מעל 56 מיליארד בעלי חיים יבשתיים נאכלים מדי שנה ברחבי העולם. המספר הזה הולך ועולה בכל שנה. הביקוש העולמי לבשר הוכפל בשלושת העשורים האחרונים של המאה הקודמת וצפוי להכפיל את עצמו שוב עד 2050, בשל הגידול הצפוי באוכלוסייה והביקוש העולה במדינות מתפתחות כמו סין, הודו, ברזיל ורוסיה.
אך לאחרונה תעשיית הבשר מתחילה להדחק משני הכיוונים. סין מגדילה מחדש את עדר החזירים שלה מהר מהצפוי, מה שהגביר את הביקוש והמחירים של יבולי סויה ותירס המשמשים להאכיל בעלי חיים. ועם העדרים שלה שגדלים במהירות, הצרכן הגדול ביותר בעולם אולי בקרוב יאלץ לייבא פחות בשר.
הדינמיקה הכפולה של עלויות מזון גבוהות וסבירות למשלוחי בשר קטנים יותר לסין ב-2021 - מאיימת לכווץ את הרווחים של בעלי חיים וחקלאי עופות בארה"ב, ברזיל ובמקומות אחרים, כמו גם לחברות שמעבדות את בעלי החיים לבשר. וגרוע מכך, היצרנים נפגעים בדיוק כשהם מתחילים להתאושש מהתפרצות נגיף הקורונה שהוסיפה עלויות והורידה את המחירים המקומיים לבעלי חיים.
ניצול חקלאי של בעלי-חיים הוא אחד הגורמים העיקריים למשבר הסביבתי – כך לפי דו"ח ארגון המזון והחקלאות של האו"ם. הדו"ח מתריע על הדחיפות בביצוע רפורמות יסודיות בשיטות החקלאיות, אולם נכשל בהסקת המסקנה האלמנטרית: קידום הצמחונות חיוני לטיפול במשבר הסביבתי.
בזמנו פרסם האו"ם דו"ח בשם "צלו הארוך של משק-החי: סוגיות ואופציות סביבתיות". הדו"ח, בן 390 עמודים, קובע שחקלאות המנצלת בעלי-חיים היא אחד מן הגורמים העיקריים לנזק סביבתי על פני כדור-הארץ. הנתונים לקוחים בעיקרם ממחקרים קודמים ולכן חשיבותו הגדולה של הדו"ח אינה בחשיפת חידושים, אלא בהשפעתו הפוליטית: זרוע משמעותית של האו"ם מתמקדת במשק-החי כמחולל ראשי של המשבר האקולוגי בעולם, ותובעת שינויים דחופים.
"בשנה הקרובה, יצרני בעלי חיים ועופות בארה"ב יתמודדו עם אינפלציה של יותר עליות במחירי הזנה לבעל"ח ממה שיש להם בלמעלה מעשור, מציאות זו מאתגרת את יכולתם להתאושש לאחר ששנת 2020 הייתה כה קשה ותנודתית", כך הסביר וויל סוייר, כלכלן חלבון מן החי, בדו"ח דצמבר.
סוייר מצפה שיצרני בשר בקר, חזיר ועוף אמריקאים יהיו בעלי עלויות הזנה גבוהות ב-12% ב-2021 מאשר השנה.
סין מייבאת כמויות שיא של תבואה וסויה באותה אינטנסיביות כפי שמזג האוויר היבש מאיים לכווץ יבולים בדרום אמריקה ואחרי הקציר במדינות כמו אוקראינה יש חוסר משמעותי. ההיצע המועט הוא היפוך של התרחבות של שנים בשוקי התבואה וזרעי שמן שסייעו לחיות משק וליצרניות העופות להתרחב.
בינתיים, החששות מצמצום יצוא הבשר לסין בחודשים הקרובים החלו להכביד על המחירים בארה"ב, שם הביקוש ממסעדות ומוסדות כמו בתי ספר עדיין נמוך יותר בשל הנגיף.
פאן צ'נג'ון- אנליסט בכיר במשק החי בחברת Rabobank, העריך בשבוע שעבר כי יבוא בשר החזיר בסין עשוי לרדת ב-30% בשנה הבאה.
ייצור החזירים בסין מתאושש מהתפרצות קדחת החזירים האפריקאית שהחלה להשמיד את העדרים החל מ-2018, והחוות שם מתרחבות וגודלות. צמיחת העדרים לפני המגפה הייתה "מסיבית", לדברי יו וולש, נשיא רויאל DSM NV בצפון אמריקה, שיש לו יחידה גדולה להזנת בעלי חיים.
בברזיל, היצואנית המובילה בעולם של עוף, לעלויות ההזנה יש דחיפה נוספת: פיחות המטבע המקומי. הריאל החלש הגביר את המשיכה ליצוא, והוריד את המלאי של סויה לנמוך ביותר לפחות מאז 1999.
הבצורת פוגעת גם ביבול התירס הקיצי בדרום המדינה, מרכז לייצור עופות וחזיר. השילוב דחף את מחירי הבשר הברזילאי לרמה אחרת, לדברי ריקרדו סנטין, ראש קבוצת יצואניות הבשר ABPA.
"עלויות הייצור עוברות שינוי מבני בעלויות ההזנה העולות והוצאות גבוהות יותר הקשורות להתפשטות נגיף הקורונה", הודיע סנטין במסיבת עיתונאים בשבוע שעבר. עלויות גידול ציפורים עלו ב-36% עד אוקטובר השנה, בעוד שעלויות בשר החזיר עלו ב-41%, אמר ABPA, כך עולה מנתונים של סוכנות המחקר החקלאית Embrapa שבבעלות המדינה בברזיל .
הביקוש של סין לבשר ברזילאי יישאר גבוה, במיוחד עבור חזיר. גידול החזיר בסין יגיע לרמות של טרום קדחת החזירים אפריקאית רק ב-2025, והביקוש ליבוא עשוי להמשיך לטפס על הצריכה העולה, מה שיביאו לגירעון של 3 מיליון טון בשר חזיר בחמש שנים, לדבריו.
הצמיחה בייצוא בשר חזיר בברזיל תאט בשנה הבאה ל-10% מ-37% השנה. יצוא העוף עשוי לעלות ככל 3.6%, לאחר שהיה יציב ב- 2020, כאשר כלכלות מתאוששות אצל קונים מסורתיים כגון מדינות המזרח התיכון והגבלות הקורונה יפחתו.
חברות בשר הוציאו יותר מביליון דולר השנה בעלויות הקשורות למגיפה, התקנת חוצצים מפלסטיק במפעלי שחיטה, בדיקות לנגיף, הפצת ציוד מגן והגדלת שכר העובדים, על פי North American Meat Institute.
לחברות העופות בדרך כלל יש חלק מהחשיפה הישירה ביותר לעלויות מזון של בעלי חיים מאחר שהם הבעלים של התרנגולות שהם מגדלים ולאחר מכן שוחטים. סנדרסון פארם בע"מ יצרנית העופות מספר 3 הגדולה ביותר בארה"ב, תיארה באוקטובר עלויות הזנה גבוהות יותר כרוח גבית, ותו לא. החברה, שגם מגדלת את רוב החזירים שלה, מדווחת על הכנסות הרבעון הרביעי ב-17 בדצמבר.
כבר עכשיו, מחירי תירס גבוה, ומזון מבוסס סויה נכלל עבור כ 58% מהעלויות עבור חקלאי חזירים בארה"ב, שקפצו מ 55% לפני שנה.