וכמות הנשאים האמיתית באוכלוסיה כה גדולה עם מיעוט יחסי של ערכות בדיקה למספר התושבים.

בשלב זה מדגישים במשרד הבריאות כי לא נשקלת האפשרות לחייב בבידוד ביתי את אלו השבים מארה"ב, אולם, הכתב יואב אבן דיווח כי מנכ"ל משרד הבריאות אמר "אנו מתקרבים לרגע שבו נצטרך לעשות משהו" (ואכן היום עשו זאת). אבן הוסיף שיש לקחת בחשבון את יחסי החוץ הרגישים בין ישראל לארה"ב ולכן גם משרד החוץ בתמונה.

 

מטוסי חברת אל על. צילום אילוסטרציה

יתכן שהיבט זה גרם לאי צירוף ארה"ב ל"רשימה השחורה" שכללה כאמור את צרפת, גרמניה, שוויץ, ספרד ואוסטריה אבל לא מן הנמנע שהמשבר בסופו של דבר ישליך על קו ארה"ב- תל אביב, בעיקר לאור העובדה שהמידע על הדיון במשרד הבריאות נערך עוד לפני היוודע כי מניין הקורבנות בארה"ב עלה ועומד כעת על 11.

במדינות מהן נאסרה הכניסה לישראל, ממוצע הנדבקים עומד על 200, אולם בשוויץ שגם ממנה נחסמה הכניסה, ישנם כרגע מתחת ל-100. זאת לעומת ארה"ב שחצתה נתון זה לפני מספר ימים ועומדת כרגע על לפחות 230 מקרי הידבקות. ביום רביעי הכריזו הרשויות במחוז לוס אנג'לס על מצב חירום רפואי והודיעו כי 6 נשאים נוספים אובחנו ביממה האחרונה. זאת במקביל לדיווח על הקורבן הראשון במדינת קליפורניה, תושב מחוז פלאסר, הסמוך לבירה סקרמנטו, שבצפון המדינה.

במחוז קינג במדינת וושינגטון המהווה את מקור ההתפרצות העיקרי, עם 10 קורבנות, הפצירו הרשויות בפני תושבים בני 60 ומעלה הסובלים ממחלות רקע וכן נשים בהיריון שלא לצאת מביתם או לשהות בקרב קבוצה גדולה של אנשים.

כלומר, המצב בארצות הברית מבחינת הנדבקים זהה לחלוטין למדינות מערב אירופה אשר לגביהן נאסרה הכניסה לישראל. כלומר בהיבט הסיכון לכאורה אין שום הבדל.

ולכן עולה השאלה, האם נתונים אלו עלולים בהמשך להוות מכשול רציני עבור האוכלוסיה הישראלית בארה"ב המתכננת לבקר בארץ, בעיקר לקראת חג הפסח הקרב ובא, ומנגד לישראלים הנוהגים לטייל ביעד תיירות פופולארי כמו ארצות הברית?

בקצב ההתפתחויות הבלתי נשלט של כל האירועים וההתרחשויות סביב הנגיף שהוביל להיסטריה עולמית, קשה כעת לקבוע אך לא מן הנמנע שתרחיש שכזה, עלול להתממש.

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE