כלכלת ארצות הברית התכווצה ב-32.9% בין החודשים אפריל ליוני, הירידה הגדולה ביותר שנרשמה אי פעם במהלך רבעון בודד. כך עולה מדו"ח משרד המסחר שפורסם מוקדם יותר היום (חמישי).
אילוסטרציה (צילום: AP)
למעשה, כעת ניתן לקבוע באופן רשמי שכלכלת ארצות הברית נמצאת במיתון, שכן רוב הכלכלנים מגדירים את המושג כשני רבעונים רצופים שבהם התמ"ג רושם מגמה שלילית (ברבעון הראשון של השנה, בו השפעות המגפה לא הורגשו במלואן, התמ"ג ירד ב-5%).
מצד אחד, מדובר בירידה הגדולה ביותר שנרשמה ברבעון מאז 1958, אז הכלכלה התכווצה ב-10% (הממשל האמריקאי עוקב אחר נתוני הרבעון רק משנה זו, אך בשנת 1932 - שיא תקופת השפל הגדול - הכלכלה האמריקאית התכווצה ב-12.9%). לכאן או לכאן, הנתונים שפורסמו היום גבוהים באופן משמעותי.
מאידך, יש גם נקודות חיוביות בדו"ח: בראש ובראשונה, הירידה של 32.9% בתמ"ג בכל זאת נמוכה מהתחזיות של כלכלני וול סטריט, שסברו שהנתון יעמוד על כ-35%. בנוסף, בשבוע הבא יפורסם דו"ח המשרות של חודש יולי, שלפי ההערכות יחשוף תוספת של כ-2.3 מיליון משרות למשק - כמות שתוריד את שיעור האבטלה לסביבות 10% (כפול ממה שהיה ערב המשבר, אז בכל זאת מדובר בהתקדמות משמעותית בכיוון הנכון).
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
במקביל לדו"ח משרד המסחר, במשרד העבודה האמריקאי פרסמו את דו"ח האבטלה השבועי: 1.434 מיליון אמריקאים פנו לראשונה ללשכות האבטלה. מעבר לכך שמדובר בשבוע השני ברציפות שבו הנתון עולה (אחרי שרשם ירידה הדרגתית במשך 15 שבועות רצופים), גם מדובר בשבוע ה-19 ברציפות שבו יותר ממיליון איש פונים לראשונה ללשכות האבטלה.
עלייה של קרוב ל-900 אלף נרשמה גם במספר הבקשות המתמשכות (שמוגדרת באופן רשמי כשבוע שני או יותר שבו אותו בן אדם מקבל סיוע ממשלתי). אליהם צריך להוסיף כ-830 אלף אמריקאים שפנו ללשכות האבטלה לראשונה, במסגרת תוכנית "Pandemic Unemployment Assistance" (לעיתים קרובות היא מופיעה תחת ראשי התיבות PUA). תוכנית זו נועדה לעצמאים ועובדים במשרות מזדמנות כגון נהגי אובר וליפט.
בפועל, כיום ישנם כ-17 מיליון תושבים הזוכים לאבטלה "רגילה", וכ-12.4 מיליון מובטלים נוספים המקבלים סיוע במסגרת תוכנית PUA.
כאשר מחברים את הבשורות הכלכליות הקשות, ניתן להבין מדוע הנשיא טראמפ בחר דווקא היום לעלות לסדר היום את האפשרות שידחה את הבחירות.