דונלד טראמפ צפוי לחתום מחר (שלישי) על צו נשיאותי, שמטרתו לוודא שכלל האמריקאים יזכו לחיסון נגד קורונה לפני שהממשל הפדרלי יתחיל לסייע למדינות אחרות להשיג ולהפיץ את החיסון, כך על פי הדיווחים ב"פוקס ניוז".
הנשיא טראמפ חותם על צו, מוקדם יותר השנה (צילום: Getty Images)
בכיר בממשל אמר שהחתימה על הצו היא חלק "מרצונו של הנשיא לשים דגש על מדיניות 'אמריקה ראשונה'". עם זאת, חשוב להדגיש כי תוכן הצו טרם פורסם, כך שבפועל קשה להצביע על השינויים שייגרמו בעקבות החתימה.
לפי הדיווחים, על אף שהצו נועד לתת עדיפות לאמריקאים על פני מדינות זרות, הוא כולל הנחיה למספר גופים ממשלתיים - לרבות משרד החוץ - לפיה יש להיערך לספק סיוע בהשגת החיסון למרבית מדינות העולם.
בנוסף, לא ברור מה תהיה מידת ההשפעה של הצו. הסיבה לכך היא שמסגרת הזמנים לסיוע הבינלאומי תהיה תלויה במהירות שבה ארה"ב תצליח לחסן את מרבית תושביה. לפי ההערכות, זה לא יקרה לפני אפריל 2020, כך שבפועל האחראיות על ההפצה הבינלאומית של החיסון תהיה של הנשיא הנבחר ביידן, ולא של הנשיא היוצא.
ממתינים לאישור החריג מצד ה-FDA (צילום: Shutterstock)
מחר תיערך בבית הלבן 'ועידת חיסונים' שבה ישתתפו חלק מבתי המרקחת והגופים האחראים שיהיו שותפים בתהליך ההפצה. עם זאת, המנכ"לים של שתי החברות שמפתחות את החיסון עצמו - מודרנה (סטפן בנסל) ופייזר (אלברט בורלה) - לא ישתתפו באירוע.
תזמון הפגישה אינה מקרית, שכן ביום חמישי יתכנסו אנשי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) ויחליטו האם להעניק אישור חריג ומזורז לחיסון של פייזר. אם זה אכן יקרה, יתכן שכבר למחרת ניתן יהיה להתחיל להפיץ את החיסון, וכבר בסוף השבוע ניתן יהיה לחסן את התושבים הראשונים.
ראוי להוסיף כי אנשי ה-FDA יערכו דיון נוסף ביום חמישי הבא, ה-17 בדצמבר, בנוגע לחיסון של מודרנה.
כזכור, מוקדם יותר החודש קבעה ועדת ה-CDC כי הראשונים שיקבלו את החיסון יהיו עובדי בתי החולים ודיירי בתי אבות. לפי הנתונים שהוצגו לחברי הוועדה עוד בטרם נערכה ההצבעה, ברחבי ארצות הברית ישנם כ-21 מיליון עובדים בבתי החולים ובמרפאות, וכ-3 מיליון קשישים המתגוררים בבתי אבות. דהיינו, ארה"ב זקוקה ל-48 מיליון מנות חיסון ב"גל החיסונים הראשון".
ד"ר ננסי מסוניר, מנהלת המרכז הלאומי לחיסונים ומחלות נשימה, הוסיפה כי מרבית המדינות יוכלו לחסן את כלל עובדי מערכת הבריאות בתוך שלושה שבועות. עם זאת, חשוב לזכור כי החיסון ניתן בשתי זריקות, בהפרש של חודש ביניהם, כך שבפועל מדובר בתהליך שיתפרס על פני קרוב לחודשיים.