בעוד עיני העולם נשואות לוושינגטון, שם החלו היום ניסויים בבני אדם, זאת במטרה לפתח חיסון למגיפת נגיף הקורונה שטלטל כמעט כל מדינה על פני הגלובוס, אולי עדיף שנהיה ריאלים ונפנים כי בטווח הנראה לעין, כלומר בשנה הנוכחית, הדבר אינו רלוונטי.
ד"ר אנתוני פאוצ'י, מנהל המכון הלאומי לאלרגיות ומחלות זיהומיות, הסביר היום כי תידרש בין שנה ולשנה וחצי על מנת לבצע את כל הניסויים עד שהחיסון יהיה זמין בפני הציבור. כלומר, בהערכה גסה, במקרה הטוב, רק באביב-קיץ 2021, נוכל סוף סוף להתחסן מפני המחלה המטרידה.
אנשי צוות רפואי בסיאול, דרום קוריאה, בבדיקה היומית לזיהוי נגיף הקורונה
לכן, בשלב זה נותרו בפנינו שתי דרכים מציאותיות על מנת להתמודד מול התפשטות הנגיף.
הראשונה מוטלת עלינו, הציבור, והיא שמירה על כללי היגיינה, כמו שטיפת ידיים, שימוש בחומרי חיטוי, המנעות ממגע בפנים. בנוסף, ישנה אחריות אישית בכל הקשור לריחוק חברתי, כלומר מרחק של שני מטרים מאדם לאחר והמנעות מלחיצת ידיים.
בימים אלו, ככל שנשאר בבית ולא ניטול חלק בהתקהלויות גדולות, במיוחד לאור העובדה שההנחיה החדשה עליה הודיע הנשיא טראמפ היום, מגבילה זאת לעד 10 איש, כך נבלום ביחד את קצב ההתפשטות.
במדינות כמו איטליה שתחילה זלזלו בעניין, המצב איבד שליטה לחלוטין. במדינת המגף היו בסוף חודש פברואר, קצת מעל ל-200 חולים, וחוסר ההקפדה על הנהלים, הביא למצב שנכון להיום, ישנם יותר חולים (שעדיין לא הבריאו) באיטליה מאשר בסין, מקור ההתפרצות.
למעשה איטליה מובילה את הדירוג העולמי המפוקפק בכמות חולי הקורונה עם קרוב ל-28 אלף בני אדם נגועים בנגיף, וכן לא פחות מ-2,158 קורבנות עד כה, כאשר בימים האחרונים קצב מקרי המוות עומד על כ-350 בני אדם ליום. בלתי נתפס.
הדרך השנייה, מוטלת על מקבלי ההחלטות, כלומר הרשויות, והיא נוגעת לכמות ערכות הבדיקה לאבחון הנגיף. כאן אולי טמון הפיתרון המציאותי ביותר להכנעת "האויב הבלתי נראה", כפי שכינה אותו ראש הממשלה, בנימין נתניהו.
ככל שיותר אנשים יבדקו, כך תושג שליטה על המגיפה. דמיינו תרחיש תיאורטי קיצוני שכל ארה״ב הייתה נבדקת. אז היינו יודעים מי נשא הנגיף, מבודדים אותו משאר האוכלוסיה, ובכך למעשה מכניעים סופית את המחלה.
הגברה משמעותית של עוצמת הבדיקה איננה רעיון מופרך. בדרום קוריאה, ישנם כעת 8,320 חולים ו-"רק" 81 מתים. גם בגרמניה המדד עומד על 7,272 חולים מול 17 קורבנות. כלומר, יחס של מספר נדבקים גדול אל מול כמות קטנה של מתים.
הסיבה היא פשוטה - מדובר בשתי מדינות שהעלו באופן משמעותי מאוד את כמות הבדיקות, על ידי הוספה אדירה של ערכות בדיקה.
בדרום קוריאה, בתקופה האחרונה, נבדקים בממוצע, כ-15 אלף בני אדם ביום (!). ברחבי המדינה הוצבו 50 תחנות לבדיקה לגילוי קורונה. בתחילת חודש מרץ, זוהו מידי יום כ-130 חולים ואילו כיום הממוצע עומד על 500. ככל שבודקים יותר, כך גם מאבחנים יותר חולים ומבודדים אותם משאר האוכלוסיה.
הבדיקה עצמה אורכת שניות ספורות, מכניסים מקלון לנחיר ולגרון. התוצאות מתקבלות בתוך מספר שעות. בניגוד לשאר העולם, הבדיקה היא בחינם. עד כה עברו אותה כרבע מיליון תושבים. כמות האבחונים מאפשרת לרשויות במדינה לזהות בהקדם את החולים וכך להשתלט ולצמצם את ממדי המגיפה.
אגב, דבר דומה התרחש גם בסין, שם אם נוריד את מספר המבריאים והקורבנות, כמות החולים עומדת נכון להיום על 9,000 איש בלבד.
כמובן כל זאת, לצד מדיניות קפדנית במיוחד של כללי זהירות שבאחריות הציבור, וכן עדכונו על המסלול שעבר כל חולה בטרם אובחן. דהיינו, חקירה אפמדיולוגית, כפי שנעשה בישראל.
בארה"ב, לעומת זאת המצב שונה לגמרי. רק לסבר את האוזן, ראש מערכת הבריאות הציבורית במחוז לוס אנג'לס, ד"ר ברברה פרר, סיפרה לפני מספר ימים כי במהלך השבוע שעבר, נבדקו בשירותי הבריאות הציבורית, רק מאה אנשים. גם כן נתון בלתי נתפס.
100 תושבים באוכלוסיה שמונה מעל 10 מיליון, גם אם נוסיף למשוואה כאלו שפנו למעבדה פרטית (ובארה"ב עם שיטת הרפואה, ישנם רבים שאינם יכולים לאפשר זאת), היא בקושי פרומיל משקף של מספר נשאי הנגיף האמיתי ברחבי מחוז לוס אנג'לס.
מעבר לכך, במדינת קליפורניה, רשויות הבריאות במדינה הודו היום כי ביצעו פחות מ-9,000 בדיקות לזיהוי המחלה.
עד כה אובחנו בקליפורניה לפחות 570 חולים לצד 11 מקרי מוות. נזכיר שאוכלוסיית קליפורניה מונה 40 מיליון בני אדם. שוב, נתון שכלל אינו משקף כאשר הערכת הרשויות היא כי ישנם עשרות אלפי חולים אם לא יותר. לכן יש להתייחס לנתונים הרשמיים כמעין מדגם, כמו בתקופת בחירות, המייצג מגמה, אך לא את כמות האנשים האמיתית.
מודע לחומרת העניין. מושל קליפורניה, גאווין ניואסם
חשוב שנדגיש את העניין שוב - בדרום קוריאה ישנם כ-51 מיליון תושבים, ועד כה נבדקו קרוב ל-250 אלף ואילו בקליפורניה, מתוך 40 מיליון, פחות מ-9,000 בני אדם עברו אותה.
בארה"ב כולה במומצע, נבדקים רק 23 בני אדם לכל מיליון. בדרום קוריאה מדובר בכ-3,692 לאותה כמות. הסיקו בעצמכם את המסקנות.
גם המושל גאווין ניוסאם, התייחס למחסור לפני שבועיים וסבר כי ישנם לפחות 8,500 חולים במדינה. היום אמר שהוא מקווה שקצב הבדיקות שיבוצעו יגבר באופן משמעותי בימים הקרובים, בעיקר בזכות שיתוף הפעולה עם מעבדת Quest במחוז אורנג', המסוגלת לבצע 1,200 בדיקות מדי יום.
"ההערכה שלנו היא שכמות הבדיקות המבוצעות תמשיך לעלות בשבוע או שבועיים הקרובים. חברת Quest פותחת 2 מעבדות נוספות, כך שניתן יהיה לבצע עד 5,500 בדיקות מדי יום", הסביר ניוסאם והמשיך, "כמות הבדיקות עולה מדי שעה, לא רק מדי יום".
מעבר למעבדה זו, מספר בתי חולים בקליפורניה מסוגלים לבצע את הבדיקות בעצמם, אך לא כולם. ולמרות זאת, ניוסאם מגלה אופטימיות: "ערכות בדיקה שמגיעות אלינו ישר מופצות לקהילה. עד כה אנחנו במקום די טוב, וכשאנחנו נזקקים לדבר מה, אנחנו עושים ככל הניתן כדי להשיג את זה", הוא הסביר.
עוד חשף המושל כי הוא נמצא בשיחות עם נציגי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) בנוגע להשגת ערכות בדיקה נוספות. כיום, ערכת הבדיקה כוללת שתי דגימות שנלקחות מהאף של אדם הנחשד בהידבקות, אך ניוסאם רמז על כך שנשקלת האפשרות לבצע את הבדיקה רק באמצעות דגימה אחת - דבר שבפועל יכפיל את כמות הבדיקות שניתן לבצע בכל רגע נתון.
מודל הבלהות. רופאים מטפלים בחולי קורונה במוקד ההתפרצות הגדול בעולם כיום, איטליה
קליפורניה היא רק דוגמה למדינה עם עוצמת התפרצות גבוהה, אך גם במדינות ניו יורק וושינגטון, המצב אינו כה שונה, ובכלל בארה"ב כולה, אובדן השליטה בימים אלו נובע ממניע זה, חוסר היכולת לאבחן ולבודד את החולים.
זאת לצד העובדה אשר כבר הזכרנו בעבר, שכלל לא מתקיימת החקירה האפמידיולוגית שנערכת בישראל. כלומר, אין לאף אחד מאיתנו, היכולת לדעת האם שהינו בקרב חולה ונחשפנו לנגיף. כלומר אי ודאות מוחלט שרק מעצים את התפשטות המחלה בציבור.
בשורה התחתונה, עד פיתוח החיסון, התקווה הבאמת ריאלית לבלימת המגיפה בארה"ב, היא תוספת רצינית של ערכות בדיקה, על פי המודל הסיני/גרמני/דרום קוריאני.
הנתונים ברורים: בארה"ב עם אוכלוסיה של 327 מיליון תושבים, אובחנו רק 4,723 חולים. לעומת זאת, בדרום קוריאה, מתוך 51 מיליון תושבים, מעל 8,320 בני אדם כבר אובחנו כנשאי הנגיף. חסר כל היגיון.
הנשיא דונלד טראמפ ידוע כאיש עסקים ממולח. רכישת ערכות בדיקה והפיכתן לנגישות לכלל הציבור, תפחית את היחס שבין כמות הנשאים למקרי המוות ובעצם תחשוף עד כמה הנגיף הוא פחות קטלני ממה שנראה, מה שיוריד את מפלס ההיסטריה ובין היתר גם את השלכות הפגיעה בכלכלה.
נשמע כמו עסקה משתלמת.