ביום חמישי שעבר הודיעה הבורסה בניו יורק שתמחק שלוש ענקיות טלקומוניקציה סיניות, בהתאם לצו נשיאותי המגביל את השתתפותן בבורסה של חברות בעלות קשרים לצבא הסיני.
בנובמבר האחרון חתם הנשיא טראמפ צו שאוסר השקעות אמריקניות בחברות סיניות שלגביהן קיים חשש או ידיעה כי הן נשלטות ע"י הצבא הסיני או נמצאות בבעלותו.
דבר זה ירתיע משקיעים אמריקאים מלקנות מניות בחברות שאותן סיווג הפנטגון כנתמכות ע"י כוחות הבטחון הסיניים.
בחודש מאי, לפני המחיקה מהמסחר רשות התקשורת האמריקאית אסרה על צ'יינה מובייל מלפעול בתחומי המדינה, בחודש דצמבר, הורתה להסיר ציוד מתוצרת חברת הוואוואי ולבחון האם לאפשר לצ'יינה טלקום לפעול
בארה"ב.
בין המחזיקים המשמעותיים של מניות אלה נמנות קרנות גידור גדולות, כגון קרן רנסנס קרן דיימנשיונל וקרן טו-סיגמא.
לאחר המחיקה, שלושת הענקיות יוסיפו להיסחר בבורסה של הונג קונג.
דומה שהצעד הוא סמלי בעיקרו, ומשקף את המתח הגיאופוליטי בין שתי המעצמות.
בדצמבר, רשות הסחר האמריקאית הוסיפה 103 גופים סיניים ובהם 58 חברות לרשימת "משתמשי הקצה הצבאיים", מה שאוסר עליהן לקנות מגוון רחב של מוצרים וטכנולוגיות אמריקאיים, מספר ימים לאחר שארה"ב הוסיפה עשרות חברות נוספות לרשימה כולל ענקית הצ'יפים SMIC ויצרנית הרחפנים DJI.
מספר רב של חברות סיניות הוסרו גם ממדדי מניות אחרים, לרבות MSCI (שווקים מתפתחים), S&P, דאו ג'ונס, ראסל (חברות קטנות ) ו-FTSE הבריטי.
הרשימה קיימת מאז פברואר 1997, וכוללת מגוון רחב של עסקים, מכוני מחקר ואנשים פרטיים, הכפופים לדרישות רישוי מיוחדות בבואם לייצא, לייצא-שנית או להעביר פריטים אל מחוץ לארה"ב.
בתגובה למהלכים, סין מבקשת מהאמריקאים להפסיק לנקוט ב"צעדיהם השגויים" מול החברות הסיניות.
"אנו מתנגדים בתוקף לפוליטיזציה האמריקאית של נושאים כלכליים ומסחריים" אמר דובר משרד החוץ הסיני בסוף דצמבר, והוסיף כי הדבר נוגד את כללי הסחר הבינ"ל.
כמו כן, האשים את הממשל ב"הכפשה פרועה" של הנוהג הסיני של שילוביות אזרחית-צבאית והבטיח להגן על החברות הסיניות.
בכירים סיניים איימו כבר ברשימות שחורות משלהם אל מול פעולות ממשל טראמפ, אך בינתיים לא קיימו.