הפנטגון הודיע אתמול (שלישי) כי הוא מבטל חוזה שנוי במחלוקת לשירותי מחשוב ענן בסך 10 מיליארד דולר, שהוענק לחברת מיקרוסופט שניצחה את אמזון במכרז תחת ממשל טראמפ.
(צילום: רויטרס)
מחלקת ההגנה של ארצות הברית הודיע כי החוזה יבוטל, ובמקום זאת תבקש ליצור חוזה חדש ומעודכן שייבחן עם אמזון ומיקרוסופט.
החוזה, שראשי התיבות שלו הוא JEDI, היה מביא לכך שמיקרוסופט תבנה מערכת אחסון ענן לנתונים וטכנולוגיה צבאיים רגישים, כגון בינה מלאכותית, וזאת עבור משרד ההגנה האמריקני, מה שיכול היה ליצור הכנסה של עד 10 מיליארד דולרים על פני 10 שנים.
הניצחון של מיקרוסופט על אמזון במכרז בשנת 2019 עוררה מחלוקת מסוימת, והפתיעה מומחים רבים בתעשייה שראו באמזון את המועמדת החזקה ביותר לזכות בחוזה. שירותי האינטרנט של אמזון נתפסים כמובילים בשוק שירותי הענן.
אמזון הגישה תביעה לבית המשפט לתביעות פדרליות בארצות הברית, שם התנגדה להחלטה וטענה כי היא נובעת מאינטרסים פוליטיים של הנשיא דאז, דונלד טראמפ, אשר לדבריהם לא אהב את מנכ"ל אמזון לשעבר ג'ף בזוס, שבבעלותו גם עיתון הוושינגטון פוסט.
במארס 2020, הודיעה מחלקת ההגנה כי היא מעוניינת להעריך מחדש את ההחלטה להעניק את החוזה למיקרוסופט. כעת, כאמור, המשרד מבטל את החוזה לחלוטין ומתכנן לבצע מכרז חדש עם חוזה חדש ומעודכן, עליו יתחרו מיקרוסופט ואמזון וחברות נוספות "שיכולות לעמוד בדרישות המשרד".
בהודעה לעיתונות נמסר ממשרד ההגנה כי הם החליטו לבטל את החוזה "עקב דרישות מתפתחות, שמירה מוגברת על הענן והתקדמות בתעשייה". בשל כך, חוזה JEDI "כבר אינו עונה על צרכיו", נכתב.
בהודעה שפרסמה מיקרוסופט אתמול, נכתב כי היא מבינה את נימוקי משרד ההגנה לביטול החוזה ולמען ההגנה על הטכנולוגיה שלה עם החברה שתתאים ביותר. "המשרד עמד בפני בחירה קשה: המשך במה שיכול להיות מאבק משפטי ארוך שנים או למצוא דרך אחרת. הביטחון של ארצות הברית הוא חשוב יותר מכל חוזה, ואנחנו יודעים שמיקרוסופט תעשה טוב כל עוד לאומה יהיה טוב".
"בעקבות הדאגה לביטחון ארה"ב באמצעות אספקת שדרוגים טכנולוגיים קריטיים, החשובים יותר מכל חוזה, אנו מכבדים ומקבלים את החלטת המשרד לביטחון המדינה שמטרתה למצוא אבטחת טכנולוגית הטובה ביותר אשר קריטית למשימה", נכתב בהודעה.
גם אמזון פרסמה הצהרה, בה תמכה בהחלטה של הפנטגון."אנחנו מבינים ומסכימים עם החלטת המשרד", אמר דובר החברה, "למרבה הצער, קבלת החוזה הקודם לא התבססה על יסוד ההצעות, ובמקום זאת הייתה תוצאה של השפעה חיצונית שאין לה במקום בתהליך רכישת שירותים ממשלתיים".
אמזון, כמו גורמים אחרים, מאמינה שהיא הייתה המובילה לזכייה בחוזה של הפנטגון, לפני שטראמפ נתן "מבט מעמיק" בפרטי העסקה.
במסגרת תביעה שהוגשה על ידי אמזון לבית המשפט הפדרלי, האשימה החברה את הנשיא לשעבר כי פתח ב"התקפות פומביות ומאחורי הקלעים" נגד החברה. בביהמ"ש ביקשה אמזון אישור לקבל עדות מטראמפ ומשר ההגנה לשעבר, מארק אספר, כדי לחזק את טענתה שהיא הפסידה במכרז רק בגלל אינטרסים פוליטיים.
"הנשיא טראמפ הוכיח שוב ושוב את נכונותו להשתמש בתפקידו כנשיא כדי להפריע לתפקידי הממשלה – כולל רכש פדרלי, כדי לקדם את סדר היום האישי שלו. השאלה היא האם יש לאפשר לנשיא ארצות הברית להשתמש בתקציב הפנטגון כדי לממש את מטרותיו האישיות והפוליטיות".