קרן ההון הממשלתית של נורווגיה, הגדולה בעולם, הסירה שתי חברות ישראליות מתיק ההשקעות שלה על רקע הומניטרי. כך פורסם היום (רביעי).
(צילום: טוויטר)
למרות שהנסיגה מהשקעות בחברות ישראליות מגיעה לאחר סבב הסלמה קשה בין ישראל לעזה, הקרן הנורווגית, אשר שווה 1.3 טריליון דולר, הצהירה כי עיתוי ההודעה לא קשור למבצע "שומר החומות". לטענתה, ההחלטה התקבלה על פי המלצת ועדת האתיקה של החברה, אשר התכנסה עוד בסוף 2020.
ההחלטה התקבלה על אף שכמו משקיעים גדולים ורבים אחרים בחברות ישראליות, הקרן הנורווגית לא הראתה נסיגה כלכלית בעקבות המצב הביטחוני בישראל, ושוק המניות בתל אביב אף הגיע לשיאו רק ביום שני האחרון.
קרן ההשקעות הנורווגית הוציאה מתיק ההשקעות שלה את חברת "שפיר הנדסה ותעשייה", העוסקת בייצור ואספקת חומרי גלם לבנייה, תשתיות וכדומה, ואת חברת הנדל"ן "מבנה", המשכירה שטחים מסחריים, משרדים ועוד. שתי החברות פועלות רבות בהתיישבויות ישראליות בגדה המערבית.
שתי ההשקעות יצרו "סיכון שלא מתקבל על הדעת, בכך שהן תורמות להפרות שיטתיות של זכויות אדם במצבי מלחמה או סכסוך", נמסר מהדירקטוריון של הבנק המרכזי של נורווגיה.
(צילום: טוויטר)
דובר חברת "שפיר הנדסה ותעשייה" מסר כי ההשקעה של קרן ההון עמדה על כמיליון דולר, והוסיף שאין שום חברה ישראלית שלא "פעלה ולא הרוויחה" משטחי הגדה המערבית.
דובר חברת "מבנה" אמר כי "בנכסים שלה בהתיישבויות יש שילוב של דיירים ערבים ויהודים, פלסטינים וישראלים, והם סמל לדו קיום" בין אוכלוסיות שונות.
אחת מקרנות ההון המשקיעות באותן חברות, היא חברה מניו זילנד, אשר התייחסה להחלטת החברה הנרווגית: "גורם מרכזי בהחלטה להמשך עבודה הוא הקירבה והחשיבות של פעולות החברה לאותה פעילות לא חוקית או מוסרית. אנחנו מבחינים בין חברה המעורבת באופן ישיר, לבין חברה המספקת חומרים או שירותים".