מדענים מאיטליה מדווחים כי מצאו שרידי נגיף covid-19 בדגימות ביוב ומי שופכין שנלקחו מממערכות הניקוז בערים מילאנו וטורינו עוד בדצמבר 2019.
המכון הלאומי לבריאות הציבור באיטליה מדווח כי נבחנו 40 מערכות ביוב ומערכות מחזור מי שופכין בצפון איטליה, בין החודשים אוקטובר 2019 לפברואר 2020. בהודעה הרשמית נמסר שעדויות מפלילות של קיום הנגיף נמצאו בדגימות כבר מ- 18 בדצמבר.
"המידע החדש הזה עשוי להסביר את מועד תחילת התפשטות הנגיף באיטליה" אמרה ג'וזפינה לה-רוסה שהובילה את צוות המדענים בגילוי הפורנזי החדש. עדויות להמצאות הנגיף במערכות הביוב נמצאו גם באוסטרליה, הולנד וצרפת ומכאן יותר ויותר מדינות משתמשות בטכניקה לניתור נגיף המגפה.
מדענים ממדינות שונות מצביעים על העובדה שנמצאות עוד ועוד הוכחות להמצאות הנגיף ברחבי העולם עוד לפני סוף 2019. עדות נוספת של מדענים מצרפת, מצביעה על כך שתושב צרפת חלה בנגיף כבר בדצמבר 2019. ממצאים אלה מחזקים את הטענה שההודעות של ממשלת סין על המצאות הנגיף בתחומה רק בימים האחרונים של 2019 לא היו אמינות במיוחד, ומחזק את הסברה ששלטונות סין למעשה ניהלו במשך מספר חודשים מהלך של הסתרת עדויות לקיום הנגיף. וזאת, בו בזמן שאזרחי סין, גם מאזורים שנחשבים לנגועים, הורשו לטוס לרחבי העולם, גם בזמנים מתקדמים שנאסרה עליהם התנועה אל חלקים נרחבים בסין עצמה.
בתוך כך, אירגון הבריאות העולמי מדווח כי השתוללות ההדבקה של מגפת נגיף הקורונה הגיעה לשיא חדש, לאחר שבמהלך יום חמישי ה-18 ביוני אובחנה מסה עצומה של 150,000 נדבקים חדשים בעולם.
מזכ"ל הארגון טדרוס גברהיסוס אמר כי: "העולם נמצא בשלב מסוכן חדש. הנגיף עדיין מתפשט במהירות, הוא עדיין מסוכן מאוד, ורוב האנשים עדיין חשופים אליו".
נכון לכתיבת שורות אלה, מספר הנדבקים העולמי עומד על 8.75 מיליון אנשים, מתוכם כ 3.7 מיליון חולים אקטיביים, כ-460,000 איש שנפטרו מהמחלה ו- 4.6 מיליון לכאורה החלימו ממנה. במאמר מוסגר, יש לציין שחלק לא קטן של מי שהוגדרו כ"מחלימי קורונה", כלומר, אלה שכבר לא נמצאה עדות לקיום אקטיבי של הנגיף בגופם, מספרים על תופעות בריאותיות לא קלות המלוות אותם גם לאחר שסווגו כ"מחלימים".
לדברי המזכ"ל גבריהסוס - למרות שכאמור מחצית מקרי ההדבקה נרשמו בארצות הברית ובמדינות נוספות בדרום אמריקה, נרשמה עלייה מדאיגה גם בדרום אסיה ובמזרח התיכון. המזכ"ל הפציר בציבור להקפיד על ריחוק חברתי ולנקוט משנה זהירות.
מייק ראיין, מבכירי ה-WHO הצביע על ההתפרצות משמעותית במיוחד בברזיל, ואמר כי ביממה הקודמת נרשמו 1,230 מקרי מוות ברחבי המדינה הגדולה בדרום אמריקה. לפי ראיין, 1 מכל 8 מהנדבקים במדינה דוברת הפורטוגזית הם עובדים בצוותים הרפואיים. נכון לזמנים הללו, ברזיל שנייה רק לארצות הברית בהתפשטות הנגיף במספרים מוחלטים.
ואכן, בימים האחרונים, אפילו בישראל, שהיתה ועודנה נחשבת כמדינה מהמובילות בעולם בבלימה יחסית של המגיפה ובמיוחד בכל הנוגע למיעוט המקרים הקשים ושיעור התמותה הנמוך מן הנגיף, נרשמת מגמה מדאיגה לאחר שאובחנו 350 נדבקים חדשים ביום אחד. יש יאמרו, תוצר של מעבר מסגר כמעט מלא לפני כחודשיים, לבין תחושת שאננות אצל ציבור ניכר בישראל, והתרופפות ניכרת בהקפדה על הכללים למניעת הדבקה.