אנשי משרד מתחילים לטפטף לאט בחזרה לבניני המשרדים של יוסטון, טקסס. אבל עבור חברות רבות, השאלה כמה שטח הם יצטרכו בעתיד עדיין נמצאת בדיון.
חלק מאנשי המפתח בתעשייה התריעו על כך שצמצום חברות הוא בלתי נמנע כעת, לאחר שטכנולוגיות עבודה מרחוק אומצו באופן נרחב. אחרים אומרים שהצורך בחלל משרדי נותר בעינו - במיוחד בטווח הארוך.
חברות שחכרו משרד במהלך 10 השנים האחרונות, ללא קשר לתעשייה, בחרו בעיקר להפוך את החלל שלהם צפוף ויעיל יותר, אמר מנהל 'היקס ונצ'רס', פטריק היקס.
"זה אומר פחות אזור עבודה אישי, יותר מרחב שיתופי. אז עם הדבר החדש הזה(השפעות המגיפה), הייתי אומר ש- 90% מהם אפילו יצטרכו אפילו יותר מרחב".
היקס אמר שהוא יהיה בהלם אם התפוסה במשרד בנכסים שלו תיפול אפילו ב-5% מהמקום שבו הם היו לפני מגפת נגיף הקורונה. במקום זאת, הוא צופה שהשימוש בחלל יישאר נחוץ לזמן שחיסון שבסופו של דבר יגיע ואז יותר אנשים יחזרו למשרד.
מנכ"לית 'גנסלר', סטפני בוריט אמרה שהיא גם חושבת שהסכום הכולל של רוב משרדי החברה ייראה דומה מאוד בעתיד. הפוקוס העיקרי עבור חברות יהיה הקצאה מחדש של החלל וכיצד הוא מתפקד כדי לספק יותר ריחוק חברתי.
סגן נשיא CBRE ג'ון לי אמר כי כרגע, אין לו כל לקוחות בגודל משמעותי אשר מרחיבים את החלל המשרדי שלהם.
האם עובדי המשרד ימשיכו לעבוד מהבית לאחר שחרור חיסון?
אי הוודאות הכלכלית של המגפה, אילצה חברות רבות לעכב את פריסת ההון או לבצע שינויים משמעותיים. אבל חידושי החכירה צפויים לעלות באופן בלתי נמנע במהלך 2021, וחברות רבות ייאלצו לקבל החלטה.
זה כבר התחיל לקרות, לדברי היקס. כעת, לאחר שתפוסת המשרדים חזרה ל-50% בתיק ההשקעות שלו, הדיירים מעוניינים יותר בתכנון לעתיד.
מנכ"ל 'טרנסווסטרן', דאג ליטל אמר כי כרגע, אי הוודאות מובילה לתנאי חכירה קצרים יותר של חידוש ביוסטון.
"ברוב המקרים הם רוצים להישאר בבניין, אבל אנחנו לא רואים את חידוש זמן שהייה ארוך כמו בעבר. ראיתי בעבר חידוש חוזים לחמש ועשר שנים. אתה רואה יותר הארכה לטווח קצר יותר, אבל אנחנו מקווים שזה ישתנה", אמר ליטל.
בעוד חברות שבסיסן ביוסטון ממשיכות להעריך את היקף השימוש במשרד שלהן, עשויה להיות מגמה חיובית אחת ב-2021 ומעבר לה: רילוקיישן של חברות.
חלל משרדי של חברת הייטק אמריקאית
"אני מאמין ב-2021 ובהמשך, אני מצפה לראות הרבה רילוקיישן של תאגידים מגיע לטקסס. עכשיו זה מסתכם במנהיגות של העיר שלנו - כמה מהתאגידים בעבר הגיעו ליוסטון לעומת אוסטין או לדאלאס?" הבסיר מנכ"ל 'ניטיה קפיטל' סוואפניל אגרוואל .
לחברות שיעברו ליוסטון יהיה את הלגיטימציה לבחירת המשרדים, ביוסטון היו שיעור אחוזי משרדים פנויים ישיר של 19% במהלך הרבעון השלישי של 2020.
על פי דו"ח שוק המשרדים האחרון של Transwestern. הזמינות הכוללת של שטחים משרדיים פנויים, הסתכם ב-25%.
רבים מהמבנים הללו נבנו בשנות ה-70 וה-80, ובעלי הבית יצטרכו לבצע שיפוצים משמעותיים אם הם מקווים להיות נחשקים לשכירות.
לי הוסיף ש"מחצית משוק המשרדים שלנו ביוסטון נבנה בין 1979 ל-1983. אז בניינים אלה מתקרבים לגיל 40, זה פשוט הכרחי עבורם לשפץ ולשדרג כדי להוסיף עוד תוספות הכרחיות. סוג של לשמור על קשר טרנדים של בריאות, או בכנות, כי הם פשוט מיושנים".
אז מה צופן העתיד לעובדים המשרדיים, האם אנשי המפתח בתעשייה צודקים ונחזור לחיים משרדיים מאוכלסי עובדים בצפיפות כמט או אפילו יותר מימי טרום המגיפה, או שנמשיך לחיים חדשים בתחום העבודה שהסתגלו למציאות עבודה מהבית ושוק הנדלן המסחרי ישקע? נמתין לחיסון הקורונה ונגלה.