כמות תושבי קליפורניה שבחרו לעזוב את המדינה במהלך השנה האחרונה, גדולה באופן משמעותי בהשוואה למספר האנשים שעברו להתגורר במדינה בתקופה זו. כך עולה מדו"ח ממשלתי חדש שפורסם היום (רביעי).
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
כאשר משלבים את המגמה הזו ביחד עם ההאטה שנרשמה בשיעור הילודה, ניתן לראות שקצב הצמיחה של קליפורניה נפגע בצורה קשה ביותר: המדינה הוסיפה רק 21,200 תושבים חדשים לאוכלוסייתה במהלך השנה החולפת.
חשוב להסביר שהדו"ח מתייחס לתקופה של שנה, מה-1 ביולי 2019 ועד ה-1 ביולי 2020. כמו כן, ראוי להזכיר כי קליפורניה היא עדיין המדינה המאוכלסת ביותר בארצות הברית עם 39.78 מיליון תושבים, עלייה של כ-0.05% לעומת השנה הקודמת.
אך ראשי קליפורניה מאוד מודאגים מהמגמה, שכן בפועל כמות התושבים שבחרו לעזוב את המדינה גבוהה ב-135 אלף בהשוואה למספר התושבים שהחליטו לעבור למדינה המוזהבת. זו הפעם ה-12 בלבד שקליפורניה מאבדת תושבים (בחישוב נטו) מאז 1900, והכמות השלישית הגדולה ביותר של תושבים שעזבו את המדינה במהלך שנה בודדת.
מייסד טסלה ו-SpaceX, אילון מאסק, הודיע החודש שהוא עזב את קליפורניה (צילום: AP)
קליפורניה הפכה להיות המדינה האמריקאית ה-31 בשנת 1850, וב-170 השנים שעברו מאז המדינה הפכה ליעד מבוקש ביותר עבור אמריקאים רבים. זה החל כבר בימים הראשונים של כמדינה אמריקאית, כאשר הבהלה לזהב הובילה רבים לעבור מערבה. מגמה זו חודשה כעבור כמאה שנים, לאחר שארה"ב תרמה לניצחון בעלות הברית במלחמת העולם השנייה, כאשר רבים ביקשו לעבור למדינה כדי לעבוד בתעשיות החדשות שנולדו בה.
בשנות ה-90 צפון קליפורניה, ובפרט עמק הסיליקון, הפכו ליעד מבוקש ביותר עבור עובדים בתעשיות הטכנולוגיות השונות. כאמור, זו הפעם השלישית בלבד שבה מספר העוזבים גדול ממספר הנכנסים: זה קרה בפעם הראשונה בתחילת שנות ה-90, ושוב כאשר ארה"ב הייתה בעיצומו של משבר כלכלי לפני כ-12 שנה.
אחת הסיבות המרכזיות לתופעה היא שיעורי המיסוי הגבוהים שקיימים בקליפורניה, בייחוד בהשוואה למדינות כמו טקסס ונבאדה. בעקבות כך, גם עשירי קליפורניה החליטו לארוז מזוודות ולעזוב את המדינה, ביניהם אילון מאסק שהודיע בתחילת החודש שהוא עובר להתגורר בטקסס.
אילוסטרציה (צילום: AP)
עם זאת, בקליפורניה סבורים שישנם סיבות נוספות שהובילו למגמה, לרבות העובדה שמהגרים רבים בוחרים להגיע לקליפורניה כתחנה הראשונה שלהם בארצות הברית, ולאחר מכן לעבור למדינות אחרות.
"אחת הבעיות שהובילו לתופעה שאנחנו חווים כיום זה הצניחה בשיעור הילודה, שבפועל הורידה את מספר ה'תושבים החדשים' ביותר ממאה אלף", מסביר וולטר שוורם, דמוגרף העובד במחלקת האוצר של קליפורניה.
בנוסף, בקליפורניה לא שוללים את האפשרות שלמשבר הקורונה יש השפעה גדולה, לא רק בגלל שתושבים רבים בחרו לעזוב את המדינה בעקבות המגבלות. בין 2017 ל-2020, מספר מקרי המוות עלה בכל שנה, בממוצע, בכ-4,800 בני אדם. בדו"ח הנוכחי הנתון עומד על 12,800 - וחשוב להדגיש בשנית שהדו"ח מתייחס רק עד ל-1 ביולי, כאשר קליפורניה דיווחה על 6,163 קורבנות הקורונה. כיום מניין הקורבנות עומד על יותר מ-21 אלף.
את ההשפעה האמיתית של המשבר ניתן יהיה לדעת רק כאשר הדו"ח הדמוגרפי הבא יפורסם לקראת סוף שנת 2021.