שוק המניות האמריקני הוא עדיין המוביל הגדול והחז'ק בעולם - ולמרות ההתאוששות המדהימה בחודש וחצי החולף, ישנם רבים שעדיין חוששים כי מדובר בשקט שלפני הסערה, כולל בבנק גולדמן זקס
השוק מבולבל, וסוחרים נקרעים בין שני קטבים ביותר ממישור אחד.
המישור הראשון: פתיחה מחדש של הכלכלה אל מול התפרצות המגפה בגל שני.
המישור השני: הפחד מהיפר-אינפלציה עקב הפעולות חסרות התקדים של הבנק הפדרלי בהזרקת כמויות כסף מפלצתיות לכלכלה.
המישור השלישי: המשך הנסיקה במחירי המניות על בסיס מסחר אלגוריתמי אל מול הסקפטיות והפניקה בקרב המשקיעים שלא היו שותפים לנסיקת ה-30% כלפי מעלה מהשפל שיצרה המגפה.
המישור הרביעי: הדו"חות הקטסטרופליים שהגישו התאגידים הגדולים אל מול התקווה לתקומה מהירה ועלייה ברווחים ב-2021.

דוויד קוסטין, אסטרטג מניות ראשי בבנק גולדמן זקס, כותב שבשבוע האחרון הוא היה "בשיחות טלפון ופגישות זום מגוונות עם לקוחות מכל הסוגים (קרנות השתלמות, פנסיה, חברות ביטוח, קרנות הון ממשלתיות, משרדים משפחתיים וקרנות גידור) ומכל רחבי העולם (אירופה, המזרח התיכון, אסיה, ארה"ב ואמריקה הלטינית) ובנסיון להפריד את המוץ מהתבן הוא למד את הדברים הבאים:
- למרות שמנהלי הקרנות המושקעים במדד מרוצים שהוא עלה ב-30% מהשפל של ה-23 במרץ, 60% מהקרנות מפגרות אחר מדד הייחוס שלהם. וכך מנהלי ההשקעות הבכירים מביעים רמות שונות של דריכות מהמהירות הרבה שבה עלה השוק מהשפל, מהרמה הגבוהה הנוכחית, ומהאפשרויות הנוכחיות להשיא תשואה למשקיעיהם. מדד הסנטימנטים של גולדמן עומד עתה על כ-1.3-, ומשקף סלידה מסיכון. הפחד מפני ההחמצה הוא אולי תיאור טוב לתחושותיהם של המשקיעים.
- משקיעים מציינים שלושה סיבות מאחורי הנסיקה: ההאטה במקרים חדשים של הנגיף, סדרת הפעולות הדרמטיות של הבנק הפדרלי, והפעולות הדרמטיות של משרד האוצר לתמרוץ השוק (חוק CARES), כמו גם הצפייה לחבילת חילוץ שנייה.
- סקפטיות פושה בקשר לסבירות שהעלייה תמשיך. אי האמונה בהמשך העלייה נובע מהקיפה הצר של ההתאוששות. הריכוזיות במשק היא הגבוהה ביותר בהיסטוריה העכשווית, וחמש מניות גדולות מהוות 21% משווי השוק של מדד ה-S&P. ואף שהמדד ירד בכ-13% מרמת השיא שלו, המנייה הממוצעת נמצאת בירידה של כ-23%. במקביל מניות חברות הטכנולוגיה פייסבוק, אמזון, אפל, גוגל ומייקרוסופט רשמו כולם עליות.
- רווחיות החברות ב-2021 היא עניין מכריע. תחזית גודלמן מניחה התאוששות במחצית השנייה של 2020 ובשנה הבאה. הערכות האנליסטים כיום מתבססות על הרווחיות לשנה הבאה. אם לא יראו רווחיות יהיה קשה להצדיק את רמת המחירים בשוק.
- מנהלי הקרנות מעודדים מסימני ההצלחה הראשוניים של הפתיחה מחדש. סין וגרמניה הן שתי הדוגמאות המצטטות רבות. והניתוחים מראים כי הפעילות בסין בשבוע על ה-24 באפריל חזרה ל-95% מרמת 2019. לא ברור לגולדמן האם אכן ניתן לסמוך על המידע הסיני.

שר האוצר מנוחין והצ'ק בחתימת הנשיא (צילום: היברו ניוז)
במבט קדימה, קוסטין מדגיש כי גולדמן זקס נותר אופטימי לטווח הבינוני (שנה אחת), ומשאיר את התחזית למדד לרמה של 3,000 במדד ה-S&P (עלייה של 2% בלבד).
לגבי הטווח הקצר הבנק פסימי יותר, שם הוא צופה לירידה של 18% בטווח של שלושה חודשים עד לרמה של כ-2,400. ומוסיף, "על אף שגורם יחיד לא יצית את הירידה, קיימים מספר מוקדים לדאגה שהמשקיעים ממעיטים בערכם, ואת זאת אנו למדים משיחות עם לקוחותינו".
אין בדברים האמורים לעיל המלצה לקנייה או מכירה של מניות, קרנות, או כל מכשיר פיננסי או נכס כזה או אחר.