שופט פדרלי חסם ביום שני באופן מלא את ניסיונו של ממשל טראמפ לאסור על פעילות אפליקציית טיקטוק (טיקטוק) בארה"ב, התבוסה האחרונה במסע הצלב המשפטי של הבית הלבן נגד אפליקציית שיתוף הווידאו.
השופט המחוזי של ארה"ב, קארל ניקולס, בוושינגטון, מצא כי טראמפ חרג מסמכותו בשימוש בכוחותיו הכלכליים לשעת חירום כדי לנסות ולך את האפליקציה הפופולרית ביותר מחוץ לעסק. הוא היה השופט השני שפסק נגד האיסור של הנשיא.
בחודש יוני 2018, רשמה טיקטוק 500 מיליון משתמשים פעילים מדי חודש ברחבי העולם ו־150 מיליון משתמשים פעילים מדי יום בסין. היא הפכה לאפליקציה שהורדה ביותר בעולם בחנות האפליקציות של אפל במחצית הראשונה של 2018, עם כ־104 מיליון הורדות, ועלה על ההורדות שנרשמו על ידי אפליקציות יוטיוב, וואטסאפ ואינסטגרם באותה תקופה.
האפליקציה הולידה מספר רב של טרנדים ויראליים ואושיות רשת ברחבי העולם והיא ידועה בקרב סלבריטאים בשל הפופולריות שלה והשפעתה החברתית.
השיח סביב האפליקציה נוסב פעמים רבות סביב חששות שונים, הנוגעים בין היתר לפרטיות ברשת ולצנזורה. נושאים אלו גרמו לפוליטיקאים במספר מדינות לשקול חקיקה נגד האפליקציה. ארצות הברית(כאמור טראמפ) והודו אף ביצעו חקיקה זו הלכה למעשה.
עורכי הדין של טיקטוק הוכיחו כי "אי-האפשרות של פקידי טראמפ לשקול כראוי חלופה ברורה וסבירה לפני החרמת טיקטוק הופכת את ההסתערות נגד האפליקציה ל"שרירותית וקפריזית", כתב ניקולס, שהוא עצמו מינוי של טראמפ.
בנימוק של איום על הביטחון הלאומי, מחלקת המסחר של טראמפ ביקשה למנוע את הורדת האפליקציה בחנויות אפליקציות וניסתה להוציא מחוץ לחוק עסקאות בין אמריקאים לבין חברת האם הסינית של טיקטוק, ByteDance.
סנקציות אלה כבר נחסמו באוקטובר על ידי שופט פדרלי אחר, זאת לאחר שמשפיענים של טיקטוק(כוכבי סרטונים ויראליים באפליקציה- בעלי מיליוני עוקבים לעמוד האישי שלהם) הגישו תביעה בפנסילבניה. ממשל טראמפ ערער.
האפליקציה, שפופולרית בזכות סרטוני אתגר הריקוד שלה וקטעים מגוחכים אחרים שנוטים להפוך לוויראליים במהירות ברשת, שימשה לאקטיביזם אנטי-טראמפ וזכתה ללעג כנגד הנשיא.
המשפיענים הגדולים של טיקטוק גורפים את כל הקופה
גורמים רשמיים בבית הלבן סימנו את טיקטוק כמטרה על הבעלות שלה בבייג'ינג.
לדברי גורמים רשמיים בטראמפ, נתוני המשתמשים בארה"ב נמצאים בסיכון לגישה מצד הרשויות הסיניות בשל הקשרים הקרובים שיש למשטר הסמכותי עם עסקים פרטיים במדינה.
נתוני המשתמשים בארה"ב מאוחסנים בעיקר על ידי טיקטוק בשרתים בווירג'יניה, עם אחסון גיבוי בסינגפור. גורמים רשמיים בחברה אומרים שהרשויות הסיניות מעולם לא ניסו להשיג גישה למידע של האמריקאים.
גורמים רשמיים בבית הלבן טענו, ללא ראיות, כי טיקטוק יכול לשמש ככלי ריגול סיני.
ובכל זאת, הרבה לפני שממשל טראמפ ניסה לסגור אותה, החברה עברה ביקורת ביטחון לאומי על ידי הוועדה להשקעות זרות בארה"ב, פאנל בין סוכנויות שבוחן חברות הפועלות בארה"ב בעלות בחו"ל.
למרות שיחות שמטרתן להגן על נתוני המשתמשים בארה"ב בתהליך נפרד, שר המסחר וילבור רוס המשיך לדחוף לכך ש-טיקטוק תהיה ברשימה השחורה בארה"ב.
"כאן, המזכיר לא שקל חלופות כלשהן לפני שאסר על טיקטוק בארה"ב, וגם המזכיר לא ביטא כל הצדקה (רציונלית או אחרת) על כך שלא שקל חלופות כאלה", כתב ניקולס ביום שני.
פופלרית בעיקר אצל טינאייגרים בזכות סרטוני אתגר הריקוד שלה וקטעים מגוחכים אחרים שנוטים להפוך לוויראליים במהירות ברשת
פרטיות, בעיות בריונות והתמכרות
כיוון שהאפליקציה מאפשרת למשתמשים לתקשר באמצעות שיחות וידאו עם אנשים עליהם הם לא יודעים כלום, טיקטוק הושוותה לצ'אט רולט. עיתונאים בכמה מדינות העלו את חששות הפרטיות בנוגע לאפליקציה, לא רק משום שהיא נפוצה בקרב ילדים ועשויים לחשוף אותם לעברייני מין. מספר משתמשים דיווחו על בריונות באינטרנט בטיקטוק, כולל התעללות גזענית ואנטישמית.
כיוון שהשימוש בטיקטוק יכול להיות ממכר, המשתמשים עלולים להתקשות בהפסקת השימוש באפליקציה. בחודש אפריל 2018, התכונה הפחתת התמכרות נוספה לאפליקציה, זו מעודדת את המשתמשים להפסיק את השימוש כל 90 דקות.
בטור של ניצן וייסברג המתאר שימוש באפליקציה אצל ילדים היא מציינת שבאמצעותה הם נחשפים לתכנים לא נאותים, בהם הקליפ הפרובוקטיבי "מים" של דודו פארוק וסרטי סנאף. היא מכנה את טיקטוק "אפליקציה שהיא 100% הדוניזם ניהליסטי ממכר ומסוכן", וממליצה להורים להיות מעורבים בתכנים אליהם נחשפים ילדיהם באמצעות האפליקציה.
חששות ביטחוניים והעברת מידע
בינואר 2019, חקירה של מכון החשיבה האמריקאי פיטרסון לכלכלה בינלאומית תיארה את טיקטוק כ"בעיה המהווה איום ביטחוני לאומי על המערב, וציין את הפופולריות של האפליקציה בקרב משתמשים מערביים, כולל אנשי צבא, ויכולתה להעביר מידע על מיקום, תמונה וביומטריה לחברת האם הסינית שלה, שאינה יכולה מבחינה משפטית לסרב לחלוק נתונים עם ממשלת סין. פיטרסון גם הביע חששות כי טיקטוק יכולה לשמש "מניפולציה של דעת הקהל". בדצמבר 2019, צבא ארצות הברית אסר על חייליו להשתמש בטיקטוק.
במהלך שנת 2020 בחנו גורמים נוספים הנחיות להימנע מהתקנת טיקטוק משיקולים דומים. בחודש יולי מונופול הבנק- ולס פארגו, הוציא הנחיה לעובדיו להסיר את האפליקציה, ומהלך דומה הוכרז ובוטל גם על ידי חברת אמזון. ממשלת הודו אסרה על הצגת האפליקציה - לצד 58 אפליקציות סיניות נוספות - בחנויות האפליקציות במדינה, וממשלות נוספות החברות בנאט"ו הודיעו שיבחנו מדיניות דומה.
ממשל טראמפ חזר והאריך כמה פעמים את המועד האחרון שהוצע לבעל החברה של טיקטוק למכור את פעילותה בארה"ב.
היה לו עד ה-4 בדצמבר להגיע לעסקה. פקידי טראמפ לא יציעו הארכה נוספת, אך מקורות המקורבים לתהליך אומרים שמשרד המשפטים לא ינסה לאכוף את טיקטוק מבחינה טכנית בניגוד לצו נשיאותי.
דובר של טיקטוק אמר שהחברה מרוצה מהניצחון האחרון של בית המשפט, ואמר: "אנחנו מתמקדים בהמשך בניית טיקטוק כבית ש-100 מיליון אמריקאים, כולל משפחות ועסקים קטנים, מסתמכים עליו לביטוי, חיבור לאחרים, פרנסה כלכלית ושמחה אמיתית".