אם חגי ישראל היו מתחרים בינם לבין עצמם, פסח בטוח היה מדורג גבוה. מה שבטוח, אצלי הוא במקום הראשון. מה יש לא לאהוב? קריאת ההגדה המגוללת את יציאת בני ישראל ממצרים, אפיקומן, שירים, כמויות מלחיצות של אוכל, 4 כוסות יין, עוגת שוקולד ללא קמח שיושבת בבטן כמו לבנה.
וכן, אנחנו חייבים לאכול מצות, אך אם תשימו מספיק מהחרוסת אפילו לא תרגישו את המצה הקשיחה, ברוך ה'.
מאז שאני זוכר את עצמי, מדי אביב המשפחה שלי ערכה סדר פסח גדול ומרשים. אמא שקדה במטבח והכינה מאכלים וסלטים רבים.
השנה, למול משבר הקורונה שמסרב להסתיים וההנחיות האוסרות התקהלויות, המשפחה שלי - כמו משפחות יהודיות אחרות ברחבי העולם - יערכו סדר פסח שונה במקצת. חלקם אפילו יעשו זאת באופן וירטואלי.
אנו לבטח נתגעגע לבית מלא אורחים, למטבח עמוס בסירים וסלטים, אבל גם הפעם נסתדר!
בטוח שמעתם כבר על תוכנת הזוּם, שירות שיחות הוידאו החינמי שתופס תאוצה בימים אלה, ימים בהם תקשורת מרוחקת זוכה לפופולאריות עצומה. נזכיר כי מדובר באפליקציה המאפשרת לקיים שיחת ועידה (וידאו) רבת משתמשים.
כמובן, חששות סביב תפקודה של אפליקציית זוּם מעסיקה רבים מאיתנו בימים אלה; לא כולנו בורכנו בחוש טכנולוגי ו\או קליטה מהירה. גם עבור השאר, קריאת ההגדה, כשכולם לוקחים חלק בשיחת וידאו המונית (בתורות כמובן), יכולה ועוד איך להיות מאתגרת. אבל סדר, פשוטו כמשמעו, הוא ארגון. כל עוד אתם עוקבים אחר הברכות, כמו בכל שנה – מברכים על היין, כרפס וכן הלאה – לקחתם חלק בטקס. קטנה יותר בממדיה, שקטה יותר, החגיגה שלנו תערך כסדרה, בעוד העולם כולו שקוע עמוק בתוך משבר הבריאות הנוכחי.
למול הטיסות המבוטלות וההסגר, אנשים רבים יאלצו להעביר לבד את החג, כמו גם הוריי, שתכננו לחגוג את חג הפסח בלוס אנג'לס, אך למרבה הצער יאלצו לערוך את ליל הסדר בגפם.
בימים אלה, כולנו חולקים את אותו גורל.
מה נשתנה הלילה הזה עבור תושבי לוס אנג'לס?
עבור משפחת כהן, שנמצאת בהסגר כבר קרוב לחודש יחד עם ארבעת ילדיהם (12, 10, 8, 1), המציאות שהשתנתה לה אילצה, גם אותם, לבצע כמה שינויים בתכניות. מסדר פסח גדול של שבע משפחות (כ-60 אורחים), השנה הם יחגגו עם משפחה אחת בלבד, איתם הם מתראים בימי ההסגר, באופן אקסקלוסיבי כמובן. בנוסף, "התכנית היא, באמצעות זוּם, לחגוג את הערב המיוחד יחד עם המשפחה הגרעינית והמורחבת שנמצאת בישראל ובארצות הברית. "זו התוכנית... אני לא יודעת איך זה ייצא לפועל, אבל אני שומרת על אופטימיות".
"השנה אנחנו חוגגים יחד עם זוג חברים ושלושת ילדיהם. עם זאת, וירטואלית אנו נחגוג את החג עם ההורים שלנו והאחים, כל אחד מביתו". לדאבונה, כמו רבים אחרים, גם הוריה יאלצו לעשות את החג בבית, בנפרד מהילדים והנכדים.
היא מודה שבגזרת הניקיון כלום לא השתנה, על הניקיונות היא כלל לא ויתרה – עבורה הם מוסיפים רבות לאווירת החג.
וכמובן, אווירת החג לא שלמה בלי האוכל הטעים: "הכנתי – אמנם לא באותן הכמויות – את כל המאכלים והסלטים שאנחנו אוהבים! את החרוסת של אמא, הפשטידות והמתוקים".
אפשר לבוא לאסוף? "בשמחה! רק מבחוץ.."
"שנה הבאה בירושלים הבנויה"
מרב חיה בלוס אנג'לס כבר שבע שנים. לפני כשמונה חודשים היא הביאה לעולם בן מתוק בשם ליאו.
מרב מספרת לי על התחושות שלה בימים אלה: "זה פסח קשה מאוד. אני וכל האחים שלי היינו אמורים לטוס ביחד. זה אומר שאמא ואבא שלי היו אמורים לחגוג עם כל האחים וכל הנכדים". מרב מתנחמת בעובדה שאחותה שבארץ תוכל לעשות את החג עם ההורים.
"אני ואחי נעשה ביחד, אחי השני, שנמצא בסביבה של מבוגרים בעיקר, יעשה סדר בבידוד".
לגבי אפליקציית זוּם, מרב אומרת: "אנחנו כל הזמן מדברים. אנחנו לא צריכים את הזום בשביל זה. הבעיה היא הפרש השעות שלא מאפשר לעשות את הדברים ביחד. כשהם יתיישבו בשולחן הסדר, אצלנו יהיה מוקדם בבוקר".
"זה ממש לא מה שהם תכננו לצערי, אבל אנו מקווים שבקרוב יתאפשר לנו לנסוע, אם לא לחגוג איתם את החג, אז לפחות לראות אותם".
עם הניקיונות, היא מודה, היא לא השתגעה (כמו ישראלים רבים). את החמץ היא שומרת לאחרי החג, אבל היא גם רואה את היופי בלפשוט על הארונות, לעשות סדר, ולזרוק דברים שאגרנו במשך השנה.
לגבי התפריט, היא אומרת שהשנה היא מכינה יותר משנים קודמות. בדרך כלל, היא אומרת "כל אחד מביא את מה שהוא מתמחה בו. בארץ אני בכלל לא מבשלת... אמא מבשלת, או דודה".
לסיום, מרב מייחלת, "בעזרת ה', שנה הבאה בירושלים הבנויה"
"אפשר בפיג'מה"
את שירן מוודלנד הילס, המשבר תפס לא מוכנה בכלל. שנה בלבד חלפה מאז היא ארזה מזוודה ובאה להשתקע בארץ האפשרויות. כבר בהתחלה היא מתבדחת: "אני מתכננת להעביר את הפסח בפיג'מה".
את סדר פסח 2020 היא תעשה בחברת חוג מצומצם של חברים – מאז תחילתו של ההסגר, לפני מספר שבועות, שירן וחבריה קיבלו החלטה "להיפגש אך ורק אחד עם השני, ולא עם אנשים אחרים".
למרבה הצער, את סדר הפסח הקרוב היא תעשה הרחק ממשפחתה.
"קשה לי מאוד. בארץ, אבא שלי שוהה בבידוד, לבד", היא מגלה לי.
משפחתה מתכננת אפוא סדר דיגיטלי של ממש, באמצעות אפליקציית זום כמובן.
"יש לי שתי אחיות גדולות בארץ. כל משפחה תעשה סדר בבית שלה, בזמן שכולם ביחד 'על הקו'. למרות שאצלי יהיה בוקר, אני אצטרף אליהם לסדר – כולנו בזום".
כששאלתי אותה בדבר הכנות מוקדמות, מיד התברר שהיו אף חזרות גנרליות. "אני פוחדת שהוא לא יעבוד, מה אני אעשה? עשינו הכנות עם הזום, בדקנו שהכל עובד, שכולם רואים ושומעים".
"הכל בשביל שאבא שלי לא יהיה לבד".
שירן כבר רואה את עצמה עם כוס קפה, ואולי גם פיג'מה, לוקחת חלק בארוחת החג והכי חשוב מחזקת את אביה.
כששאלתי אותה על הבישולים, נראה לי שתפסתי אותה לא מוכנה. אני מנחש שמיד אחרי השיחה היא התקשרה לחבר'ה, לבדוק מי מכין מה.
זמן"איכות עם הילדים"
"בית משוגעים שלום", כך אסתי מטרזנה פותחת את השיחה הקולחת שלנו. היא מתבדחת ש"הבית מוכן ושהיא קנתה אלכוהול, כשר לפסח כמובן".
עכשיו ברצינות, משפחתה של אסתי אמורה הייתה לעשות את הסדר אצל חברים. לאור המציאות הייחודית, היא תעביר השנה את החג ביחד עם בעלה ושלושת ילדיה (10, 7, 2) – "מה שאף פעם לא קרה". אם תשאלו אותה אם היא מבואסת היא תשיב קצת, אבל היא גם מוצאת דברים חיוביים במצב אליו נקלענו.
"קצת מבאס, אבל יהיה בזה הרבה מן החיובי – אנחנו נשב כולנו יחד, נקרא את ההגדה מתחילתה עד סופה - ממש נסביר לילדים על יציאת מצריים ועל החג", היא מעודדת.
"כשאנחנו עם חברים," היא מודה, "אנחנו יותר עסוקים ולא תמיד מתאפשר לנו לתקשר עם הילדים כמו שהיינו רוצים. בין כה, הילדים בעצמם עסוקים עם הדודים והדודות הנמרצים".
חוץ מזה, היא מספרת שההכנות לקראת החג היו די שגרתיות, חוץ מהאלכוהול הכשר.
לגבי הניקיונות היא אומרת, "גם אם רציתי וגם אם לא רציתי, בגלל שהיה 'אובר' זמן אז מנקים את הבית, כן".
אסתי רוצה לשמור על אווירת החג שהיא כל כך אוהבת, מה שאומר שאולי את זה 'אי אפשר לעשות בפיג'מה'.
"כן, אנחנו נשקיע, אנחנו נתלבש וניתן כבוד לחג – למרות שאנחנו בבית, אנחנו נעשה את זה על הצד הטוב ביותר"
לסיום, אסתי מאחלת לכולנו "שנצא לחירות במהרה, ולחופש כמה שיותר מהר ושהקורונה תהיה מאחורינו".
אמן!
חוץ מזה, יש עוד כמה נקודות אור:
השנה, בשונה מכל שנה, לא תצטרכו לשבור את הראש, איפה ועם מי לעשות את הסדר.
ומה עם התנועה בכבישים והאיחורים? גם הם נחלת העבר.
לפנויים שבנינו, את הקרובים הקולניים – אלה ששואלים דרך קבע על חיי הזוגיות שלכם – אותם תוכלו להשתיק. בטעות ובפשטות, לחצו על כפתור ה'מיוט' (Mute), ואמרו אמן.
הנשואים שבנינו יכולים להשתמש באותו כפתור עבור החותנים.
השנה, הבית שלכם לא חייב להבריק!!!
אם גם אתם קצת בסטרס לגבי רמת ההתמצאות הטכנולוגית של קרוביכם המבוגרים, או במילים פשוטות - למקרה שסבלנותכם פקעה - שלחו לסבא וסבתא את הלינק לתוסף החינמי (של חברת 'וולק מי'), תוסף זה יספק הכוונה פשוטה וקלה למשתמש.
חג פסח שמח וכשר!