מאז פרוץ משבר הקורונה בקליפורניה לפני יותר משנה, כשליש מהמסעדות נאלצו להיסגר לצמיתות. כך עולה מדו"ח חדש שפורסם מוקדם יותר השבוע.
אם לא די בכך, מסתבר ששני-שליש מהעובדים בתעשייה איבדו את מקום עבודתם לפחות באופן זמני, ורבים מהם עדיין מובטלים.
מסעדה בבורבנק, מוקדם יותר השבוע (צילום: AP)
הדו"ח - שפורסם ע"י ועדת מיוחדת לענייני המשבר שהוקמה בסנאט המקומי בסקרמנטו - מראה שתעשיית המסעדות (ובתוכה גם ברים, בתי קפה ועסקים דומים נוספים) נפגעה קשה יותר מכל תעשייה אחרת.
כך לדוגמה, לפני משבר הקורונה התעשייה כללה 76 אלף בתי עסק ברחבי קליפורניה, ו-1.8 מיליון טבחים, מלצרים, ברמנים ועוד עבדו בה. אך כחודשיים אל תוך המשבר, כאשר קליפורניה הפכה למדינה האמריקאית הראשונה שחייבה את המסעדות והברים להיסגר, התעשייה איבדה יותר ממיליון עובדים.
מטרת הדו"ח אינה רק לאמוד את הנזק שנגרם לתעשייה לפני למעלה משנה, אלא גם להבין כיצד תיראה התאוששותה: "אין ספק שמשבר הקורונה גרם לשינויים ושיבושים בחיים של כולנו, אבל יותר מכל ההשפעה שלה הורגשה בתעשיית המסעדות", אמר יו"ר הוועדה, הסנאטור ג'ון ניומן (דמוקרט שמייצג את המחוז ה-29, שכולל חלקים ממחוזות לוס אנג'לס, אורנג' וסן ברנרדינו), "ברור לחלוטין שאנחנו עומדים בפני תהליך התאוששות ממושך".
בתעשיית המסעדות חוששים שתהליך ההתאוששות יהיה ארוך במיוחד (צילום: Getty Images)
למען הסר ספק, ברור לחלוטין שנרשם שיפור ניכר במצב כיום בהשוואה לשנה שעברה. עם זאת, נתוני המחלקה לפיתוח תעסוקתי בקליפורניה (Employment Development Department, או EDD) מראים שלתעשייה עדיין חסרות כרבע מהמשרות שהיו בה לפני המשבר.
בנוסף, היות שישנו מחסור עצום בעובדים - בייחוד במשרות מסוג זה - קיים חשש אמיתי שבתי עסק נוספים ייסגרו לצמיתות.
מצד שני, יתכן שיקרה שינוי דרמטי בעוד קצת פחות מחודש, ב-15 ביוני, כאשר קליפורניה צפויה להסיר את מרבית מגבלות הקורונה. חובת המסכות צפויה להתבטל (רבים קוראים למושל לבטל את המדיניות כבר עתה, אך הוא הבהיר שהיא תישאר בתוקף עד אמצע יוני), והמדינה תפסיק לסווג מחוזות לפי דרגות הסיכון בהתאם לתחלואת הקורונה (סיווג שהוביל להטלת מגבלות, למשל על תפוסה במסעדות).
מסעדה באגורה הילס, מוקדם יותר השנה (צילום: AP)
ולמרות שהמדינה מתקדמת בכיוון החיובי, רבים בתעשייה מאמינים שיידרשו לפחות שנתיים או שלוש כדי להבין את הנזקים האמיתיים של המשבר: "ישנן מסעדות רבות שנסגרו, אך זה ממש לא מובן מאליו שהמסעדות שעדיין פתוחות יצליחו לשרוד לאורך זמן", טוענת לורי תומאס, מנכ"לית איגוד המסעדות בקליפורניה (Golden Gate Restaurant Association), "ב-15 החודשים האחרונים מרביתנו רק ניסינו לצאת מהבור שאנחנו נמצאים בו".