הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
"'העיר על הגבעה' כבר לא מעוררת השראה": בעולם מגיבים בתדהמה לאירועים האלימים מחוץ לבית הלבן
ברחבי העולם רגילים לראות תמונות של דיכוי אלים של קבוצות מפגינים, אך לרוב זה מתרחש במדינות אוטוריטריות - בטח שלא במדינה שאמורה לשמש ככוכב הצפון של דמוקרטיות נאורות. העובדה שצוות עיתונאים זרים הותקפו באלימות בשידור ישיר לא תרמה לפגיעה הקשה בתדמיתה של ארצות הברית

מדינות העולם - הן בנות בריתה של ארה"ב והן אויביה - מתקשות להאמין למראות שתועדו אמש (שני) בוושינגטון די.סי.. המחשבה שמפגינים יפונו מאזור בניגוד לחופש הביטוי, וזאת כדי לאפשר לנשיא לבצע 'פוטו-אופ' מחוץ לכנסייה, שמורה בדרך כלל למדינות שבהן שולטים מנהיגים טוטליטריים.

אך כך היה אמש במרחק של מאות מטרים בודדים מהבית הלבן. בדומה לתקשורת האמריקאית, גם כתבים זרים הגיעו למקום כדי לסקר את הנעשה, וגם הם מצאו את עצמם בלב המהומה. כך למשל, צוות אוסטרלי הותקף בשידור ישיר: שוטר תועד מכה צלם בעזרת מגן, והכתבת עצמה הוכתה בעזרת אלת גומי.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


פינוי המפגינים בסמוך לבית הלבן, אמש (צילום: Getty Images)

 

כאמור, המחזות הקשים שנרשמו בבית הלבן בדרך כלל מתרחשים במדינות העולם השלישי, ובמקרים רבים במדינות ערב במזרח התיכון. אך מעטים המקרים שבהם נרשמו עימותים כאלה במדינות המערב, בטח שלא בארצות הברית.

"על אף כל החסרונות שלה, ארצות הברית מייצגת עבור רבים את הערכים שכל מדינה צריכה לשאוף אליהם", אמר זיאה מיירל, מומחה למזרח התיכון ובכיר בצוות חשיבה הבריטי Royal United Services Institute, "אך עכשיו אנחנו רואים את אמריקה מדרדרת וסובלת מכאוס, ממשל לקוי, מתחים חברתיים והעדר מנהיגות. 'העיר על הגבעה' כבר לא מעוררת השראה", הוא הוסיף, והתייחס לנאום המפורסם של הנשיא רייגן ב-1989 - כעשרה ימים לפני שהוחלף ע"י הנשיא בוש האב.

כאמור, אתמול גם הותקפו מספר כתבים של רשת "7News" האוסטרלית. הכתבת, אמיליה ברייס, תיארה את השתלשלות האירועים האלימים: "[לשוטרים] לא אכפת, הם רדפו אחרינו ברחוב. הם ירו כדורי גומי לעבר כולם, עכשיו הם יורים גז מדמיע", היא סיפרה.

בתיעוד מתוך השידור הישיר ניתן לראות בבירור כיצד השוטרים מתקדמים לעבר ההמון, ביניהם הכתבת והצלם שלה. כאמור, שניהם הותקפו באלימות קשה.

 

 

 

ראוי להזכיר כי כתבים אמריקאים גם הפכו למטרה של רשויות החוק, בין אם מדובר בפעולה מכוונת או טעות בזיהוי (כפי ששוטרים רבים טוענים). ולמרות זאת, נדמה כי הפגיעה בעיתונאים זרים שמורה לעריצים והדיקטטורים, ובטח שלא צריכה להתרחש במדינה כמו ארצות הברית.

תקיפת הכתבים האוסטרלים מחוץ לבית הלבן אף גרמה לכך שראש ממשלת אוסטרליה, סקוט מוריסון, הורה לשגרירות ארצו בוושינגטון לפתוח בחקירה. שרת החוץ האוסטרלית, מאריס פיין, אמרה שכעת המדינה שוקלת לפרסם אזהרת מסע לוושינגטון בעקבות המקרה.

ארתור קולבהאוס, שגריר ארצות הברית באוסטרליה, נאלץ לפרסם הודעת הבהרה בנוגע לעמדות הממשל הפדרלי וחופש העיתונות: "חופש העיתונאות הינו זכות שקיימת בארצות הברית ואוסטרליה, ויקרה לתושבי שתי המדינות. אנחנו מתייחסים במלוא הרצינות לעיתונאים, והמחויבות שלנו להגן על עיתונאים ולוודא שכולם שווים בפני החוק נותר איתן", כלשון ההודעה.

 

רגעי התקיפה של הצוות האוסטרלי, מחוץ לבית הלבן (צילום: טוויטר)

 

גם ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, התייחס לאירועי אמש מחוץ לבית הלבן. כאשר נשאל על כך, נראה שראש הממשלה מתקשה למצוא את המילים לתאר את מה שחש. כעבור כ-20 שניות של שתיקה, טרודו אמר: "כולנו הבטנו באימה ותדהמה במה שמתרחש בארצות הברית. זה הזמן לאחד אנשים, אבל זה גם זמן להקשיב".

במקביל, במזרח הרחוק גוברים הקולות המכנים את מדיניות ארה"ב בנוגע להונג קונג "צביעות ברורה". ז'ו ז'ינג, עורך העיתון "Global Times" (שנמצא בבעלות המדינה), כתב בטור דעה שפורסמה הבוקר כי "[ארצות הברית] גינתה את משטרת הונג קונג בעקבות השימוש בגז מדמיע ומים כנגד מתפרעים אלימים. כעת, אחרי ימים בודדים של הפרעות, המשטרה בארצות הברית כבר יורה על המפגינים לפני שהתקיימו שיחות מפייסות כלשהן".

כמובן שצריך להתייחס לדבריו של ז'ינג בעירבון מוגבל, בייחוד לאור העובדה שמדובר בשופר תעמולה של הממשל הסיני. אך דבריו, ביחד עם ההתבטאויות של מנהיגים נוספים, רק מחדדים את גודל הפגיעה בתדמיתה של ארה"ב בימים האחרונים.

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE