סיפור ידוע הוא על שני נציגים של חברה לייצור נעליים אשר הגיעו לכפר באפריקה וראו שכל התושבים בו הולכים יחפים. אחד מהם התקשר לבוס שלו ואמר: ״אין טעם לפתוח פה סניף של החברה, אף אחד מהאנשים כאן לא הולך עם נעליים״. לעומתו, האיש השני התקשר לבוס ואמר: ״רק לכאן לבוא ומהר! כולם יחפים וצריכים נעליים!״
בהמשך לטור הקודם, בו דיברנו על אנשים שבחרו או נאלצו לשנות את כיוון הקריירה שלהם, ישנם ביניהם - ובכלל - רבים החולמים להיות עצמאיים ולא תלויים באף מעסיק. אך על מנת להקים עסק עצמאי משגשג, יש לא מעט גורמים שחייבים לקחת בחשבון בדרך להצלחה. אז איך תדעו שאתם מוכנים לצאת לדרך חדשה ולפתוח עסק עצמאי?
דבר ראשון, כשאדם חושב על פתיחת עסק עצמאי, הוא צריך לבדוק את מצב הפרפרים בבטן. יש פרפרים בבטן שהם של התרגשות, ויש כאלה הנובעים מפאניקה.
כדאי לי לבדוק עם עצמי, האם אני בכלל רוצה לפתוח עסק עצמאי כי אני מרגיש שאני מוכן? האם אני יודע במה זה כרוך? האם אני יודע מה אני יכול לתת מעצמי? או שמא זה רק כי אני רואה שכולם סביבי הם בעלי עסקים עצמאיים ואני היחיד שאין לו?
נחוש לעשות דברים בעצמך? זאת התחלה מעולה
לפעמים אדם נמצא במקום עבודה, בין אם זה במכירות או במקצוע אחר, ומרוויח יפה מאוד. אז הוא מסתכל על זה מהצד וחושב: אני יכול לעשות את זה בשביל עצמי! אם אדם מגיע למצב כזה, הוא כבר נמצא בשלב בחיים שהוא בכיוון של להיות מוכן לפתוח עסק עצמאי. אבל אם זה רק ״למה לי אין ולכולם יש?״, כנראה אתה עדיין לא לגמרי בשל לעשות את הצעד לכיוון העצמאות. חשוב לזכור כי כל מי שיש לו עסק עצמאי מצליח, הוא מצליח. אך לא כל מי שיש לו עסק עצמאי באמת יצליח. וזה הבדל משמעותי!
אם הגעת לשלב שהחלטת שאתה הולך על זה ופותח עסק עצמאי, יש לשאול כמה שאלות מהותיות, שיעזרו לך לעשות את הצעד הזה על הצד הטוב ביותר.
בראש ובראשונה - באיזה תחום יהיה העסק שלך? אם זה בתחום בו אתה נמצא כרגע, שפשוט למדת משהו ואתה מרגיש מספיק בטוח ללכת בו לבד, ואם כן - האם אתה רוצה ללכת לבד או עם שותף? וזו נקודה מאוד קריטית!
חובה למצוא שותף שמביא איתו משהו שלך אין. ישנה טעות רווחת בקרב אנשים, הבוחרים לעצמם שותף שדומה להם. בעיני, אם אתה רוצה מישהו כמוך, תסתכל במראה. לעסק שלך כדאי שתביא מישהו שמביא משהו אחר. לדוגמא – אם אתה מאוד מסודר ואנליטי, תביא מישהו שמתעסק יותר במכירות ושיווק. וההיפך - אם אתה הוא זה שטוב במכירות ושיווק, תביא מישהו אנליטי. חשוב להביא מישהו שיודע לעשות משהו שאתה לא יודע או - וזה לא פחות חשוב - לא אוהב לעשות.
קודם כל ערוך סיעור מוחות עם עצמך
אגב, עם השנים, נוכחתי לדעת שסדר הוא אחד הדברים הכי חשובים בפתיחת עסק. זה נותן להבין איפה החורים והחוסרים, מה לא מסתדר במשוואה של העסק. זה לא מספיק להיות חכם ומבריק, הסדר יגרום לך להבין בכל רגע נתון מה מצבך והאם אתה בדרך הנכונה או לא.
השלב הבא הוא לכתוב את ראשי הפרקים של הנושאים שהעסק שלך יכיל, מה יש לעשות במסגרת העסק; מכירות, קנייה של מוצרים, שיווק, תקשורת עם אנשים וכדומה.
לדוגמא, בתחומי הקונסטרקשן או הסולאר, שמאוד נפוצים כיום, יש את נושא הלידים: מאיפה מגיעים הלידים? האם יהיה לי חדר טלמרקטינג, האם אני אקנה לידים מאתרים, או האם אני אפרסם במגזינים? לאחר מכן, כשכבר יש לי לידים – האם אני איש המכירות? האם אני מנהל את אנשי המכירות? או שאני רק טוב מאוד בלהביא את הלידים, אבל עלי לחפש מנהל מכירות? השלב הבא זה הפרודקשן – מי יבצע עבורי את העבודות? וכן הלאה.
את כל הנושאים ברשימה שהכנת יש לסדר בטור, לא בשורה! לאחר מכן, שב וכתוב מה התפקיד שלך בתוך העסק. אם אתה יודע מה התפקיד שלך בצורה ברורה, החלק הבא הוא להבין מה אתה לא הולך לעשות. כי שוב, מה שאתה לא תעשה, יעשה השותף שלך, ואם בחרת לא להכניס שותף, תצטרך להעסיק עובדים שיעשו את הדברים שאתה פחות חזק בהם.
בחרו את השותף שלכם בחוכמה
השלב הבא הוא לבנות מסגרת זמנים: מתי העסק ייפתח? לבדוק האם תאריך היעד שהצבת הוא באמת ריאלי? מה עוד צריך לקרות כדי שהעסק ייפתח? כמה כסף אתה צריך להביא כדי שהוא ייפתח וכדי שלא תהיה לחוץ מדי מבחינה כלכלית, לפחות שלושה חודשים קדימה?
לדוגמא – אם החלטת לפתוח מסעדה. איפה תפתח אותה? כמה תעלה לך השכירות? בכמה תמכור כל מנה? יכול להיות מצב שרק שנה אחרי שפתחת את המסעדה תתחיל לראות ממנה רווחים. ממה תחיה בינתיים? בנוסף, האם אתה הולך לעבוד בעצמך במסעדה, כמו להיות השף, ובכך לחסוך הוצאות על עובדים אחרים?
אחרי ששאלת את עצמך את כל השאלות הללו, אם ענית עליהן ומצאת להן פתרון – אתה מוכן לפתוח את העסק!
אתה בטוח שאתה מוכן לפתוח את העסק הראשון העצמאי שלך?
דבר נוסף שמאוד עוזר בכל התהליך של פתיחת עסק עצמאי זה לחפש מישהו שעושה את מה שאני רוצה לעשות. יותר קל לחקות מישהו שעושה דברים בצורה טובה מאשר להמציא משהו מאפס. וזה בסדר גמור ללכת בעקבות משהו שאתה יודע שאתה רוצה, הרי צריך לרצות משהו בשביל להגיע אליו. זאת ועוד, זוהי דרך טובה לבדוק את מצב השוק באותו התחום בו אני רוצה לפתוח את העסק שלי.
אז בהמשך למשל הנעליים מההתחלה, הרבה מהדברים תלויים באיך אנחנו מסתכלים על המצב הנתון, איך אנחנו חווים אותו. זכרו – אין עסק שאי אפשר להצליח בו, יש עסק שכנראה לא עשינו אותו מספיק טוב.
שיהיה בהצלחה!
רקפת אהרון הינה בעלת חברת Rakefet A, לפיתוח אישי ועסקי. ב-25 שנים האחרונות היא ליוותה עשרות אלפי אנשים להצלחה בעסקים ובחיים, תוך עזרה ביצירת בהירות מחשבתית וחיבור בין העולם האישי לעסקי.
[email protected] | 818-970-2080 | 833-COOL-COACH