העובדה שמגפת הקורונה הסבה פגיעה קשה לכלכלה האמריקאית אינה חדשה, אך השבוע התקבלה הוכחה נוספת לעוצמת המשבר: קרוב ל-90% מהמסעדות והברים בעיר ניו יורק לא הצליחו לעמוד בתשלום שכר הדירה בחודש שעבר.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
NYC Hospitality Alliance - איגוד של מסעדות, ברים, מלונות ועוד - עומד מאחורי הסקר, שבו השתתפו קרוב ל-500 בעלי עסקים בחמשת רובעי העיר. הסקר בוצע בין ה-25 באוגוסט ל-11 בספטמבר, וממנו עולה ש-87% מהברים ומסעדות בעיר לא שילמו שכר דירה עבור חודש אוגוסט.
מעבר לנתון הגבוה שמעורר דאגה רבה, ראוי להדגיש כי מדובר בעלייה של 4% לעומת חודש יולי ו-7% לעומת חודש יוני - מגמה שקשה להסביר, בייחוד בהתחשב בכך שיותר ויותר בתי עסק נפתחו במהלך הקיץ.
עוד עולה מהסקר כי 60% מבעלי הנכסים לא הסכימו לוותר על דולר אחד בשכר הדירה על אף המשבר הכלכלי החמור. מתוך 40% שכן הסכימו להתגמש ולבוא לקראת העסקים, כשליש בלבד ויתרו על מחצית הסכום או יותר.
בעוד שבוע בדיוק, ב-30 בספטמבר, למסעדות בעיר יתאפשר לפתוח את אזורי הישיבה (עם מגבלה של עד 25% מכמות הסועדים הרגילה), אך יתכן שגם המהלך הזה לא ימנע את קריסתן. הסיבה לכך היא הצניחה בביקוש למסעדות, בייחוד במנהטן (שכן, משרדים רבים עברו למתוכנת של עבודה מהבית, ותיירים רבים כלל לא מגיעים לעיר).
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
"מגפת הקורונה גרמה למשבר קשה ביותר בתעשיית המסעדות, הברים וחיי הלילה", מסביר אנדרו ריגי, מנכ"ל האיגוד, "אך שלא יהיה ספק, עוד לפני שהקורונה הגיעה אלינו, כאשר בתי העסק פעלו במתכונת שגרתית, היה קשה מאוד לעמוד בהוצאות שכר הדירה הגבוהות. המשבר הזה מוביל לסגירת עסקים המונית, ויש 150 אלף עובדים בתעשייה שטרם חזרו למקום עבודתם".
לדבריו, הפתרון הטוב ביותר צריך להגיע באמצעות חקיקה בקונגרס: "תעשייה זו היא חלק בלתי נפרד מהעיר ניו יורק, הן מבחינה כלכלית והן מבחינה תרבותית. על כן, אנו זקוקים לחקיקה שתסייע בהוצאות שכר הדירה, שתאריך את מדיניות אזורי הישיבה החיצוניים ולגבש מתווה להרחבת אזורי הישיבה הסגורים", הוא אמר.
מסעדה בווסט וילג' (צילום: AP)
במקביל לניסיון להשיג עזרה כספית מהממשל הפדרלי, מסתבר שמרבית בעלי המסעדות פנו לבעלי הנכסים במטרה לבצע שינויים בהסכמי השכירות, אך מהסקר עולה כי 90% מתוכם נענו בשלילה.