בראיון לתכניתו הכלכלית הפופולרית של ג'ים קריימר ברשת CBS אמר אמש בשעות הערב שר האוצר האמריקני סטיבן מנוחין כי במידה והמצב הרפואי ייאפשר זאת הכלכלה האמריקנית תיפתח מחדש בראשית חודש מאי.
"אנו והנשיא עושים הכל להבטיח זאת, אנו נדאג שהאווירה העסקית עבור חברות, תאגידים, ועובדים תהיה כזו שמספיק כסף נזיל יוכל להתניע את הפעילות הכלכלית מחדש", אמר שר האוצר ממוצא יהודי האחראי על תכנית התזרים הממשלתי הגדולה בהיסטוריה האנושית.
סטיבן מנוחין ורעייתו (צילום: USA TODAY)
אין ספק נכון לנקודה זו התזרימים שכללו הללאות למספר חברות ענק, וכמובן "דמי כיס" לכל משפחה אמריקנית עבדו יפה מאד.
ומדד ה-S&P 500, רשם שבוע שאין דרך אחרת להגדירו מלבד מטורף. כמה מטורף? בשבוע מסחר קצר של ארבעה ימים בלבד (יום שישי היום הוא חג נוצרי) הצליח המדד לרשום את עליית המדדים הגבוהה ביותר אי פעם לשבוע בודד!.
אכן, הבורסה "להטה" במיוחד בסקטורים הפיננסים שחוו התאוששות מרשימה עם מניות של בנקים מרכזיים כג'יי פי מורגן-צ'ייס, וולס פרגו, סיטי, וגם בנק אוף אמריקה שהצעידו את מה שרבים כבר הכתירו כהתאוששות כלכלית המבשרת על "שוק של שוורים" בו משקיעים מתעוררים לחיים וקונים (כמעט) מכל הבא ליד בוול סטריט. וזאת למרות נתוני האבטלה הקשים וסגירת מליוני בתי עסק קטנים בכל רחבי אמריקה מאז ראשית חודש מרץ.
שוק המניות חי ובועט, אך מה עם הכלכלה האמריקנית כולה?
ואכן המציאות האפורה ברחובות אמריקה היא שגורמת לרבים לתהות - האם התזרימים והרוח החיובית הנושבת מהבית הלבן אינם בעצמם בועה המשתקפת בוול סטריט?. והאם היא אכן מספיקה?.
שכן בפועל בעיות אובייקטיביות רבות למולן ניצבת הכלכלה האמריקנית בפתח.
ביניהן, הצורך לחדש את תנועת שרשראות האספקה, הצורך לשלב מחדש עובדים במקומות עבודתיהם, הצורך להשיב מליוני אמריקנים לשוב העבודה, וזאת למרות שייתכן ורבים מהם עלולים 'להרוויח' דווקא כמקבלי דמי אבטלה, וכמובן הצורך לעודד פעילות צרכנית בתקופה בה מרכבית הצרכנים התרגלו כבר לשמור על הכסף חזק בתוך הכיס שלהם.
ואכן העליות החזקות בוול-סטריט מעלות תהיות בנוגע להמשך קצב התקדמותו של הנאסדא"ק, האם שוב נראה מספרים בגובה של 27,000 במדד הדאו?.
על מנת להזכיר לקוראינו התחזית שלנו בתאריך ה-14 למרץ, הייתה כי מדד הדאו לא יירד מתחת לנקודת ה-19,000, טעינו, הנקודה הנמוכה ביותר הייתה 18,550, (טעינו ב3.5%...) אך היו אנשים שהיו מוכנים להמר כי הבורסה גם תגיע לרמות של 15,000... והם אכן הימרו בכספם על כך... קשה להאשימם, באותם ימים אי הוודאות שלטה בכל, עד שהגיעו תכניות החילוץ.
ותכניות החילוץ עצמן גם הן לא עצרו את הפיצול הנרשם בימים אלה בין אנליסטים פסימיסטים ואופטימיסטים.
הפסימיסטים מעידים כי לא תיתכן כזו התאוששות ניסית מהירידות החדות בהיסטוריה האמריקנית בתוך שלושה שבועות מבלי שתהיה ירידת מתח מסוימת של אנשים שיבקשו להשיב לעצמם את הרווחים מהמניות הנמוכות שקנו אך לפני כמה שבועות - השוק ייאלץ להתייצב, ואולי אף לספוג ירידות. בנוסף הם מצביעים על העובדה כי בכלכלה 'האמיתית' מגזרים שלמים נפגעו קשות, ביניהם הבידור, המסעדנות, המלונאות, והתעופה שיקח זמן עד שיתאוששו וישובו לתפקוד מלא. ולכן מחירי מניותיהן לפחות ברבעונים הקרובים לא ישקפו כלל את מאזן תשלומיהם, מה שעלול לגרום לבועה, או להתרסקות. וזאת בלי להזכיר את האינפלציה שייתכן ותתרחש במשק, ואת העובדה כי שוק האנרגיה סבל מירידה במחירי חבית הנפט.
מנגד אופטימיסטים מצביעים על כך שעד עתה צעדי התזרים סייעו לייצב את המשק, וכי חודשיים של כלכלה סגורה אינם סוף העולם, בידיעה כי התמ"ג האמריקני עומד על 22 טריליון דולרים הרי שגם הפסד של 3 טריליון, בעזרת תזרים פדרלי מתאים, ורווחים משמעותיים של חברות אמריקניות ברחבי העולם יצליחו הם לייצב את המשק.
בשלב זה נבקש לא לתת תחזיות, ניתן לזמן, ולשוק לדבר. דבר אחד בטוח, האופטימיזם והאומץ של הנשיא לא פגע לרעה מעולם בכלכלה האמריקנית.