הלוח הגדול
דרושים, דירות להשכרה, למכירה, רכב, יד שנייה
תמונה אחת שווה אלף מילים: תיעוד מלב התקריות מפריך את טענות המשטרה
בעידן שבו כמעט כל בן אדם מחזיק במצלמת וידאו איכותית בכיס שלו, תמונות וסרטונים מזירות האירועים מוכיחים כי במקרים רבים קיימת סתירה בין העובדות כפי שהוצגו ע"י המשטרה, לבין המציאות בשטח. המקרה הבולט ביותר הוא כמובן ג'ורג' פלויד, שמקרה מותו הצית גל של מהומות והפגנות ברחבי ארצות הברית

זמן קצר לאחר מותו הטרגי של ג'ורג' פלויד, במשטרת מיניאפוליס טענו כי הוא מת בעקבות "אירוע רפואי במהלך אינטרקציה עם השוטרים", בעיר באפלו שבניו יורק, המשטרה המקומית טענה שמפגין "מעד ונפל", ואילו בפילדלפיה טענו רשויות החוק שסטונדט שספג פגיעה קשה בראשו היה מעורב בתקיפה של שוטר.

במהרה, שלוש הטענות של המשטרה הופרכו לחלוטין, בעיקר בזכות תמונות וסרטונים שבהם האירועים תועדו. מעבר למבוכה הגדולה שנגרמה למשטרה בשלוש הערים הללו, פרסום הודעות רשמיות שהינן מטעות במקרה הטוב, ושקר מוחלט במקרה הרע, גם פוגע באמון הציבור בכלל רשויות החוק בארצות הברית.

 

הרשמה לקבלת הניוזלטר היומי ועדכונים חשובים


תיעוד שלושת האירועים שהפריך את טענות המשטרה. מימין לשמאל: פילדלפיה, בפאלו ומיניאפוליס (צילום: AP)

 

ראוי לציין כי שלוש רשויות אכיפת החוק המדוברות מכחישות כי הן פרסמו הודעות כוזבות, אך הודו שלעיתים מפורסם מידע שאינו מדויק במאה אחוז בגלל המציאות האינטרנטית, בה תיעוד מאירועים מופץ לפני שהודעות רשמיות מפורסמות. בנוסף, שוטרים רבים טוענים שהסרטונים מעניקים תמונת מצב חלקית בלבד, ושהם בדרך כלל לא מצליחים לספר את הצד של השוטר.

לעומת זאת, מומחים למשפט טוענים שפרסום הודעות כוזבות הוא חלק בלתי נפרד מתרבות השתיקה שקיימת במשטרות רבות, בייחוד בנוגע לדיווחים על התנהגות לא הולמת של עמיתיהם. בנוסף, רבים מצביעים על מערכת המשפט, שבמקרים רבים נותנים עונשים קלים לשוטרים שמורשעים במעשי אלימות (בהשוואה לנאשמים אחרים שאינם שוטרים).

כזכור, גל ההפגנות ברחבי ארצות הברית החל עם פרשת ג'ורג' פלויד. בתיעוד שפורסם מזירת האירוע (ומאז נצפה ע"י מיליארדרים ברחבי העולם) נראה השוטר לשעבר דרק שובין, בעודו דורך על צווארו של פלויד במשך קרוב לתשע דקות. על אף שהתחנן לחייו ואמר שהוא אינו נושם, לא שובין ולא שלושת השוטרים הנוספים (שמאז פוטרו) עשו דבר כדי לעזור לו.

 

 

בהודעה הראשונה שפורסמה אודות האירוע ע"י משטרת מיניאפוליס הוסבר כי פלויד "עבר אירוע חירום רפואי" לאחר שהתנגד למעצר ונאזק. השבוע הודה ג'ון אלדר, דובר המשטרה בעיר, כי הוא כלל לא ביקר בזירת האירוע - הנחיה שקיימת באירועים מסוג זה. לדבריו, הוא ידע שהמעצר תועד ע"י מצלמות הגוף של השוטרים, אך הוא גם ידע שלא תינתן לו הזדמנות לבחון את התיעוד בשעות הראשונות לאחר האירוע.

בפועל, אלדר נכח בישיבה עם בכירי המשטרה, קיבל תדרוך על האירוע ופרסם את הודעתו. רק בדיעבד התברר כי גם בכירי המשטרה לא ביקרו בזירת האירוע. למעשה, רק כעבור מספר שעות, כאשר הסרטון המפורסם החל לעשות את דרכו ברשתות החברתיות, במשטרה הבינו כי פרסמו הודעה שאינה מדויקת.

אלדר טען כי רצה לפרסם הודעת הבהרה באותו הרגע, אולם בשלב הזה החקירה כבר הועברה ממשטרת ומיניאפוליס ללשכת המעצרים הפליליים (BCA - מעין FBI מקומי במינסוטה): "בחיים לא הייתי משקר כדי לטייח מעשה של מישהו אחר", הוא אמר בשיחה עם סוכנות הידיעות AP.

 

מימין: הרגעים בהם גוגינו נדחף. משמאל: שניות לאחר מכן, הוא שוכב על הקרקע ומדמם מראשו (צילום: WBFO)

 

כאמור, הפרשה השנייה התרחשה בצפון ניו יורק, בעיר באפלו: מפגין בן 75 נדחף באלימות ע"י שני שוטרים, דבר שגרם לו ליפול אחורה ולהתחיל לדמם מראשו. גם כאן המשטרה פרסמה הודעה ראשונית מטעה, בה נטען כי "אדם נפצע כאשר מעד ונפל".

רק כעבור מספר שעות, כאשר סרטון פורסם שבו המפגין - מרטין גוגינו - מתקרב לעבר השוטרים, לפני שנדחף באלימות. במשטרה התנצלו על פרסום ההודעה, ומפקד המשטרה המקומית הורה להשעות את שני השוטרים המעורבים: "ההודעה הראשונה פורסמה באמצעות מידע חלקי בלבד, במה שהיה אירוע מתגלגל", אמרו במשטרה.

 

 

כנגד שני השוטרים הוגש כתב אישום בגין תקיפה קשיש, ו-57 שוטרים נוספים מהיחידה לפיזור הפגנות התפטרו ממנה במחאה על העמדתם לדין של השניים.

גם מושל ניו יורק, אנדרו קואומו, התייחס לפרשה וצייץ כי "מדובר בתקרית מבישה שאינה מוצדקת כלל. שוחחתי עם ראש העיר והסכמנו שיש להשעות ללא שכר את השוטרים המעורבים, עד שתושלם חקירה רשמית. שוטרים צריכים לאכוף את החוק, לא לנצל אותו", הוא כתב.

 

ד

 

הפרשה השלישית התרחשה בפילדלפיה, שם סטודנט בן 21 הלומד באוניברסיטת טמפל, נזקק לאשפוז לאחר שהותקף בראשו באמצעות אלת מתכת. אך עוד לפני שפונה לבית החולים, הצעיר היה במעצר במשך קרוב ל-40 שעות. הסיבה? הוא הואשם בתקיפת שוטר.

רק כאשר עורך דינו של הסטודנט הגיע למשרד התביעה בעיר והציג להם סרטון מתוך האירוע, הוחלט לשחרר אותו באופן מיידי ולעצור את השוטר. אתמול (שני) השוטר - ג'וזף בולוניה, בעל 30 שנות ותק - הסגיר את עצמו לידי המשטרה.

 

 

חשוב לזכור שאירועים מסוג זה אינם חדשים, אך העובדה שכמעט כל אחד מאיתנו מחזיק במצלמת וידאו איכותית בכיס, בשילוב עם השכיחות של רשתות חברתיות, הובילו לכך שיותר ויותר אירועים כאלה מתרחשים.

לנאורד סייפס, שוטר לשעבר ומומחה ליחסי ציבור משטרתיים, טוען כי קיים פתרון פשוט לבעיה: "המשטרה צריכה לבחון לעומק כל תיעוד של אירוע לפני שמידע מפורסם לציבור. אם הם לא בטוחים בנוגע למה בדיוק התרחש באירוע כזה או אחר, שיודיעו שזה נמצא בחקירה וזהו. אין שום היגיון בפרסום הודעה היום אם צריך לחזור בה בעוד יומיים".

 

50% לא
50% כן
?האם הכתבה עניינה אותך
YOU MIGHT ALSO LIKE