קצב ההתאוששות בשוק העבודה בארצות הברית ממשיך להיות איטי, כאשר במהלך חודש נובמבר נוספו רק 210,000 משרות חדשות. כך נמסר ממשרד העבודה האמריקני ביום שישי.
רק 210 אלף משרות חדשות נוספו לשוק העבודה (צילום: Getty Imaged)
אבל בעוד שהמספר המאכזב נמצא רחוק מהציפיות של רוב האנליסטים, תמונת שוק העבודה המלאה הייתה מעודדת יותר מהנתון הראשוני.
שיעור האבטלה ירד ב-0.4% בחודש שעבר ל-4.2 אחוזים – מספר אשר מתקרב לאחוזי האבטלה שהיו לפני המגפה, אז עמדו על 3.5.
עוד נתון מעודד הוא ששיעור האבטלה ירד, בעוד שיעור ההשתתפות בכוח העבודה – כלומר אנשים שיש להם עבודה או שהם מחפשים אחת באופן פעיל – עלה ל-61.8%. מדובר בשיא בתקופת המגפה, אך עדיין 1.5 אחוז פחות מהתקופה שלפני התפרצות הווירוס.
האמריקנים ממשיכים לראות עלייה בשכר. הסכום הממוצע לשעת עבודה בחודש נובמבר גדל ב-8 סנט, ל-31.03 דולר. עובדים באחוז השכר התחתון גם חוו עלייה, וקיבלו 12 סנט יותר שהעלה את השכר לשעה ל-26.40 דולר. למעשה, במהלך 12 החודשים האחרונים, השכר הממוצע לשעה עלה ב-4.8%.
למרות ששוק העבודה עדיין עומד על בערך ארבעה מיליון משרות פנויות, עדיין רחוק מהנתונים של פברואר 2020, המומחים מאמינים שמספר גורמים תורמים למחסור הנוכחי בעובדים זמינים – מחשש להידבקות בקורונה ועד לעובדים מבוגרים אשר בוחרים לצאת לפנסיה מוקדמת, כמו גם אמריקנים שמחליטים כי נמאס להם להיות שכירים ופותחים עסק משלהם.
(צילום: איי.פי)
סם בולארד, מנכ"ל וכלכלן בכיר של וולס פארגו, מסר הצהרה ביום שישי לאור הדו"ח של משרד העבודה: "מחסור באספקת עבודה אינו מראה סימנים מהותיים של שיפור, ולמעשה עלול להחמיר בחודשים הקרובים עם כניסת חובת החיסונים הפדרלית לתוקף ב-4 בינואר 2022. לפיכך, תנאי שוק העבודה צריכים להישאר הדוקים, ולהנציח צמיחה חזקה בשכר".
אחד המגזרים שחוו את הירידה הגדולה הוא השירותים, כאשר תעשיות הפנאי והאירוח – אשר חוו עלייה גדולה מאוד בחודש שלפני, הוסיפו רק 23,000 משרות בנובמבר, לעומת 170 אלף באוקטובר. "הנתון הכללי בכותרת נובע בעיקר מהנתון של 23,000 איש בפנאי והאירוח, מה שמעיד על כך שגל החורף המביא עימו וירוסים, הכביד על המגזר. עם מספר מקרים חדשים שעלו, עוד לפני הופעת האומיקרון, נראה כי צמיחת התעסוקה במגזר הפנאי תמשיך להיות חלשה במהלך החורף", כתב אנדרו האנטר, כלכלן בכיר ב-Capital Economics.
"יתרה מכך", המשיך האנטר, "אנחנו נותרים סקפטיים לגבי התאוששות משמעותית נוספת בכוח העבודה – וזאת במיוחד לאור החמרה במצב הנגיף וחובת החיסונים הפדרלית".