האגף הפרוגרסיבי במפלגה הדמוקרטית קיבל בברכה את החדשות אודות הצעתה של חברת הקונגרס ראישדה טאלב הקוראת לאוצר לממש את יכולתו החוקית להטביע מטבע פלטינה מיוחד לצורך מימון ההתאוששות הכלכלית מנגיף הקורונה, הם שיבחו את 'ההצעה כדוגמה לחשיבה מחוץ לקופסא בעודם מהללים את האוניברסליות שבה שכן ההצעה טומנת בחובה חלוקת כסף לכל.
(אילוסטרציה)
טאלב, חברת הקונגרס ממישגן צוטטה כאומרת "אני תומכת באופן מלא בהצעתם של חברי הועדה לשירותים פיננסים בבית הנבחרים להתמודדות כלכלית מול נגיף הקורונה, אני רוצה גם לעודד את ההנהגה לשקול את הצעתי לתת סיוע אמיתי לכל".
הצעתה של טאלב (צילום: טוויטר)
"תוכניתה של חברת הקונגרס טאלב יצירתית ושאפתנית, ומנצלת רעיונות שמומחים פיננסים החלו לתהות בהם בתקופת משבר החוב של שנות אובמה (בו נסגרו חלקים מהמשל הפדרלי עקב אי הסכמות להגדיל את תקרת החוב והתקציב) " צייץ כתב עיתון ההפיגנטון פוסט, זאק קרטר.
ציוצי התמיכה הגיעו מהר (צילום: טוויטר)
החוק, אשר שמו בתרגום חופשי הינו "חוק התמרוץ האוטומטי לקהילות", יעניק לכל אמריקאי כרטיס חיוב הטעון מראש ב-2000 דולרים, ושכל חודש יוטענו בו כ-1000 דולרים עד אשר תחלוף שנה מתום משבר הקורונה.
אך החידוש המקורי הוא באופן המימון להצעה זו, הקורא שהאוצר האמריקני ישתמש בסמכותו על פי החוק לטבוע מטבעות הנושאים ערך בכל סכום שנועד במקור עבור מטבעות אספנות ייחודיים , שכן הסמכות המוניטרית בימים כתיקונם נמצאת בידי הבנק המרכזי האמריקאי, אשר להלכה הוא גוף נפרד, שאין הרשות המבצעת יכולה להתערב בשיקוליו. אז איך זה עובד? האוצר יטביע מטבע בשווי טריליון דולר ויפקיד אותו בחשבון הבנק של עצמו ובכך יצור לעצמו יתרה של טריליון דולר בחשבונו.
חזית בניין הבנק הפדרלי (צילום: וושינגטון פוסט)
הצעד הייחודי שעד עתה לא נוצר מכוחו כסף מזומן למעט בסכומים קטנים, לא ייצור חוב נוסף לממשלת ארצות הברית, כי הכסף יופקד כבר בחשבון הממשל הפדרלי.
לשון החוק של טאלב כוללת את הניסוח המרחיב "כל אדם", הכולל את האנשים שאינם אזרחים, ילדים, ונתמכים אחרים, כמו גם את אזרחי הטריטוריות הפרוטקטורטיות השונות (פורטו-ריקו, איי הבתולה), וגם את אלה אשר אין להם חשבון בנק.
על פי רוהן גריי שעזר בניסוח החוק, " חיל חירום ינהל תוכנית מיוחדת על מנת להגיע גם לאוכלוסיה בסיכון, ולוודא כי גם הם יקבלו את כרטיסי החיוב, באותו הזמן יערוך בדיקות מסוגים שונים על מנת להבטיח את שלומם ולראות אם דרוש להם סיוע נוסף".
עוד הוסיף גריי, "מרגש היה עבורי לעבוד על הצעת החוק הזו, אבל חשוב לציין שחלוקת המזומנים בשעת חירום, אף שהיא קריטית, אינה מספיקה בפני עצמה… אנו צריכים תוכנית מרחיקת לכת להקלת חובות והוצאות, להרחיב את מעגל מקבלי ההטבות, כולל תמיכה ישירה במשכורות, וכולל הלאמת תעשיות מפתח, כדי להבטיח תעסוקה ותעסוקה מרחוק, ולהתחיל לתכנן איך יראה השיקום שלאחר המשבר".
(הבנק הפדרלי בניו יורק צילום: CNN)
לא סביר שההצעה התקדימית תתקבל, אבל עצם העלאתה, התקבלותה האוהדת, מראה כי השתנו הרוחות באמריקה בקרב פלח משמעותי מהציבור.
ההצעה מהווה ערעור אמות הסיפים של הממשל האמריקני באמצע שעת חירום, והיא למעשה עושה שימוש בכוח העומד בידי הנשיא ולמעשה גם בידי רוב בקונגרס להדפיס כסף על פי ראות עיניהם.
כפי שהראינו בכתבות קודמות, הדולר ואגרות החוב האמריקאיות הינו חוף המבטחים אליו הולכים המשקיעים בשעת משבר, כשהם מוכרים הרבה מנכסיהם האחרים ומקבלים אותו בתמורה.
מהלך שכזה עלול לאותת להם, דווקא בעת הזו, בפרפרזה על דבריו של טדי קולק, ש'המשוגעים עלו על הגג' ולא מתכוונים לרדת ממנו.
עוד אנו נמצאים בזעזוע הכלכלי העמוק שנגרם מנגיף הקורונה, מתכננת טאלב זעזוע נוסף שלאחריו ארץ לא נודעת. זעזוע בו הנורמה היא שיד הנשיא על מדפסת הכספים.
כדי להגיע למקבילה היסטורית למצב זה, יש לחזור אחורה עד לימי הדמדומים של המונרכיה הצרפתית ב-1720, בה קיבל היזם-נוכל הסקוטי ג'ון לו, בו זמנית גם את מושכות הבנק המלכותי, וגם את השליטה בחברה בעלת המונופול לסחר הצרפתי עם מושבותיה - מאורע שהוביל לבועת חברת המיסיסיפי שריסקה את כלכלת צרפת.