מרבית תושבי ארצות הברית מקווים שהשנה החדשה תביא עמה בשורות טובות, בייחוד לאחר השנה הקשה שעברה על המדינה ועל העולם כולו.
אך מסתבר שהחודש הקשה ביותר של 2020 הגיע דווקא בסיום השנה: בדצמבר אובחנו יותר נשאי קורונה ומתו יותר חולי קורונה מאשר בכל חודש אחר מתחילת המשבר העולמי.
אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
למעשה, במהלך הלילה ארצות הברית הגיע לאבן דרך עגומה במיוחד - 20 מיליון נשאי נגיף הקורונה - כך על פי הנתונים של חוקרי אוניברסיטת ג'ונס הופקינס במרילנד. יותר מ-30% מהנשאים, כ-6.4 מיליון, אובחנו במהלך חודש דצמבר.
אם לא די בכך, מהנתונים עולה כי במהלך דצמבר מתו 77,124 חולי קורונה. מעבר לכך שמדובר בחודש הקטלני ביותר מאז אפריל (במהלכו מתו 58,960 חולי קורונה), סך הקורבנות בדצמבר נמוך בכ-7 אלף בלבד בהשוואה לשלושת החודשים הקודמים (23,341 מתו בספטמבר, 23,691 מתו באוקטובר, 37,172 מתו בנובמבר. ביחד 84,474 קורנות בשלושה חודשים).
למעשה, כחמישית (22%) ממקרי המוות מתחילת המשבר (346,687) אירעו במהלך חודש דצמבר.
למעשה, רק ביממה האחרונה דווח על 227,315 נשאים חדשים ו-3,419 חולי קורונה מתו ב-24 השעות האחרונות. מדובר ביום השני הקטלני ביותר מתחילת המגפה, לאחר שביום רביעי (ה-30 בדצמבר) מתו 3,750 חולי קורונה.
חודש דצמבר היה הקטלני ביותר מתחילת המגפה (צילום: AP)
ארה"ב הגיע ל-20 מיליון נשאי הנגיף בדיוק בימים שבהם המוטציה הבריטית של הקורונה זוהתה לראשונה: המקרה הראשון אובחן בקולורדו מוקדם יותר השבוע, ולמחרת היום הודיע מושל קליפורניה שאחד מתושבי המדינה המוזהבת חלה בזן החדש של הנגיף אף הוא. כפי שפרסמו מוקדם יותר הבוקר, נשא המוטציה זוהה גם בפלורידה.
לדעת ד"ר מרסדס קרנתיון מאוניברסיטת נורת'ווסטרן שבאילינוי, על אף שהזן החדש אותר עד כה רק בשלוש מדינות, ככל הנראה הוא כבר מסתובב במרבית מדינות ארה"ב:
"אני חושבת שניתן להעריך בביטחון מלא שהמוטציה הבריטית כבר נמצאת ברוב אזורי ארה"ב. מה שמעניין זה שהזן הזה משפיע יותר על הצעירים. אני חושבת שהסיבה לכך, לפחות באופן חלקי, היא שצעירים מסתובבים בקהילות יותר מהמבוגרים. הם אלו שממלאים תפקידים חיוניים כמו שליחי מזון, עובדי המפעלים וכדומה", היא אמרה והוסיפה, "הבעיה היא שאלו אותם אנשים שיהיו מהאחרונים לקבל את החיסון".
עד כה, כ-2.8 מיליון אמריקאים קיבלו את החיסון לקורונה - הרבה פחות מהיעד שהוצב ע"י ממשל טראמפ לסוף חודש דצמבר: 20 מיליון מחוסנים. החשש הגדול ביותר של רשויות הבריאות הוא שהזן החדש ימשיך להתפשט במקביל למבצע החיסונים האיטי, דבר שיגרום לתחלואה לעלות עוד יותר בשבועות הקרובים.
מבצע החיסונים מתנהל בעצלתיים (צילום: Getty Images)
את הזינוק בתחלואה ניתן לראות בעיקר במדינות הגדולות. כך למשל, ניו יורק שברה את שיא התחלואה היומי שלה בפעם השנייה ברציפות, כאשר אתמול אובחנו קרוב ל-16 אלף נשאים חדשים. במהלך סוף השבוע המדינה צפויה לחצות את רף מיליון הנשאים.
המצב חמור עוד יותר בקליפורניה, שם מספר המאושפזים זינק פי 8 בחודשיים האחרונים (ופי 10 במחוז לוס אנג'לס). כיום אין מיטות אשפוז פנויות בטיפול נמרץ בדרום קליפורניה, ובתי חולים רבים נאלצים להקים אוהלים ולעשות שימוש במבנים נוספים כדי לעמוד בעומס העצום של חולי קורונה וחולים במחלות אחרות.
קליפורניה אף הצטרפה אתמול לניו יורק וטקסס כמדינה השלישית שרושמת 25 אלף קורבנות של המגפה.
עם זאת, חשוב להסביר שהזינוק בתחלואה מורגש היטב גם בערים ובמדינות הקטנות יותר. כך לדוגמה, בווירג'יניה אובחנו אתמול 5,239 נשאי הנגיף - כמות יחסית קטנה (בהשוואה למדינות אחרות), אך בכל זאת מדובר בשיא תחלואה יומי חדש. וירג'יניה הצטרפה לשלוש מדינות שקבעו אתמול שיא במספר מקרי המוות ביממה אחת: נבאדה (59), צפון קרוליינה (123) ו-וויומינג (33).