המירוץ להשגת חיסון לקורונה נכנס לישורת האחרונה לאחר שמוקדם יותר היום (שני) חברת מודרנה הודיעה שהניסוי הקליני שלה רשם 94.5% הצלחה במניעת הידבקות בנגיף. ביחד עם תוצאות דומות שהתקבלו בניסוי של פייזר, נראה כי כבר בדצמבר החיסון יופץ בקרב חלק מאוכלוסיית ארצות הברית.
אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
על אף ששני החיסונים עדיין צריכים לעבור תהליך אישור מצד מנהל המזון והתרופות (FDA), מדובר בבשורות נהדרות עבור ארה"ב, שבסוף השבוע חצתה את רף 11 מיליון הנשאים (כשבוע בלבד לאחר שהגיעה לעשרה מיליון). בנוסף, במדינות וערים רבות שוקלים להטיל מגבלות נוספות (בחלקן, למשל בניו יורק, כבר הורו לבתי עסק להיסגר במהלך הלילה), בייחוד לקראת חג ההודיה שחל בשבוע הבא.
כדי שיהיו יעילים במניעת הידבקות בקורונה, החיסונים של מודרנה ופייזר ניתנים בשתי מנות, בהפרש של כמה שבועות. כאמור, ב-FDA טרם נתנו את האישור הסופי לשתי החברות, אך כבר עתה ברור שלא יהיו מספיק מנות זמינות על מנת לחסן את כל 330 מיליון תושבי ארה"ב, לפחות לא בשלב הראשון.
עם זאת, בממשל צופים שכל אחת מיצרניות התרופות תוכל למסור כ-20 מיליון מנות של החיסון במהלך השבועיים האחרונים של דצמבר (כמות המספיקה לחיסון של 20 מיליון איש), מהלך שיאפשר לחסן מבוגרים, אנשים שנמצאים בקבוצת הסיכון לחלות במחלת קוביד-19 ועובדים בבתי החולים ומרפאות.
"מלאי החיסונים רק ילך ויגדל עם הזמן, ובמהלך שנת 2021 כל הבוגרים בארצות הברית יוכלו להתחסן", הסבירו במרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), "עם זאת, יתכן שהחיסון לילדים קטנים לא יהיה זמין עד שיושלמו מחקרים נוספים".
ממתינים לאישור החריג מצד ה-FDA (צילום: Shutterstock)
מנכ"ל חברת מודרנה, סטפן בנסל, אמר אתמול שהחיסון אמור להיות זמין לכלל תושבי ארצות הברית עד חודש מאי הקרוב: "להערכתי, עד חג הממוריאל דיי, כל מי שמעוניין להתחסן בארצות הברית יוכל לעשות זאת", הוא סיפר בראיון לאתר "ביזנס אינסיידר".
מסגרת הזמנים דומה מאוד לזו שהוצגה ע"י הנשיא טראמפ ביום שישי האחרון, שאמר שהחיסון יופץ בקרב אנשים בקבוצת הסיכון ועובדי בתי החולים, ואז יגיע למרבית מדינות ארצות הברית באפריל.
הנשיא אף ציין כי הורה שלא להעביר את החיסון לידי הרשויות בניו יורק: "מסיבות פוליטיות, המושל החליט שהוא לא רוצה לקבל את החיסון כי זה מגיע מהממשל הזה. לא נוכל לשלוח את החיסון למדינה שלא תפיץ אותו בקרב התושבים. כואב לי להגיד את זה, אבל עד שלא נקבל אישור מניו יורק, לא נשלח לשם חיסון. המושל קואומו יצטרך להגיד לנו כשהוא יהיה מוכן".
"אפשר לדבר על חזרה לשגרה בקיץ הבא": ד"ר אנתוני פאוצ'י, מנהל המכון הלאומי לאלרגיות ומחלות זיהומיות (צילום: Getty Images)
חשוב להבהיר כי ההודעות שפורסמו בימים האחרונים ע"י פייזר ומודרנה מתבססות על נתוני המחקרים הקליניים שהן בעצמן ביצעו. עובדה זו כמובן לא מעידה על כך שהדיווחים לא אמינים, אולם רשויות הבריאות ייאלצו לבדוק ולאמת את הנתונים לפני שניתן יהיה להפיץ את החיסונים השונים.
ראוי להוסיף כי תהליך האישור בדרך כלל נמשך חודשים ארוכים, אולם במקרים האלה מדובר בתהליך מזורז שאמור להימשך בין עשרה ימים לשבועיים.
More good news today from #OperationWarpSpeed: The Moderna/NIH vaccine candidate is now the second vaccine to show the potential for very high efficacy in Phase 3 trials. https://t.co/dfUJNNc7fE
— Secretary Alex Azar (@SecAzar) November 16, 2020
כאמור, ההערכות הן שה-FDA יעניק את האישור החריג לפייזר כבר בתוך כמה שבועות, והחיסונים הראשונים יופצו למדינות השונות לקראת סוף חודש דצמבר. אלכס אזר, שר הבריאות ושירותי האנוש, אמר בסוף השבוע שהמטרה העיקרית תהיה לחסן את שלוש הקבוצות באוכלוסייה - בני 65 ומעלה, בעלי מחלות רקע הנמצאים בקבוצת הסיכון ועובדי בתי החולים, מרפאות ופרמדיקים - עד סוף חודש ינואר.
ד"ר אנתוני פאוצ'י, מנהל המכון הלאומי לאלרגיות ומחלות זיהומיות, בירך על ההתקדמות המרשימה בהשגת החיסון. לדבריו, אם יצליחו לתת חיסון לשלוש הקבוצות באוכלוסייה כבר החורף, ואם החיסון אכן יהיה זמין עבור מרבית התושבים לקראת חודש מאי, "בהחלט ניתן לדבר על חזרה לשגרה בקיץ הבא".