אוכלוסיית קליפורניה ירדה ב-0.46% במהלך השנה החולפת, וכיום מתגוררים במדינה המוזהבת 39,466,855 תושבים. כך עולה מדו"ח שפורסם הבוקר (שישי) ע"י משרד האוצר בסקרמנטו.
זוהי הפעם הראשונה שקליפורניה מאבדת תושבים מאז שהפכה למדינה האמריקאית ה-31 לפני 171 שנה.
אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
לפי הדו"ח של משרד האוצר, נרשמה ירידה של 182,083 תושבים בין ינואר 2020 לינואר 2021.
נתונים עגומים אלו מפורסמים כעת, כשבוע לאחר שקליפורניה איבדה נציג בקונגרס (גם כן בפעם הראשונה בתולדותיה) בעקבות מפקד האוכלוסין של ארצות הברית לשנת 2020.
חשוב לציין שבמפקד האוכלוסין קליפורניה דווקא רשמה עלייה של 6.1% בכמות התושבים (בין 2010 ל-2020), אך המדינה איבדה מושב בקונגרס מכיוון שמדינות אחרות רשמו עליות גדולות בהרבה (אוכלוסיית פלורידה, למשל, זינקה בקרוב ל-15% בתקופה זו).
כמו כן, ראוי להדגיש שמפקד האוכלוסין משקף את גודל האוכלוסייה באפריל 2020, ואילו דו"ח משרד האוצר של קליפורניה משקף את גודל האוכלוסייה בינואר 2021.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
דו"ח משרד האוצר חושף מספר מגמות מעניינות ביותר: כך למשל, בערים ובמחוזות המרוחקים מהחוף - לדוגמה אזור סקרמנטו בצפון המדינה ומחוז אינלנד אמפייר בדרום - דווקא נרשמה עלייה במספר התושבים.
לעומת זאת, נדמה שתושבים רבים בוחרים לנטוש את הערים והמחוזות הגדולים והיקרים של המדינה המוזהבת, לרבות לוס אנג'לס (1.3%-), סן דייגו (0.7%-), סן חוזה (1.1%-) וסן פרנסיסקו (1.7%-).
למען הסר ספק, מזה שנים ארוכות קליפורניה רושמת מגמות שליליות בכל הנוגע למעבר התושבים בין המדינות (כלומר, שיותר אנשים עוזבים את קליפורניה למדינות אחרות בארה"ב, מאשר כאלה שעוברים אליה ממדינות אחרות). עם זאת, מגמה זו התקזזה בזכות שיעור ילודה גבוה במיוחד, וכמות המהגרים שעברו למדינה המוזהבת.
בדו"ח משרד האוצר הסבירו שבשנה האחרונה נרשמו מגמות חדשות, למשל ירידה בשיעור הילודה, עלייה בתמותה לאור משבר הקורונה והאטה בכמות המהגרים שעוברים למדינה.
אוכלוסיית קליפורניה הצטמצמה לראשונה מאז שהפכה למדינה ב-1850 (צילום: Getty Images)
כאמור, קליפורניה פרסמה את הדו"ח ימים אחדים לאחר שנודע שהיא תאבד מושב בקונגרס לראשונה בתולדותיה.
לפי החוק האמריקאי, בכל עשור מתבצעת ספירה של כלל התושבים, ובכך נקבע כיצד לחלק את 435 המושבים בבית הנבחרים בין 50 המדינות (כמו גם כיצד לחלק תקציבים פדרליים בין המדינות השונות).
טקסס היא המנצחת הגדולה של מפקד האוכלוסין, שכן היא תקבל שני מושבים נוספים בבית הנבחרים (ובכך יעלה סך הנציגים של מדינת הכוכב הבודד ל-38). בין המדינות שתקבלנה נציג בודד נוסף בבית הנבחרים ניתן למצוא את קולורדו, מונטנה, אורגון, צפון קרוליינה ופלורידה.
לעומת זאת, קליפורניה ושש מדינות נוספות תאבדנה נציג בודד: אילינוי, מישיגן, וירג'יניה המערבית, פנסילבניה וניו יורק. באופן מדהים למדי, נתוני מפקד האוכלוסין מעידים על כך שניו יורק הייתה יכולה לשמור על המושב שאיבדה לו היו נספרים 89 תושבים נוספים בלבד.
ממפקד האוכלוסין עולה שבארצות הברית מתגוררים כיום 331,449,281 תושבים, עלייה של 7.4% לעומת מפקד האוכלוסין הקודם בשנת 2010. קליפורניה נותרה כמדינה המאוכלסת ביותר בארה"ב עם 39,576,757 תושבים, ואילו ויומינג נותרה כמדינה עם כמות התושבים הנמוכה ביותר (577,719).
קליפורניה איבדה מושב בקונגרס (צילום: AP)
כעת, לאחר שכל מדינה יודעת כמה נציגים היא תשלח לקונגרס, המחוקקים בכל מדינה יחלו לעבוד על שרטוט המפה הפוליטית וחלוקה לפי מחוזות. בפועל, רק בשנה הבאה - בבחירות האמצע בנובמבר - יירשם השימוש הראשון בנתונים החדשים.
למעשה, הספירה התבצעה בשנה שעברה, בצל מגיפת הקורונה והמגבלות הרבות שהוטלו מחוף לחוף - עובדה שמעידה על חשיבות התהליך כחלק בלתי נפרד מהדמוקרטיה האמריקאית.
עוד לפני המשבר, בממשל טראמפ דרשו להוסיף שאלת אזרחות למפקד האוכלוסין, מתוך מטרה לצמצם את כמות המושבים שיוקצו למדינות הגדולות ביותר כמו ניו יורק וקליפורניה.
ב-2019, חודשים ספורים לפני שתהליך הספירה יצא לדרך, הסוגיה הגיעה לבית המשפט העליון, אך השופטים פסקו נגד הממשל וטענו שאנשיו לא הצליחו לספק הסבר מדוע הוספת השאלה היא חשובה. שבועות לאחר מכן, הנשיא דאז טראמפ הודיע שהוא מוותר באופן סופי על הכללת השאלה.
ניתן לעיין בדו"ח משרד האוצר של קליפורניה כאן.