מגפת הקורונה הסבה פגיעה כלכלית חסרת תקדים לחברות התעופה בארצות הברית, ויעברו חודשים ארוכים עד שניתן יהיה לשוב לשגרה מסוימת ולהחזיר את הנוסעים לשחקים.
כעת, עם סיומה של השנה, חברה פיננסית מובילה חושפת את גודל הפגיעה שאותן חברות תעופה ספגו.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
מנתוני חברת FactSet עולה כי חברות התעופה בארה"ב הפסידו במהלך השנה החולפת סכום כולל של 35 מיליארד דולר, וזאת לאחר שרמת הביקוש לטיסות צנחה לשפל חדש.
במהלך העשור השני של המאה, חברות התעופה בארה"ב נהנו מרווחי שיא, גייסו עשרות אלפי עובדים חדשים, רכשו מטוסים חדשים ויקרים ופתחו קווים חדשים. אך אז הגיעה 2020 והמגפה העולמית, ואותן חברות מצאו את עצמם עם הפסדי עתק.
הדוגמה הבולטת ביותר היא ככל הנראה סאות'ווסט איירליינס, שדיווחה על הפסד של 1.2 מיליארד דולר במהלך הרבעון השלישי של השנה (יולי עד ספטמבר). מדובר בפעם הראשונה מזה ארבעה עשורים שבה סאות'ווסט מדווחת על הפסד ברבעון.
מטוסי אמריקן איירליינס שהוצאו משירות במהלך המגפה העולמית (צילום: רויטרס)
בעקבות כך, מנייתה של סאות'ווסט צנחה ב-14% במהלך 12 החודשים האחרונים. אך מסתבר שישנן חברות תעופה אמריקאית אחרות שספגו פגיעה גדולה עוד יותר, לפחות בערך מנייתן: אמריקן איירליינס איבדה 45% מערך מנייתה (הצניחה הגדולה ביותר שנרשמה מאז שהחברה התמזגה עם US Airways לפני שבע שנים); מניית דלתא ירדה ב-31% ואילו יונייטד איירליינס ספגה את הירידה הגדולה ביותר מאז המשבר הכלכלי הקודם ב-2008, כ-51%.
כתגובה למשבר, חברות התעופה נאלצו לסגור קווים, להעביר מאות מטוסים לאחסון לטווח ארוך ואף לפטר ולהוציא לחל"ת עשרות אלפי עובדים. אם לא די בכך, סך החובות של חברות התעופה זינקו ב-67 מיליארד דולר במהלך 2020, דבר שככל הנראה יאריך את תהליך ההתאוששות במספר שנים נוספות.
ולמרות זאת, ישנן גם בשורות טובות: רמת הביקוש אומנם עדיין רחוק ממה שהיה ערב המשבר, אולם בכל זאת נרשם שיפור ניכר מאז השבועות הראשונים של המגפה. כך לדוגמה, נתוני מנהל הבטיחות בתעבורה (TSA) מצביעים על כך שמה-18 בדצמבר ועד יום חמישי שעבר, ערב חג המולד, עברו בנמלי התעופה יותר משבעה מיליון נוסעים. בשלושת הימים שלאחר מכן, חג המולד עצמו (שישי) וסוף השבוע, טסו יותר ממיליון נוסעים בכל יום, ובכך מספר הנוסעים בעשרת הימים האחרונים חצה את רף 10 המיליון.
בנוסף, ההערכות הן שארה"ב תשלים את מבצע החיסונים לקראת הקיץ, דבר שיאפשר ליותר ויותר אנשים לשוב לנמלי התעופה.